Erişilebilirlik

Alman Sanayi Merkezinde Şok


Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden General Motors’a bağlı Opel’in Almanya’daki Bochum tesislerinde yolun sonuna gelindi. 2009 yılından bu yana geleceği tartışılan, bir ara Avusturya-Kanada ortaklığı olan Magna şirketine satılması gündeme gelen ve daha sonra yeni yatırımlarla tesislerinin güvence altına alındığı garantisi verilen Opel Bochum için kapatılma kararı Almanya’da ve Türk göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Almanya’nın ağır sanayi merkezi Ruhr Bölgesi’nde büyük şok yarattı.

Geçen yıl bugünlerde Bochum’da üretilen modellerinin yıllık üretiminin artırılacağını, ayrıca üretim için 175 milyon Euroluk garanti paketi oluşturduklarını duyuran Opel’in yöneticisi Thomas Sedran, son yaptığı açıklamada Avrupa’daki Euro krizinin otomotiv sektöründe bütün dengeleri değiştirdiğini ve Bochum’daki Opel tesislerinde araba üretimini 2016’da sona erdirmekten başka çare kalmadığını açıkladı. Sedran sadece lojistik bölümünün devam edeceğini duyurdu.

Şirketin yıllardır zarardan kurtulamadığını belirten yetkili, burada üretilen elektrikli Ampera modeline beklenenden çok daha düşük ilginin kararın nedenlerinden biri olduğunu da açıkladı. Opel’in ana şirketi General Motors geçen günlerde, sadece bu yıl Avrupa’daki tesislerinde 1,6 milyar dolar zarar beklediğini açıkladı.

Sendika yetkilileri üretimin durdurulmasıyla en az 3 bin çalışanın işsiz kalacağını, ayrıca Bochum’la ortak çalışan otomotiv yan sanayi firmalarının da bu gelişmeden çok olumsuz etkileceğini duyurdu. Yaklaşık 50 yıldır Bochum'daki fabrikada çalışanlar arasında 300 civarında Türk göçmen de var. İşçiler 2016’dan sonra tesisin kapatılacak olmasını ‘taksitle ölüm’ olarak tanımlarken, bir zamanlar Almanya’nın ağır sanayi merkezi olan ve Bochum’un bulunduğu Ruhr bölgesinin geleceği konusunda da karamsar yorumlar yapılıyor.

Otomobil sektörü uzmanları, branşta sadece Opel’in zarar etmediğini, Peugeot-Citroen, Renault ve Fiat gibi büyük şirketlerde de durumun iç açıcı olmadığını vurguluyor.

Avrupa’daki otomobil sanayisi, mali krizle birlikte zor günler geçirirken yeni otomobil satışının bu yıl içinde yüzde 11 oranında düştüğü tahmin ediliyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG