Erişilebilirlik

Alman Ekonomisinde Büyük Gelişme Beklentisi


Ski yaparken kalçasını kıran Başbakan Angela Merkel Berlin'de bir toplantıya koltuk değnekleriyle gelirken
Ski yaparken kalçasını kıran Başbakan Angela Merkel Berlin'de bir toplantıya koltuk değnekleriyle gelirken
Almanya’da 2014’e yönelik ekonomik beklentiler son yılların en yüksek zirvesine ulaştı. 2008 sonrası Euro Bölgesi’nde yaşanan ağır krizden yara almadan, tersine daha da güçlenerek çıkan Almanya’da bu yıl büyümenin diğer Euro Bölgesi üyelerine kıyasla daha hızlı olması bekleniyor.

Uzmanların tahminlerine göre 2013’de yüzde 0,5 oranını aşamayan Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla gelecek yıl yüzde 1,7 ila 1,9 arasında bir oranda artacak. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği 2014’de yüzde dörtlük büyüme ile 1 trilyon 450 milyar Euroluk ihracat hacmi bekliyor.

Alman ekonomisi büyük oranda ihracat verilerine ve bu bağlamdaki yükselişe bağımlı durumda. Geride kalan yılın ilk altı ayı ihracat açısından düşüş yaşanmış, ikinci altı aylık dönemde ise ihracatta yeniden artış kaydedilmişti. Ekim ayına kadarki dönemi kapsayan sayılara göre Almanya’nın ilk dokuz aydaki ihracatı 997 milyar Euro olarak belirlendi.

Euro Bölgesi ülkelerinin büyük bölümünün yoğun sorunlarla boğuştuğu bir dönemde, Almanya 2013 yılında dünyada en yüksek cari fazla elde eden ülke oldu. Bu oran yüzde 7’ye ulaşırken durum başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun tepkisine neden oldu.

ABD yönetimi Berlin’i diğer AB ülkelerinin güçsüzlüğünden yararlanmak ve dünya çapında ‘aşırı makroekonomik dengesizlik sonucu’ küresel ekonomiyi tehdit etmekle suçladı. Ancak ekonomistler 2006 yılından bu yana bu oranı düzenli olarak aşan Almanya’nın ihracat bağımlılığının süreceğini söylüyor ve bu yüzden ticaret bilançosunda yüksek cari fazla verme eğiliminin değişmeyeceğinden yola çıkıyorlar.

Alman sanayi çevrelerinin moralinin yükselmesine neden olan başka bir etken ise ihracat artışına paralel istihdam piyasasında da beklenen olumlu gelişme. İşsizlerin sayısı geçen yıl yüzde 1,6 gerileyerek oran olarak yüzde 5,4’e sayı olarak da 2 milyon 300 bine indi. Bu oran Euro kullanan diğer ülkelerde ise yüzde 12 olarak tespit edildi.

Uzmanlar istihdam artışının Türkiye kökenli göçmenlerin de yoğun olarak çalıştığı inşaatçılık ve hizmetler sektöründeki çeşitli branşlarda olumlu sayılara neden olacağını savunuyor. Erlangen Üniversitesi’nden Profesör Alp Bahadır Almanya’nın ekonomik açıdan güçlenmesinin Euro Bölgesi'ne olan güvenin artmasına da neden olacağı görüşünde.

ABD, Japonya ve Çin’in ardından dünyanın en yüksek verimlilikte sanayi ülkesi olan Almanya 82 milyonluk nüfusuyla da Avrupa Birliği’nin en büyük ve en önemli pazarı durumunda.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG