Erişilebilirlik

Türkiye Herşeye Rağmen Almanlar'ın Gözdesi


Dünya Turizm Örgütü'nün en çok turist kabul eden ülkeler sıralamasına göre Türkiye geçen yıl 36 milyonla 6. sırada yer aldı. Almanlar için turistik açıdan yıllardır cazibe merkezi olan Türkiye, her sene yaklaşık 5 milyon Alman turisti ağırlıyor. Ancak PKK’nın terör eylemleri ve Türk ordusunun düzenlediği operasyonlara paralel ülkenin özellikle Güneydoğu şehirlerinde meydana gelen olayların Alman turistlerin Türkiye destinasyonuna olan ilgisini orta ve uzun vadeli olarak olumsuz etkileme olasılığı turizm sektöründe keyifleri kaçırıyor.

Sektör temsilcileri Alman basınında Türkiye’deki gelişmelerle bağlantılı çıkan haberlerin ve Federal Dışişleri Bakanlığı’nın uyarılarının endişeye neden olduğunu belirtiyor. Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde Temmuz ayının sonunda yer alan duyurularda PKK’nın intikam eylemleri yapabileceği uyarısında bulunarak, özellikle Suriye ve Irak sınır bölgelerine gidilmemesini tavsiye etmiş, ardından da İstanbul'da metro şebekesi ve otobüs duraklarına yönelik olası saldırı uyarısında bulunmuştu. Bu gelişmeler ışığında, yurtdışında 'Türkiye güvensiz bir ülke' algısının oluşturulmaya çalışıldığını öne süren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, olumsuz tabloyu gidermek için yaptıkları kampanya ile Almanya’dan gelen turist sayısında 200 bine yakın artış sağladıklarını, yıl sonunda gelen turist sayısının önceki yılı yakalayacağını açıkladı.

Turizm Bakanlığı‘nın verilerine göre, 2015'ün ilk 6 ayında Almanya'dan gelen turist sayısında yüzde 11'lik bir artış oldu. Alman turistlerin sayısı ilk 6 ayda 2 milyon 110 bini buldu. Ancak sektör temsilcileri Rusya‘dan gelen turist sayısındaki sert düşüşle birlikte gelen turistlerin harcamalarının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40’a varan oranda gerilemesi neticesinde yıl sonu turizm gelirinde yaklaşık 5 milyar dolar kaybın söz konusu olabileceğinden yola çıkıyorlar. Devam eden yaz sezonu için şu ana kadar Almanya’dan kayda değer rezervasyon iptalinin söz konusu olmadığını belirten seyahat acentaları temsilcileri, şiddetin tırmanması halinde rezervasyon akışında iptallerin gündeme gelebileceğini, ama Türkiye’deki turizm sektörünün geçmişte de krizleri çok büyük zarar almadan atlabildiğini savunuyor ve Türkiye’nin Akdeniz’de Yunanistan, İspanya ve İtalya’ya kıyasla çok daha ucuz olduğunu anımsatıyorlar.

Turizmcileri devam eden sezondan daha çok ileriye yönelik rezervasyon akışı kaygılandırıyor. Almanya’nın en büyük turizm şirketi TUİ sonbahar ve kış aylarına yönelik rezervasyonlarda yüzde 20’lik azalma olduğunu açıkladı. Almanya’daki Türk turizm şirketlerini düşündüren bir diğer gelişme ise, Alman turistlerin ‘her şey dâhil' yani all inclusive sistemiyle hizmet veren otellere olan ilgisinin giderek azalması. Sektör temsilcileri all inclusive otellerde örneğin Rus turistlerin tesislerden hiç çıkmadığını, Almanların ise kültür ve doğa gibi farklı arayışlar içinde olduklarını belirterek Türkiye'deki turizm çeşitliliğinin daha iyi tanıtılmasını talep ediyorlar. İstatistiklere göre Almanların yaklaşık yüzde yetmişi tatillerini yurt dışında, üçte biri de Almanya'da geçiriyor. Tatilini yurt dışında geçirenlerin yarısı da Akdeniz çevresindeki ülkelerde tatil yapıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG