Erişilebilirlik

Sosyal Demokratlar Merkel Hükümetine Katılıyor


Sosyal Demokrat Parti'den yapılan açıklamaya göre, parti üyelerinin %75,96'sı Angela Merkel’in başbakanlığında kurulacak hükümet lehine oy kullandı. Üyelerin %23,95'i ise koalisyona ‘hayır' dedi. SPD’nin yaklaşık 480 bin üyesinden 370 bininin oylamaya katıldığı açıklandı

Almanya'da Hristiyan Birlik Partileri CDU ve CSU ile SPD kurmak istedikleri Büyük Koalisyon yolunda son engeli de aştı. Hristiyan Sosyal Birlik CSU ve Hıristiyan Demokrat Birlik CDU’dan kurultaylarında koalisyona onay çıkmasından sonra Sosyal Demokrat Parti SPD üyelerinin büyük çoğunluğu Koalisyon Sözleşmesi’ne onay verdi.

Sosyal Demokrat Parti'den yapılan açıklamaya göre, parti üyelerinin %75,96'sı Angela Merkel’in başbakanlığında kurulacak hükümet lehine oy kullandı. Üyelerin %23,95'i ise Birlik Partileri ile koalisyona ‘hayır' dedi. SPD’nin yaklaşık 480 bin üyesinden 370 bininin oylamaya katıldığı açıklandı.

22 Eylül’deki genel seçimlerden birinci çıkan Birlik Partileri ile SPD arasında altı haftaya yakın süren görüşmelerden sonra 27 Kasım’da koalisyon sözleşmesi imzalanmıştı, ancak SPD yönetimi koalisyona, üyelerinin evet demesi durumunda gireceğini açıklamıştı. SPD üyelerinin beklenenden çok daha yüksek oranda ‘evet’ dediğini söyleyen SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, parti içi referandumun diğer partiler için de örnek olması gerektiğini, demokratik oylama ile alınan kararın yalnızca Alman sosyal demokrasisinin değil ülkenin siyasi tarihine geçeceğini ifade etti.
SPD’nin kararının belli olmasından sonra Başbakan Merkel’in önümüzdeki Salı günü Federal Meclis’te düzenlenecek oturumda üçüncü kez bu göreve seçilmesi bekleniyor.

Bakanların belirlenmesi için toplantı

Öte yandan Birlik Partileri ve SPD’nin yöneticilerinin yarın bakanlıkların dağılımı konusunu konuşmak üzere bir araya gelecekleri açıklandı. Ancak bugün, Alman gazeteleri, partilerin uzlaştığı ve şimdiye kadar gizli tuttuğu isimlere yer verdi.
Yeni kabinede Angela Merkel başbakanlığında toplam 15 bakanlık planlanıyor, CDU ve SPD’ye 6’şar, CSU’ya ise 3 bakanlığın verileceği ifade ediliyor. Adı geçenler arasında en büyük sürpriz Ursula von der Leyen’in Federal Savunma Bakanlığı için öngörülmesi oldu. Almanya’da ilk kadın savunma bakanı olacak Von der Leyen şu andaki Merkel hükümetinde Çalışma Bakanı olarak görev yapıyordu. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise Başbakan Yardımcısı olacak, ayrıca ‘süper bakanlık’ olarak geçen Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nı üstlenecek. 2005-2009 arasında Dışişleri Bakanı olan ve Türkiye’nin AB sürecine desteği ile tanınan Frank-Walter Steinmeier yeniden bu göreve getirilecek. Kabinede CDU tarafında ise Euro Krizini yönetme konusunda çok başarılı olan Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin koltuğunda kalması beklenirken, şimdiye dek Savunma Bakanı olan Thomas de Maiziere'nin Federal İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturması bekleniyor.

“Büyük Koalisyon” hem tarihe hem Alman diline yerleşti


Bu arada Almanya’da yılın kelimesi olarak Hristiyan Birlik Partileri ile Sosyal Demokrat Parti’nin büyük koalisyonu oluşturması ile basında sıksık kullanılan ‘Groko’ seçildi. Alman Dili Topluluğu ‘Große Koalition’ yani Büyük Koalisyon kelimesinin kısaltılması olan ‘Groko’nun Almanya’daki siyaseti çok iyi bir şekilde özetlediğini ve yani bir kelime olarak da hemen benimsendiğini açıkladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG