Erişilebilirlik

Alman Heyete İzin Yok


Alman basınında yer alan haberlere göre Federal Savunma Bakanlığı’ndan yüksek düzeyde yetkililerin İncirlik Hava Üssü’ndeki Alman birliklerini ziyaret planına Türk tarafı izin vermedi. Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe’nin bir grup bakanlık yetkilisi ve bazı milletvekilleri ile İncirlik’e Temmuz ortasında ziyaret etmeyi, Alman askerlerle biraraya gelmeyi ayrıca üstte Almanya için ayrılan alanda ek tesislerin inşa edilmesi için görüşmeler planlıyordu.

Basında Federal Meclis Savunma Komisyonu’ndan üyeler kaynak gösterilerek çıkan haberlerde, Türk yetkililerin ziyaret talebini sözlü olarak reddettikleri ve 2 Haziran’da ‘Ermeni Soykırımı’ tasarısının Almanya Federal Meclisi'nden geçmesini gerekçe gösterdikleri öne sürüldü. İddialara göre Türk makamları İncirlik Hava Üssü’nde konuşlu Alman askerlerinin sorun oluşturmadığını, ancak ‘politikacıların istenmediği’ şeklinde görüş bildirdiler.

İki hafta önce İncirlik’te bulunan toplam 300 Alman askerle bir araya gelmek ve Tornado tipi uçakları incelemek isteyen bir grup Alman gazetecinin daha önce izin verilen ziyareti, Türkiye tarafından son anda reddedilmişti. Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü ise, izin verilmemesini soykırım oylaması ile ilişkilendirmeden, geçmişte de gazetecilerin ziyaretlerinin güvenlik sebebi ile iptal edildiğini ve Türkiye ile askeri işbirliğinden memnun olduklarını söylemişti.

Almanya'nın IŞİD'lе mücаdеlе kаpsаmındа İncirlik Hаvа Üssü'ndе kоnuşlаndırdığı toplam altı Tоrnаdo uçаğı geçen ocak ayından bu yana bölgedeki operasyonalara destek sağlıyor. Savaş uçakları ‘Recce' adlı yüksek çözünürlüklü kameraları ile Suriye ve Irak'ta IŞİD hedefleri üzerinde keşif uçuşları yapıyor. Alman yetkililer bundan kısa bir süre önce İncirlik’te konuşlu bulunan Alman uçakları ve görev yapan personel için yeni bir kışla, bir karargah binası ve hava operasyonları merkezinin inşa edilmesinin planlandığını ve Türkiye’nin buna onay verdiğini duyurdu.

Canikli: Verilmiş bir karar yok

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise, ‘Almanya'nın talebiyle ilgili verilmiş hiçbir karar söz konusu değildir. Talep doğru, onun dışındaki değerlendirmeler spekülasyondan ibarettir’ şeklinde bir açıklama yaptı. Berlin’deki siyasi kulislerde Federal Meclis’in soykırım kararının ardından, Almanya Savunma Bakanlığı'nın, Ankara’nın Alman uçaklarına İncirlik Üssü'nü kapatma endişesi taşıdığı iddiaları dillendirilmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG