Erişilebilirlik

Merkel'den Alman Komedyene Soruşturma


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisi hakkında hakaret içeren bir şiir yazdığı için şikayetçi olduğu Alman komedyen Jan Böhmermann'la ilgili olarak soruşturma başlatılması talebini kabul etti. Bir açıklama yapan Merkel, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'ndan uzmanların Türkiye'nin bu yöndeki talebini incelediğini ve Alman Ceza Yasası'ndaki 103'üncü maddede düzenlenen 'yabancı devlet adamlarına hakaret etmek' suçundan soruşturma açılmasına karar verdiğini bildirdi.

Komedyen Jan Böhmermann kamu televizyon kanalı ZDF'te 31 Mart'ta Neo Magazin Royal programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik hakaret ve küfürlerden oluşan bir şiir okumuş, bunu daha önce NDR televizyonunda yayınlanan ‘Extra 3’ adlı bir başka komedi programında ‘Erdowie, Erdowo, Erdowahn’ adlı şarkıya Türkiye’nin gösterdiği tepki ile gerekçelendirmişti.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği, Böhmermann hakkkında 103’üncü maddeden dava açılması için Federal Dışişleri Bakanlığı'na diplomatik sözlü nota vermişti.

Başbakan Merkel, bugünkü açıklamasının büyük bölümünü Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğü konusundaki görüşlerine ayırdı. Türkiye’nin AB’ye üye olmak isteyen ve Almanya’nın çok yakın bir partneri olduğunu belirten Merkel, ülkede gösteri, basın ve ifade özgürlüğü konularında yaşananlardan kaygılı olduğunu ve ikili ilişkilerin yakınlığı nedeniyle bu konularda Türkiye’yi uyarmayı doğru bulduğunu söyledi. Federal hükümetin tüm imkanlarıyla Türkiye’nin hukuk devleti ve çoğulculuk konularındaki sorunlarına değineceğini belirten başbakan, ifade ve sanat özgürlüğüne Türkiye’nin de saygı duymasını beklediklerini bildirdi. Jan Böhmermann olayında soruşturmaya izin verilmesinin, hükümetin komedyeni suçlu olarak yorumladığı anlamına gelmediğini belirten Merkel, bu konuda son sözü siyasetçilerin değil, bağımsız yargının söylemesi için soruşturma başlatılması talebini kabul ettiklerini duyurdu. Merkel, federal hükümetin 103'üncü maddenin ileride yürürlükten kaldırılması için girişimde bulunacağını da söyledi.

Başbakan Merkel’in kararı Berlin’de büyük yankı bulurken, bundan sonraki süreçte Böhmermann’la ilgili adli soruşturma başlatılacak. Mahkemenin Böhmermann’ın Erdoğan ile ilgili şiirini bir suç olarak tanımlaması durumunda,komedyen 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecek.

Resmi soruşturmadan bağımsız olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan Alman Ceza Yasası'nın 194'üncü maddesine dayanarak ‘kişiye hakaret etmek’ suçlamasını düzenleyen 185'inci madde gereğince Böhmermann hakkında bireysel suç duyurusunda da bulunmuştu. Bu madde ise azami 1 yıl hapis cezası öngörüyor. Alman komedyen dün avukatı üzerinden bir açıklama yaparak, şiiri tekrar etmeyeceğine dair taahhütname vermeyeceğini bildirmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG