Erişilebilirlik

Alman Parlamentosu Yunanistan'a İkinci Kredi Paketini Onayladı


Alman Parlamentosu Yunanistan'a İkinci Kredi Paketini Onayladı
Alman Parlamentosu Yunanistan'a İkinci Kredi Paketini Onayladı

Federal Alman Meclisi ekonomik krizdeki Yunanistan için öngörülen 130 milyar Euro'luk ikinci kredi paketini kabul etti.

591 milletvekilinden 496'sı ile parlamentonun büyük çoğunluğu yardım paketine evet oyu kullanırken, 90 milletvekili yardım paketine karşı çıktı, beş milletvekili de çekimser oy kullandı. Bu sonuca göre, Başbakan Angela Merkel Hristiyan Demokrat Partisi'nden en az 17 milletvekili karşı oy kullanırken, üçü de çekimser kaldı, böylece Merkel kendi çoğunluğunu yitirdi ve paket Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller Partisi'nin evet oyları ile kabul edildi.

Siyasi gözlemciler bu oylama ile Merkel'in kendi partisinde Yunanistan'a yardım konusunda yaşanan huzursuzluğunun doruğa çıktığını ve oylama öncesinde yapılan tüm çağrılara rağmen 17 milletvekilinin karşı oy kullanmasını ve en az üçünün geçersiz oyunu, fire vermenin ötesinde Merkel'e başkaldırı olarak yorumluyor.

Yunanistan'a ikinci yardım paketine karşıt seslerin başta muhafazakar çevrelerde olmak üzere ülke çapında yükseldiği dikkati çekiyor. Yardım paketine karşı geçen hafta sonunda yaptığı açıklamayla kesin tavır alarak hükümet içinde bir tabuyu yıkan ve bir adım daha ileri giderek Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkarılmasını isteyen Federal İçişleri Bakanı Hans Joachim Friedrich 'hayırcılar' olarak tanımlanan muhaliflerin başını çekiyor.

Oylama öncesinde meclise seslenen Merkel ise, Yunanistan'ın ısrarla Euro bölgesinden kalmasını savunup, Euro'nun geleceğinin Yunanistan'ın kurtarılmasına bağlı olduğunu belirtirken, pakete karşı olanları da anlayışla karşıladığını, kendi milletvekillerine hangi yönde oy vereceklerine yönelik baskı yapmayacağını ve 130 milyar Euro'luk bu ikinci paketin başarılı olacağı konusunda garanti veremeyeceğini söyledi.

Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'de ikinci yardım paketinin son olmayabileceğini, Yunanistan'ı kurtarmak için başka paketin gerekebileceğini açıklamıştı. Oylamada Merkel'in kendi koalisyonunun desteğini alamaması siyasi bir deprem olarak nitelenirken, Merkel'in Euro'nun krizinin sürmesi ya da daha da derinleşmesi durumunda bundan sonraki seçimlerde Sosyal Demokrat SPD ile büyük koalisyona gitmeyi tercih edeceği şeklinde senaryolar gündemi belirliyor.

Öte yandan Alman kamuoyunda Yunanistan'a yardım edilmesine karşı olanların oranı giderek artıyor, yapılan son anketlerde halkın yüzde 60'ı 'Yunanistan'a yardım yapılmasın' şeklinde görüş belirtiyor.

Almanya'nın en yüksek tirajlı gazetesi olan Bild'de konuyla ilgili çıkan haberlerin Yunanistan'a yardım konusunda sert üslubu ve provokatif başlıklarımım kamuoyunda yardıma karşı olanların sayısını artırdığı gözlemlenirken, gazete son günlerde Yunanistan'daki emeklilerin Almanya'dakilerden daha fazla maaş aldığını gündeme taşıdı. Giden yardımların emekli maaşlarına kullanıldığını savunan Bild gazetesinde, Yunan emeklilerin Almanlara göre çok daha konforlu koşullar altında yaşadığını öne süren haberlere yer verildi.

Almanya'daki Yunan derneklerin temsilcileri Yunanistan’ın içine düştüğü ekonomik durumla ilgili haberlerin Yunan ve Almanları karşı karşıya getirebileceği görüşünde. Almanya'da Yunanistan'da en çok sevilmeyen ülkelerin başında geliyor. Ülkede yapılan bir ankete göre Yunanlıların yüzde 80'i 'Almanya'yı sevmediklerini' belirtirken, yüzde 41'i krizdeki tavrı nedeniyle Almanya'ya karşı 'öfke' duyduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG