Erişilebilirlik

Alman Polisi Türk Katili Arıyor


Alman Polisi Türk Katili Arıyor
Alman Polisi Türk Katili Arıyor

Almanya, eli silahlı bir Türk katili yakalamak için düzenlenen operasyona kilitlenmiş durumda. Dün başkent Berlin'de sokakta iki Türk kadınını öldüren 25 yaşındaki Mehmet Yıldırım adlı katil zanlısı olaydan sonra kayıplara karıştı. Polis son derece tehlikeli olarak tanımladığı katilin yakalanması için ülke çapında arama başlatırken, özel timler de zanlının peşine düştü.



Berlin polisi, katil zanlısının Türklerin yoğun olduğu Wedding semtinde sokak ortasında içinde beş kişinin bulunduğu bir otomobile yanaşarak tabancayla bir kaç kez ateş ettiğini, adeta arabanın içinde bulunanları kurşuna dizdiğini ve beş çocuk annesi olan Nevin Çaçan'ın olay yerinde, kızı Leyla'nın da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı.

Katil zanlısının, Nevin Çaçan'ın diğer bir kızı olan Feride'nin eski eşi olduğunu söyleyen aile yakınları, olaydan sonra kaçan katil zanlısının eski eşinin kendisinden boşanmasını gururuna yediremediğini ve namus meselesi yaparak uzun süredir aileyi tehdit ettiğini de öne sürdü. Olay Alman medyasında Türk göçmenler arasındaki namus cinayetleri konusunu tekrardan gündeme getirirken, uzmanlar ‘eş' ile ‘intikam’ kökenli cinayetler arasındaki ince bir sınır olduğunu ve Almanya'da büyük yankı bulan bu cinayetin nedeninin daha çok kıskançlık olarak değerlendirilmesi gerektiğini savundular. Türkiye'de de son zamanlarda benzer cinayetlerin artığını anımsatan sosyolog Ali Uslucan, Almanya’da göçmenlerin uyumu sorunu ve bu tarz olaylar arasındaki bağlantının tartışılması gerektiğini ifade ediyor.

2005 yılında 23 yaşındaki Hatun Sürücü’nün 'Alman kadınları gibi yaşadığı' gerekçesiyle erkek kardeşi tarafından Berlin’de öldürülmesi, namus cinayetlerini Almanya’nın gündemine taşımıştı. Yılda ortalama 700 kişinin öldürüldüğü Almanya’da, her yıl en az 12 kadın töre ve namus cinayetlerinde hayatını kaybediyor.

XS
SM
MD
LG