Erişilebilirlik

Alman Ordusu İçin 'Çürük' Raporu


Bir Alman askeri Irak'taki Peşmergelere gönderilen Milan tanksavar roketini tanıtırken
Bir Alman askeri Irak'taki Peşmergelere gönderilen Milan tanksavar roketini tanıtırken

Savunma Bakanı tarafından da doğrulanan haberlere göre Alman ordusunun silah ve teçhizatı, özellikle hava kuvvetlerinin durumu kelimenin tam anlamıyla' çürük' çıktı

BERLİN- Geçen Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Almanya´nın dünyada yaşanan gelişmeler karşısında daha fazla görev almak istediğini açıklarken, ülkenin uluslararası askeri operasyonlara da daha fazla katkı yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

Yorumcular tarafından Alman dış ve savunma politikalarının yeniden belirlenmesi olarak tanımlanan bu mesaja paralel, Berlin IŞİD ile mücadele eden Kürt peşmergelere silah gönderme kararı ile ilk kez çatışma yaşanan bir bölgeye teçhizat sevkiyatı yaparak bir tabuyu yıktı.

Ancak son günlerde Alman medyasında çıkan ve Savunma Bakanı Ursula von der Leyen tarafından da doğrulanan haberlere göre, Alman Ordusu’nun askeri silah ve teçhizatının, özellikle de hava kuvvetlerinin filosunun durumu kelimenin tam anlamıyla ‘çürük’.

İki hafta önce Irak’a silah eğitimi vermek için giden askerleri götüren bir uçağın ara iniş yaptığı Bulgaristan’da bozulması, onun yerine gönderilen başka bir uçakta da arıza çıkması dikkatleri konuya çekti. Savunma Bakanlığı'dan bilirkişilerin talebi üzerine hazırlanan ve yeni yayınlanan bir rapora göre, hava kuvvetlerinin filosunda uçaklardaki yedek parça eksikliği ve helikopterlerdeki arızalar şaşkınlığa düşürücü boyutta.

Rapora göre 109 Eurofighter tipi uçaktan sadece 42'si, Tornado tipi 89 savaş jetinden sadece 38'i, 83 adet nakliye helikopterinden sadece 16'sı ve Transall tipi 56 nakliye uçağından 24'ü askeri operasyonlarda kullanıma uygun durumda. Orduda yaşanan eksiklikler, eğitim ve tatbikat amaçlı kullanılan silah ve malzemeleri de kapsıyor.

Nitekim Kürt peşmergelere yollanan güvenlik yelekleri tam anlamıyla koruma sağlayacak durumda değil. 1000 gece görüş cihazının ise sadece 650'si çalışır durumda. Türkiye'de konuşlandırılan Patriot bataryalarıyla ilgili olarak da ilk haftalarda teknik sorunlar yaşanmıştı.

Yapılan analiz ve yorumlarda Alman Ordusu’nun bu durumuyla NATO kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getiremeyecek durumda ve Dışişleri Bakanı Steinmeier’in arzuladığı yurtdışı misyon kabiliyetinin de çok sınırlı olduğu düşüncesi ağır basıyor. Ordu envanterindeki bakım sorununa gerekçe olarak ise filoların eskimesine paralel, Alman ordusunda 2012 yılında başlayan değişim süreci gösteriliyor.

Ordunun ‘daha küçük ama daha profesyonel' olmasını hedefleyen o zamanki Federal Hükümet, radikal kararlar alarak ordunun altyapı sistemini, personel sayısını ve yatırımlarını makaslamaya gitti. 31 kışla kapatılarak, 250 bin kişilik ordu, 170 bin kişiye indirildi. Alman ordusunun 32 milyar Euroluk bütçesinin sadece dörtte birinin askeri malzemelere harcanması da kararlaştırıldı.

Reform kapsamında birçok alanda maddi imkânsızlıklar yaşanırken, Alman ordusu Bundeswehr'de görev yapan askerler sadece geçen yıl yaklaşık beş bin kez yetersiz eğitim ve teçhizat eksikliği konusunda yazılı şikayette bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG