Erişilebilirlik

Alman Hristiyan Demokratlar'ın Yeni Programı'nda Türkiye'nin AB Üyeliği Yok


Almanya Başbakanı Angela Merkel
Almanya Başbakanı Angela Merkel
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in lideri olduğu muhafazakar Hristiyan Demokrat Parti (CDU) seçim programlarında Türkiye’nin üyeliğine karşı çıktıklarını ve ülkenin ekonomisinin büyüklüğü nedeniyle Avrupa Birliği’ne yük getireceğini belirtti.

Hristiyan Demokratlar ve Bavyera’daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) çok uzun süredir, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılmasına karşı çıkıyordu. Ancak muhafazakarlar, bugüne kadar Merkel göreve gelmeden kısa süre önce başlayan üyelik müzakere sürecine engel olmamıştı.

Almanya’da hükümetin tavrı son haftalarda Türkiye’deki gösterilere hükümetin sert müdahalesinden sonra daha da katılaştı.

Merkel açıklamasında, Türkiye’nin protestolara yaklaşımının kendisini dehşete düşürdüğünü belirtti.

CDU ve CSU seçim programlarında, “ayrıcalıklı ortaklık” terimini kullanmazken Türkiye’nin üyeliğine olan karşıtlıklarını yinelediler.

125 sayfalık parti taslağında AB ve Türkiye arasında güçlü işbirliği yanında strateji ve güvenlik konularında da ortaklığa gereksinim olduğu belirtildi.

Taslakta partinin Türkiye’nin üyeliğini reddettiği, çünkü Türkiye’nin AB kriterlerine uygun olmadığı belirtildi. Ayrıca Türkiye ekonomisinin büyüklüğü ve yapısı nedeniyle AB’ye yük getireceği söylendi.

Almanya Türkiye’nin AB içindeki en büyük ticaret ortağı. Ayrıca Almanya’da yaşayan 3 milyon Türk Avrupa’nın en büyük diasporasını oluşturuyor.

Almanya’nın büyük siyasi partileri göçmen geçmişli seçmenleri kendi yanlarına çekmeye çalışıyor. 22 Eylül’deki federal seçimlerde Angela Merkel üçüncü kez başbakanlık için yarışacak.

Ancak Merkel’in partisi Almanya’daki Türkler’in önceliklerinin, iş sahibi olmak ve muhafazakar değerler olduğunu ve Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgilenmediklerini düşünüyor. Sosyal Demokratlar (SPD) ve Yeşiller ise Türkiye’nin üyeliğini destekliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG