Erişilebilirlik

Alman Hükümeti Sünnet Yasağını Kaldırdı


Alman hükümeti ülkede aylardır tartışmalara neden olan sünnet yasağını kaldırarak, Müslüman ve Musevi ailelerin çocuklarını dini vecibelere göre sünnet ettirme imkanı tanıyan yeni bir düzenleme getirdi. Sünnetin tıbbi koşullar altında ve acı vermeyecek şekilde yapılması durumunda yasaklanamayacağını saptayan düzenlemede, karar verme olgunluğuna sahip çocuklara sünneti reddetme hakkı tanınıyor.

Yasa meclisten geçtikten sonra Medeni Kanun’a dahil edilecek. Yasayı hazırlayan ve hükümete sunan Federal Adalet Bakanı Leutheusser-Schnarrenberger Köln Eyalet Mahkemesi’nin Mayıs ayındaki kararıyla sünnetin Almanya’da fiilen yasaklanmasının Müslüman ve Yahudiler’de huzursuzluk yarattığını ve yeni yasayla bu durumun giderilmesini umut ettiklerini açıkladı.

Başbakan Angela Merkel’in başkanlığında toplanan hükümetin kararına göre kendi karar verme yetisi olan örneğin on yaşında bir çocuk, sünnet olmak istemediğinde doktor, çocuğu kendi rızası dışında sünnet edemeyecek.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

Yeni yasal düzenlemeye göre, ailelerin sünnetin riskleri konusunda aydınlatılması ve çocuğun sağlığının sünnetle tehlikeye sokulmaması da koşul olarak öngörülüyor. Sünnet yasağına büyük ve dünya çapında tepki veren Yahudiler’in sünnete ilişkin geleneklerini özellikle dikkate alan yasada altı aydan küçük bebeklerin fenni sünnetçiler tarafından sünnet edilmesine izin veriliyor. Musevi vecibelerine göre erkek çocukların doğduktan en geç sekiz gün sonra sünnet edilmesi gerekiyor.

Müslüman ve Yahudiler, tasarıyı genel anlamda olumlu bir adım olarak nitelendiriyor. Ancak düzenlemeye göre, altı aydan daha büyük bebek ve çocukların fenni sünnetçiler tarafından sünnet edilemeyecek olması Diyanet İşleri Türk İslam Derneği sözcüsü Bekir Alboğa ve diğer Müslüman derneklerinin temsilcileri tarafından eleştirilen bir konu.

Hükümetin onayından sonra Federal Meclis’e gönderilen düzenlemenin önümüzdeki haftalarda onaylanarak yasalaşması bekleniyor. Ancak gözlemciler sünnetle ilgili tartışmaların Almanya'da devam etmesini bekliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG