Erişilebilirlik

Alman Siyasetçiler Mültecileri Tartışıyor


Almanya Başbakanı Angela Merkel'le selfie çektiren mülteci
Almanya Başbakanı Angela Merkel'le selfie çektiren mülteci

Almanya'yla birlikte Avrupa Birliği’nin diğer ülkelerinin haftalardır gündemini belirleyen sığınmacı sorununda politik ve ekonomik kaygılar ve radikal İslamcılar'ın mültecilere yönelik kampanya başlattığı haberleri ön plana çıkıyor.

Son iki hafta içinde tren ve otobüslerle Avusturya üzerinden Macaristan'dan gelen çoğu Suriyeli yaklaşık 30 bin mülteciyi kabul eden Almanya'daki sığınmacılara yönelik kamuoyundaki olumlu ve yardımsever hava devam ediyor, ancak bazı siyasetçiler ülkenin bu tür organizasyonları sürekli yapamayacağı da dillendiriyor.

Yetkililer sadece bu hafta sonunda 40 bin mültecinin ülkeye giriş yapacağından yola çıkıyor. Yapılan tahminlere göre, bu yıl içinde Almanya’ya toplam 1 milyon mültecinin gelmesini bekleniyor.

Schengen ülkelerini bağlayan Dublin Anlaşması, mültecilerin AB topraklarına ayak bastıkları ilk üye ülkede iltica başvurusunda bulunmalarını öngörüyor. Ancak mültecilerin çoğu kendilerine kötü muamele edildiği için Macaristan’da kalmayıp Almanya’ya geçiyor.

Buna paralelBirlik Partileri Başbakan Merkel’in CDU’su ile küçük ortak CSU arasında mülteci politikası konusunda uyumsuzluk olduğu dikkat çekiyor. Nitekim Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer, “Macaristan’dan gelenlere kapıların açılması bizi daha uzun süre meşgul edecek bir hataydı. Şişenin kapağını kapatma imkanı kalmadı“ diye konuştu.

CSU’nun sözü en çok dinlenen politikacılarından Federal İçişleri eski Bakanı Hans Peter Friedrich de, Başbakan Merkel’i ağır sözlerle eleştirerek, mültecilere sınırların açılmasını, “Almanya’nın yakın tarihinde örneği olmayan siyasi bir hata” olarak niteledi. ‘Merkel mülteciler konusunda kontrolü kaybetti’ diyen Friedrich, bunun Almanya’ya ileride çok ağır sonuçları olacağını ve sorumlusunun Merkel olduğunu öne sürdü.

Bavyera eyaletinin Maliye Bakanı CSU’lu Markus Söder de, Merkel’in Suriyeli sığınmacılara sınırların açılmasını önce istisnai olarak tanımladığını, ancak rutine dönüştürdüğünü ifade etti.

Kardeş parti CSU’dan gelen eleştirilere rağmen, konuyla ilgili şimdiye dek izlediği çizgiden ayrılmayacağını ve sınırların daha ne kadar açık kalacağı ile ilgili bir tarih veremeyeceğini belirten Başbakan Angela Merkel ise yaptığı açıklamada, Almanya'nın ekonomisinin çok iyi durumda olduğunu ifade ederek “Sığınmacıların kabul edilmesinin mali yükünü karşılayabiliriz” dedi.

Radikal İslamcı tehlikesi

Öte yandan Alman basınında çıkan haberlere göre, radikal İslamcı Selefilerin, ülkeye gelen Suriyeli mültecileri hedef alarak propaganda çalışmalarını yoğunlaştırdıkları ve kendi saflarına çekmeye çalıştıkları saptandı.

Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın kaynak gösterildiği haberlerde, Selefilerin mültecilerin kaldığı yurtlara sızdığı, gıda ve giyecek yardımı yaptıkları mültecilerle temas kurup, kendi gruplarına çekmeye çalıştıkları belirlendi.

Selefilerin ayrıca mülteci yurtlarının çevrelerinde de propaganda yaptıkları öğrenildi.

Alman kamuoyunda Selefilerin liderlerinden olarak bilinen, sonradan Müslümanlığa geçen Pierre Vogel ise YouTube üzerinden yayımladığı bir video ile Selefilerin Suriyelilere hediye götürmelerini, kaldıkları yurtlarda iletişim kurmalarını isterken, ayrıca Selefilerin hakimiyetinde olan camilere de davet etmelerini istedi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın, mültecilerin kaldığı yurtlartaki yöneticileri uyararak Selefilerin propaganda çalışmaları konuda dikkatli olmalarını istediği açıklandı.

Bu arada yayınlanan güncel bir anket sonuçlarına göre Alman halkının yarısı, artan mülteci sayısı nedeniyle ülkede aşırı siyasi grupların ve çatışmaların artmasından dolayı endişe içinde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG