Erişilebilirlik

Alman Ekonomisi İçin İyimser Tahmin


Alman Ekonomisi İçin İyimser Tahmin
Alman Ekonomisi İçin İyimser Tahmin

Almanya’da ekonomi araştırma enstitülerinin tahminleri, geçen yıl ihracat rekoru kıran ülkeyi, Euro bölgesindeki krize rağmen 2012’de de olumlu bir tablonun beklediğini gösteriyor. Bu yıl %0,4 olacağı tahmin edilen büyümeye paralel 400 bin yeni işyeri açılacağından yola çıkılıyor. Ancak tüm iyimser tahminleri altüst edebilecek konu, Euro’nun önümüzdeki aylarda alacağı ve gidişatı belli olmayan yol. Başbakan Angela Merkel yeni yıl mesajında Euro krizi nedeniyle Avrupa’nın hiç olmadığı kadar zorlu bir sınavdan geçtiğine vurgu yaptı ve 2012’yi Euro’nun yeniden istikrarına kavuşabilmesi için kader yılı olarak tanımladı.

Almanya’nın en tanınan ekonomistlerinden biri olan Beatrice Weder di Mauro’nun “Bu yıl Euro’nun şu andaki haliyle son yılı olacak, Kuzey ve Güney Euro diye ikiye bölünecek” şeklindeki tahmini de kamuoyunda Euro ile ilgili kaygıları daha da artırdı. Yapılan kamuoyu araştırmalarında halkın %70’lere varan bir oranda Euro’dan memnun olmadığı ortaya çıkarken, her iki Almandan biri ise‚ “Euro kalksın, eski birim Mark gelsin” diyor.

Almanlar Mark’ı unutamadı

Euro bundan tam on yıl önce 1 Ocak 2002 tarihinde Almanya ve Fransa başta olmak üzere AB’nin 12 ülkesinde ortak para birimi olarak tedavüle girdi. Daha sonraki yıllarda 5 AB ülkesi de Euro’yu kabul edince, Euro bölgesinin içinde bulunan ülkelerin sayısı 17 oldu. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya’nın istikrarının sembolü ve dünya piyasalarında da Dolar’ın rakibi olan Alman Markı’nın yerine gelen Euro geride kalan 10 yılda halkın çoğunluğunun kalbini fethedemedi. Üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen Almanların büyük bölümü alışveriş yaparken Euro’lu fiyatları hala Marka çeviriyor. Euro son yıllarda ülkede artış gösteren enflasyonun ve pahalılığın da simgesi, bir başka deyişle suçlusu oldu. Pahalı anlamına gelen ‘teuer’ ve Euro kelimelerinden oluşan ‘Teuro’ kavramı Almanca diline girdi. İstatistikler de Euro’nun birçok tüketim malzemesi fiyatının önemli ölçüde artmasına neden olduğunu gösteriyor. Son on yılda örneğin sütün fiyatı %12 arttı, ekmeğin fiyatı %18, mazotun litresi ise %85 oranında yükseldi. Bir paket 100 gramlık çikolataya gelen zam ise % 38 oldu. Elektronik eşyalar ve telekomünikasyon hizmetlerinde fiyatların ucuzlamasına rağmen, halk arasında Alman Markı nostaljisi sürüyor.

Merkezi Köln kentinde bulunan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin Genel Başkanı Hasan Özdoğan’a göre Euro konusundaki güvensizlik Almanya’daki Türkler arasında da hissediliyor.

Uzmanların tahminlerine göre, Euro’nun tedavüle girmesinden on yıl sonra her üç Almandan birisinde ve toplamda 10 milyar Euro değerinde eski para birimi Mark bulunuyor.


XS
SM
MD
LG