Erişilebilirlik

Alman Parlamentosu Türkiye’ye Patriot Gönderilmesini Onayladı


Almanya, Türkiye-Suriye sınırına Patriot savunma füzelerinin konuşlandırılmasına yeşil ışık yaktı.

Geçen hafta Federal Hükümet’in konuyla ilgili olağanüstü toplantısında iki batarya yollanmasını onaylamasından sonra bugün de Federal Parlamento’da yapılan oylamada milletvekillerinin büyük çoğunluğu Türkiye'ye Patriot füzesavar sistemini ve bunları kullanacak olan Alman askeri personelinin gönderilmesini kararlaştırdı.

Parlamentoda Sol Parti dışında muhalefet partileri Sosyal Demokrat SPD, Yeşiller ve iktidar partileri Hristiyan Demokrat ve Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti (FDP), Patriotlar’ın gönderilmesinden yana oy kullandı. 461 milletvekili evet derken, 86 milletvekili karşı çıktı. Ana muhalefet partisi SPD ve Yeşiller, önce füzelerinin konuşlandırılması konusunda çekinceleri olduğunu bildirmişti, ancak sonra bunun NATO kapsamında yapılacak olması nedeniyle sakınca görmediklerini ve evet oyu vereceklerini duyurmuştu.

Alınan karara göre konuşlandırma 31 Ocak 2014 tarihiyle sınırlandırıldı. Suriye’deki çatışmaların sürmesi ve özellikle Türkiye’ye yönelik tehdidin devam etmesi durumunda Patriotlar’ın Türkiye’de kalma süresi yeni bir tezkere ile uzatılacak. Alman Ordusu’nun Türkiye’ye yollayacağı iki bataryada 170 uzman asker görev alacak, ayrıca lojistik destek sağlayacak diğer personelle birlikte ülkeye gidecek askerlerin toplam sayısı 350’yi bulacak. 50 uzman asker de füzesavar sistemlerinin bir saldırı durumunda kullanması halinde bölgeye hemen sevk edilebilecek şekilde beklemede olacak.
Hollanda’nın da iki batarya ile birlikte, onları kullanacak toplam 360 askerini Türkiye'ye göndereceği açıklanmıştı. Toplam dört bataryanın nerede konuşlandırılacağı konusunda ise Berlin’de değişik açıklamalar yapılıyor.

Diplomatik çevreler Başbakan Angela Merkel’in Federal Savunma Bakanı de Maiziere’ye, bataryalar yerleştirilirken sivil halkın korunması ve Suriye’nin topraklarına müdahale teşkil etmeyecek kadar uzaklıkta bir bölgeye yerleştirilmesi direktifini verdiğini belirtiyor. Askeri yetkililer bu bağlamda Suriye sınırının 100 km kuzeyindeki Kahramanmaraş’ın uygun olduğunu dillendiriyor.

Patriot hava savunma sistemlerinin hava ya da deniz yoluyla gönderilmesi gündemde, uzmanlar bataryaların ve askerlerin normal şartlarda önümüzdeki Ocak ayının ilk iki haftasında Türkiye'de olacağından yola çıkıyor. Kesinleşen bir ayrıntı, Patriotların komutasını Belçika’daki NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı’nın üstlenecek olması.

Bu arada Patriot konusu kamuoyunda meclisteki gibi destek bulamıyor. Almanların yüzde 59'u Türkiye-Suriye sınırına Patriot gönderilmesinin doğru olmadığını düşünüyor. Türkiye'ye Patriot gönderilmesini Alman halkının sadece yüzde 36'sı onaylıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG