Erişilebilirlik

Alman Politikacılar Türkiye’nin Seyahat Uyarısını Ciddiye Almadı


Başbakan Angele Merkel’in personel şefi Peter Altmaier, Türkiye’nin seyahat uyarısını twitter aracılığıyla değerlendirdi. Altmaier, twitter mesajında uyarıyı ‘kötü bir şaka’ olarak niteledi ve “Nazi karşılaştırması yapanlar onurumuzu incitiyorlar” ifadelerini kullandı.

Merkel’in 24 Eylül seçimindeki rakibi sosyla democrat Martin Schulz, attığı tweet mesajında, “Gerçek şu ki düşüncelerini açıklayan gazeteciler burda değil, Türkiye’de cezaevinde” dedi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Olabilecek yabancı düşmanı ve ırkçı muamele, davranış ve sözlü saldırılar karşısında itidalli hareket etme ve siyasi içerikli tartışmalara girmeme” çağrısı yapılmıştı.

Türk Dışişleri Bakanlığı, “Almanya Federal Cumhuriyeti'ne İlişkin Seyahat Uyarısı” başlıklı açıklamasında, “Almanya'da siyasi liderlerin seçim kampanyalarını Türkiye karşıtlığı ve AB üyeliğini engelleme temelleri üzerine kurmakta olduğunu da belirmişti.

Açıklamada ayrıca “Söz konusu ülkelerdeki siyasi atmosfer esasen bir süredir giderek artan şekilde aşırı sağ ve hatta ırkçı söylemin etkisi altındadır. Son olarak Almanya'da Şansölye adayı bir parti liderinin açıkça ırkçı unsurlar içeren beyanları karşısında Alman makamlarınca herhangi bir tedbir alınmaması endişe ve ibret vericidir. Almanya'da Türk vatandaşları arasında siyasi görüşleri temelinde de ayrım yapılmaktadır. Bir kısım vatandaşımıza sırf bu nedenle sözlü saldırılar yöneltilmektedir” denmişti.

Bazı Alman vatandaşlarının Türkiye’de tutuklanması iki ülke ilişkilerini oldukça germiş durumda. Berlin, tutuklamaları siyasi olarak niteliyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG