Erişilebilirlik

Almanya'da Siber Saldırı Sanılandan Büyük


Alman Federal Meclisi’nin bilgisayar ağına geçen Mayıs ayı ortalarında yapılan siber saldırı gizemini korurken, olayın boyutunun ve yol açtığı zararın sanıldığından çok daha büyük olduğu anlaşıldı

Uzmanlar, meclis tarihinde eşine rastlanmayacak kadar etkili olduğu belirtilen saldırıda, tüm parti gruplarına mensup milletvekilleri ve meclis idaresinin şifrelerinin çalındığı ve çalışanlara ait verilere ulaşılabildiğini belirtti. Alman medyasında çıkan haberlerde yetkililerin hâlâ siber saldırının kaynağını tespit edemedikleri, bu yüzden ‘Truva atı’ olarak adlandırılan casusluk programı üzerinden verilerin dışarı akımının da önüne geçilemediği iddia edildi.

Şimdiye kadar yapılan soruşturmada saldırının elektronik postaya iliştirilen bir link aracılığıyla meclisin merkezi bilgisayar şebekesine yönelik düzenlendiği, yollanan elektronik postanın en az iki kullanıcı tarafından açılması sonrasında ise virüsün şebekede yayıldığı saptandı.

Federal Meclis’teki 20 bini aşkın bilgisayar, tek bir merkez üzerinden organize ediliyor. Uzmanlar saldırganların ‘administrator’ yani yönetici haklarını da ele geçirdiklerinden yola çıkıyor ve bu nedenle meydana gelen hasarın giderilmesi için tüm bilgisayar ağının yenilenmesine alternatif olmadığını savunuyor. Meclisteki merkez sistemin ve bağlantılı bilgisayarların değiştirilmesinin bir yıl süreceği ve ortaya çıkan zararın 10 milyon Euro’yu bulacağı da açıklandı.

Bilgisayar korsanlığının kimler tarafından gerçekleştiği ve arkasında hangi ülkenin bulunduğu tespit edilemedi. Ancak güvenlik uzmanları, meclise şimdiye kadar yapılan en büyük siber saldırının arkasında Rus hackerlerin ya da Rus dış istihbarat servisi SWR’in olabileceği olasılığını dile getiriyor. Nitekim Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans Georg Maassen’in, ‘İlgili birimlerim bana sürekli olarak Rus siber saldırılarının yüksek kalitesinden söz ederek bu durumdan endişe ettiklerini belirtiyorlar’ şeklindeki açıklaması, resmi yetkililerinde de siber saldırının arkasında Rusya'nın bulunduğuna dair şüphe duydukları şeklinde yorumlandı.

Ocak ayı başında da Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Federal Meclis'in internet siteleri ağır bir hacker saldırısına uğrayarak saatlerce erişime kapatılmıştı. Saldırıyı Ukrayna'dan Rusya yanlısı hacker grubu ‘CyberBerkut’ üstlenmişti.

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonunun Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi NSA tarafından dinlenmesiyle ilgili başlatılan soruşturma ‘delil yetersizliğinden’ kapandı. Soruşturmayı yürüten Karlsruhe'deki Federal Başsavcılık, ‘suça konu edilen olayın zamanı, yeri, koşulları ve kimler arasında gerçekleştiğinin teknik olarak tespit edilemediğini’ açıkladı. Merkel’in telefonunun NSA tarafından dinlendiği iddiası 2013'ün ekim ayında kamuoyuna yansımıştı. Olay, Berlin ve Washington arasında soğuk rüzgarlar esmesine neden olmuş, Merkel, “Dostlar birbirini dinlemez” diyerek tepki göstermişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG