Erişilebilirlik

Alman Parlamentosu ‘Soykırım Tasarısı’nı Onayladı


Almanya Parlamentosu, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen tasarıyı, bugünkü oylamada kabul etti.

Almanya Başbakanı Merkel’in "bağlarımız güçlü" açıklaması da, Ankara’dan gelen sert tepkileri yavaşlatmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, Başbakan Binali Yıldırım’a kadar karara tepki açıklamaları geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu sorumsuz ve mesnetsiz meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak değildir" dedi.

Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi’ni Ankara’ya geri çağırması sonrası, iki ülke ilişkilerinde oluşan gerilimli havanın sokağa yansıma ihtimaline karşı güvenlik önlemleri alındı. Alman Konsolosluğu’nun da bulunduğu Taksim Meydanı ve çevresinde olası protesto gösterilerine karşı çevik kuvvet ekibi konuşlandırıldı.

Alman milletvekillerinin onayladığı ‘Ermeni Soykırımı’ yasa tasarısı 1915 yılında Osmanlı döneminde 1,5 milyon Ermeni’nin öldürüldüğünü iddia ediyor. Türkiye ise ölü sayısının yüzbinler olduğunu kabul ediyor, ancak soykırım iddialarını reddediyor ve savaşta çok sayıda Müslüman ve Türk’ün de öldüğünü savunuyor.

Tasarının meclisten geçmesiyle Almanya, soykırım iddialarını kabul eden 20. ülke oldu. AB üyesi pekçok ülke, benzer yasa tasarısını meclislerinden geçirmişti. ‘Soykırım’ yasa tasarısı Fransız meclisinde, 2001 yılında onaylanmıştı.

İstanbul'daki Alman Konsolosluğu Önünde Protesto Gösterileri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG