Erişilebilirlik

Alman Hükümetinden Türkiye’ye Engel


Alman hükümetinin, ülkenin en büyük silah şirketi Rheinmetall’in Türk ordusunun kullandığı tanklar için gerekli malzemelerin satışını engellediğinin ortaya çıkması, Almanya’dan Türkiye’ye yönelik silah ambargosu uygulandığı yorumlarına neden oldu.

Konuyla ilgili olarak basına bilgi veren Rheinmetall Genel Müdürü Armin Papperger, Federal Hükümet’in IŞİD’e karşı yürütülen Fırat Kalkanı operasyonunda yer alan ve hasar gören 10 tank için gerekli parçaların satışını engellendiğini duyurdu. "Alman hükümeti bazı ihracat sözleşmelerimize onay vermiyor" diyen Rheinmetall yöneticisi, Türkiye’den gelen diğer silah siparişlerinin de hükümet tarafından “teker teker onaylanmaya alındığını” ifade etti.

Rheinmetall’in açıklamasını doğrulayan Federal Ekonomi Bakanlığı’ndan bir sözcü, şirketin Türkiye’ye silah satışlarına “bireysel değerlendirmeler sonrasında izin verilebileceğini” açıkladı.

Geçen Salı günü, Alman hükümetinin 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana 11 kez Türkiye’ye silah sevkiyatına onay vermediği ortaya çıkmıştı. Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Jan van Aken’in soru önergesine Federal Ekonomi Bakanlığı’nın verdiği yanıta göre, Alman hükümeti, Türk hükümetinin söz konusu silahları Türkiye içerisinde “baskı unsuru olarak kullanmasından endişe ettiği için” silah sevkiyatına onay vermedi. Sevkiyat izni verilmeyen silahlar arasında tabanca, mühimmat ve belirli silahların üretiminde kullanılan parçaların bulunduğu belirtildi. Alman hükümeti NATO ve AB üyesi ülkelere silah satışı yapılmasına genellikle sorun çıkarmadan onay veriyor, diğer ülkelere satışta ise siyasi nedenlerle karşı tavır koyabiliyor. Nitekim Alman Ekonomi Bakanlığı, 2014 yılında Kırım krizi nedeniyle Rheinmetall’ın Rusya’ya silah satışını durdurmuştu.

Bu arada Savunma Bakanı Fikri Işık, Almanya'dan silah alımı konusunda yaşanan sorunları kısmen doğrularken, "Evet, Almanya bazı silahları vermekte problem çıkarıyor, nazlanıyor, önümüze engel çıkarıyor. Ama bütün silahları kendi imkanlarımızla üretmeyi başarıyoruz. Kötü komşu, insanı mal sahibi yapar" ifadelerini kullandı.

Almanya’da ise Yeşiller Partisi ve Sol Parti, Türkiye‘ye silah satışının tümüyle durdurulmasını talep etti. "Türkiye'de şu anda insan haklarının yaygın bir şekilde ihlal edildiğini” öne süren Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendi sivil halkına yönelik savaş yürüttüğü sürece Türkiye'ye her türlü silah ihracatının durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.

Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping de Rheinmetall'in Türkiye'de önümüzdeki dönemde tank üretme planlarını eleştirerek, hükümetin bunu da engellemesini istedi. Geçen günlerde Alman basınında çıkan ve Rheinmetall tarafından da onaylanan haberlerde, şirketin lastik tekerlekli ve paletli zırhlı araç üretmek için Türkiye’de fabrika açmak istediği, ayrıca “milli tank projesi” Altay’ın üretimi için açılacak ihaleye de girmek istediği öne sürülmüştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG