Erişilebilirlik

Almanlar Irkçılığı Protesto Etti


Almanya’da BM’in Irkçılıkla Mücadele Günü kapsamında düzenlenen eylemlere çok sayıda Türk katıldı

Almanya’da Birleşmiş Milletler’in Irkçılıkla Mücadele Günü kapsamında düzenlenen eylemlere birçok kurum ve kuruluşun yanısıra, özellikle Türk kökenlliler olmak üzere binlerce vatandaş destek verdi. Irkçı ayrımcılık ve şiddeti protesto için Almanya Türk Toplumu adlı çatı örgütün girişimi ile yapılan etkinliklere Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti'nin yanı sıra kiliseler, işveren örgütleri, sendikalar ve belediyeler katıldı. ‘12’ye 5 Kala’ sloganı altında saat 11.55’te başlayan ve 15 dakika süren eylemlerde işyerleri kapatıldı, arabada olanlar kornalarına basarak, çok sayıda insan da ellerindeki tencere ve müzik aletleriyle gürültü yaparak ırkçılığı protesto etti.

Özellikle Berlin, Köln ve Hamburg gibi Türk ve göçmen nüfusu yüksek kentlerde eylemlere katılım tahminlerden yüksek oldu. Irkçılıkla Mücadele Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer “İnsan haklarını yok edici seri cinayetler ırkçılığın nelere yol açabileceğini dramatik bir şekilde gösterdi. Önemli olan bugün ırkçılık ve şiddete birlikte karşı çıkmaktır” diyerek etkinlikleri desteklediğini gösterdi.

Aşırı sağcı terör örgütü NSU tarafından işlenen ve Türkleri hedefleyen cinayet serisinin ortaya çıkmasıyla ırkçılık ve Türk düşmanlığı Almanya’da tekrardan gündeme oturdu. Yetkililer Almanya’da 1990 yılından bu yana en az 180 kişinin aşırı sağ terör kurbanı olduğuna dikkat çekiyor. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat da ırkçılığın çok önemli bir sorun haline dönüştüğünü ve bugünkü eylemi konunun gündemde kalmasını sağlamak ve günlük hayatta karşılaşılan ırkçılıkla mücadele için yaptıklarını belirtti.

Bu arada Birleşmiş Milletler Irkçılığa Karşı Günü kapsamında 100 bine yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Hamburg’da kentteki restoran ve büfelerde dönerler, üzerinde ‘ırkçılığa hayır’ sloganı bulunan ambalaj kağıtları içinde satıldı. Hamburg'da faaliyet gösteren Türk Döner Kalite Derneği Almanya’da başvurdukları matbaaların neonazilerden korkarak, kese kâğıtlarını basmaktan çekindiği, bunun üzerine ambalajların Polonya'da üretildiği bildirdi.


XS
SM
MD
LG