Erişilebilirlik

Alman Medyasında 12 Haziran Seçimlerine İlgi Büyük


Alman Medyasında 12 Haziran Seçimlerine İlgi Büyük
Alman Medyasında 12 Haziran Seçimlerine İlgi Büyük

Türkiye'de Pazar günü yapılacak genel seçimler için geriye sayım devam ederken, sandıktan çıkacak sonucun merakla beklendiği ülkelerin başında 3 milyon Türk kökenlinin yaşadığı Almanya geliyor. Türkiye ile ilgili hemen her gelişmeyi çok yakından takip eden Alman medyası günlerdir kapsamlı haber ve yorumlarla seçim öncesi son durumu Alman kamuoyu ile paylaşıyor.

Ülkenin en önemli haber dergisi Der Spiegel, seçimlere yedi sayfalık bir bölüm ayırırken, Almanya’nın en saygın gazetesi Die Zeit da bir sayfalık bir haberde seçimle bağlantılı röportaj ve yorumlara yer verdi. Süddeutsche, Tagesspiegel, Frankfurter gibi diğer önemli gazetelerde seçim konusuna sütunlarında çok geniş yer ayırırken, Der Stern ve Focus gibi dergilerde de seçim öncesi analizler yer aldı. Der Spiegel, yıllardır çıkan en geniş kapsamlı Türkiye kaynaklı haberine dergi ‘İstancool’un Sultanı’ başlığını seçti. AKP’nin seçimi büyük farkla kazanmasının beklendiğini yazan Spiegel, Başbakan Erdoğan’ın idaresinde Türkiye’nin ekonomik açıdan çok güçlendiğini, uluslararası siyaset sahnesinde de lafı geçen bir ülke konumuna geldiğini kaydetti. Dergi, bazı gazetecilere açılan davaları örnek göstererek laik kesime baskı yapıldığını savundu. Die Zeit gazetesindeki ‘Zenginlerin dostu, fakirlerin kahramanı’ başlıklı yorum haberde Erdoğan döneminde Türkiye’nin ekonomik bir mucize yaşadığının ve halkın bu güçlü konumdan yola çıkarak AB’ye üyeliği artık zorunluluk olarak algılamadığının altı çizildi.

Diğer gazete ve dergiler de benzer içerikle, AKP’nin seçimleri tekrar kazanacağını, ülkenin ekonomisi ve İslam dünyası ile köprü özelliği nedeniyle eskiye kıyasla dünya çapında dikkate alınan bir konumda olduğunu yazdılar. Medyada sıklıkla yer alan bir konu da Almanya’da yaşayan 1,5 milyona yakın T.C. vatandaşı seçmenin seçimlere olan ilgisi. Bazı televizyon ve radyo programlarının Almanya’da yaşayan Türklerle seçim konusunda röportaj yapması dikkati çekerken, Voice of America Türkçe bölümüne konuşan sokaktaki vatandaşlar arasında da seçime ilgi duyanların oranı ağır basıyor.

Bu arada genel seçimler öncesinde oy kullanmak amacıyla Türkiye'ye gidenler için hava taşımacılığında yoğunluk yaşandığı, birçok hava yolunun Cumartesi ve Pazar günü Almanya-Türkiye hattına ek sefer koyduğu da bildiriliyor.


XS
SM
MD
LG