Erişilebilirlik

Alman İstihbaratı Türkiye'yi de Dinlemiş


Der Spiegel'in haberine göre, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi NSA'in Başbakan Angela Merkel'i dinlediği haberlerinin ardından büyük gürültü koparan Almanya'nın da, kendi istihbarat örgütü aracılığıyla ABD Dışişleri Bakanları John Kerry ve Hillary Clinton'ın yanısıra Türkiye'yi de dinlediği ortaya çıktı

Almanya’nın istihbarat örgütleri, gizli dinlemeler ve casusluk olayları ile derdi bitmiyor. Haziran 2013’te Rusya’ya sığınan eski Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden’ın, çalıştığı kurumun Başbakanı Merkel’i dinlediğini ifşa etmesiyle başlayan skandallar zinciri yeni bir boyut kazandı ve Almanya’nın haberalma teşkilatı Federal İstihbarat Servisi BND'nin de boş durmadığı ortaya çıktı.

'Der Spiegel' dergisinin haberine göre, BND 2009 yılında NATO müttefiki Türkiye'yi “takip edilmesi gereken hedef” ilan etmiş ve çok sayıda resmi birimi gözetim altına alarak, izlemiş ve dinlemiş.

Dergideki haberde Türkiye’deki istihbarat faaliyetlerin yoğunlaştırılmasının arkasında Alman hükümetinin 2009 yılında aldığı bir kararın olduğu bilgisi de bulunuyor.

Yazıda söz konusu talimatın halen geçerli olduğu belirtiliyor; bu Alman istihbaratının Türkiye’deki faaliyetlerinin sürdüğü anlamına geliyor.

İstihbarat faaliyetlerinin somut olarak hangi siyasetçileri ve kurumları kapsadığı ise şu an için bilinmiyor.

Alman istihbaratının Türkiye'yi izlemesi Berlin’deki diplomatik çevreler tarafından ‘büyük bir güvensizlik göstergesi’ olarak değerlendirilirken, Ankara’nın konuyla ilgili nasıl tavır alacağı merakla bekleniyor.

Alman yetkililer NSA’nın Merkel’i dinlediğinin ortaya çıkmasından sonra kendi istihbarat örgütlerinin NATO’daki müttefik ülkeleri dinlemediğini açıklamıştı.

Almanya Hillary Clinton ve John Kerry’yi de dinlemiş

Öte yandan Alman basınında yer alan iddialara göre, BND, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un telefonlarını da dinledi. Temmuz ayı başında CIA'e casusluk yaptığı belirlenen ve tutuklanan BND istihbarat görevlisi Markus R.'nin iki yıl boyunca sızdırdığı 218 belgedeki iddialara göre, Alman istihbaratı Kerry'yi 2009 sonrasında en az bir kez dinledi, 2013 yılında uydu üzerinden yaptığı bir konuşmayı da takibe aldı.

Alman istihbaratı Hillary Clinton'u en az bir kez dinledi. BND yetkilileri, Clinton'un yaptığı bir görüşmenin ‘tesadüfen dinlemeye takıldığını’ açıkladı ve sistematik bir dinleme olmadığını savundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin konuyla ilgili bilgi ve belgeleri Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'e ilettiği ve Alman istihbaratının yaptığı işlerden haberdar olduklarını aktardığı da belirtiliyor.

Casusluk haberleri ABD ile Almanya arasında diplomatik krize yol açmıştı. Son olarak BND’de görevli iki kişinin ABD adına casusluk yaptıklarının ortaya çıkmasından sonra CIA’in Berlin'deki en üst düzey temsilcisi Almanya tarafından ‘istenmeyen adam’ ilan edildikten sonra Almanya’dan ayrılmak zorunda kalmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG