Erişilebilirlik

Alman Parlamentosu Askeri Operasyonu Onayladı


Alman silahlı kuvvetlerinin IŞİD ile mücadeleye vereceği askeri destek Federal Meclis’te onaylandı. Geçen salı günü Federal hükümetin IŞİD'e karşı yürütülen askeri harekata etkin biçimde katılınması yönünde aldığı karar mecliste isim okunarak oylandı ve koalisyon ortaklarının oylarıyla büyük çoğunlukla kabul edildi.

Oylamada 445 milletvekili kabul oyu verirken, muhalefetteki Sol Parti’den ve Yeşiller’den gelen oylarla 145 milletvekili de operasyona katılma kararına karşı çıktı. Oylamada 7 sosyal demokrat milletvekili çekimser kaldı. Tezkere oylaması öncesi mecliste sert tartışmalar yaşanırken, Yeşiller Eş Grup Başkanı Anton Hofreiter, Tornado keşif uçaklarının kaydedeceği bilgilerin Türkiye'yle paylaşılmasına karşı çıkarak, Türk ordusunun bu bilgileri alması durumunda Kürt YPG örgütünü bombalayacağını öne sürdü. Sol Parti Eş Grup Başkanı Sahra Wagenknecht ise,Türkiye'ye silah sevkiyatının durdurulmasını talep etti.

Toplam 1200 askeri kapsayan misyon için çıkarılan tezkere, başlangıçta bir yıllığına kabul edilse de uzatılabilecek nitelikte. Tezkerede Almanya'nın desteğinin diğer koalisyon güçlerinden farklı olarak ‘saldırı değil, keşif amaçlı’ olduğu ve Alman askerlerinin doğrudan çatışmalara katılmayacağı vurgulanıyor, ancak misyon askerlere gerektiğinde, örneğin saldırıya uğramaları durumunda şiddet kullanma izni de veriyor. Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Alman ordusunun katkısının 1200 askerin yanısıra, altı Tornado keşif uçağını, bir fırkateyn ve bir yakıt ikmal uçağını kapsadığını açıklamıştı.

Buna göre Tornadolar IŞİD’e ait mevzi ve bölgelerin fotoraflarını çekerken, fırkateyn Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle’ün güvenliğini sağlayacak, yakıt ikmal uçağı ise IŞİD’e karşı mücadele eden savaş uçaklarına havada hizmet verecek.

Operasyonun 2016 yılındaki bütçeye maliyeti 134 milyon Euro olarak hesaplanıyor. Almanya'nın ülke dışında şu andaki en büyük askeri operasyonu Paris’deki terör saldırılarının ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın IŞİD'e karşı geniş koalisyon çağrısı sonrasında Başbakan Angela Merkel’in destek sözü vermesi sonrasında gündeme gelmişti.

Başta Sol Parti olmak üzere muhalefet ve kamuoyunda halkın bir bölümü operasyona katılma kararının aceleye getirildiğini ve Birleşmiş Milletler’in bu yönde bir kararı olmadan alındığını belirterek, Almanya'nın destek misyonuna karşı çıkıyor.

Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre IŞİD'le mücadelede Alman askerlerinin görev yapmasına karşı olanların oranı yüzde 54 civarında. Suriye misyonuna destek verenlerin oranı ise yüzde 35. Sol Parti’den Berlin milletvekili Hakan Taş, hükümetin mantıklı bir strateji geliştirmeksizin risk aldığı ve Almanya’da terör tehlikesinin artacağı görüşünde.

Öte yandan Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in dün Ankara’da, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ayrıntıları da basına yansıdı. Buna göre von der Leyen’in Tornado ve yakıt ikmal uçaklarının Adana’daki İncirlik hava üssüne konuşlanmasını istediği, fırkateynin de Mersin’deki Taşucu Limanı’na demirlemesini önerdiği öğrenildi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00
Linki indirmek için




STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG