Erişilebilirlik

Alman Cumhurbaşkanı İstifa Etmiyor


Alman Cumhurbaşkanı İstifa Etmiyor
Alman Cumhurbaşkanı İstifa Etmiyor

ARD ve ZDF adlı Alman kamu televiyonlarında eşzamanlı bir programda iki gazetecinin soruların cevaplayan Wulff, tehdit olayının büyük hata olduğunu kabul etti ve gazetenin genel yayın yönetmeninden özür dilediğini söyledi

Üç yıl önce Aşağı Saksonya Başbakanı olduğu dönemde aldığı düşük faizli konut kredisi konusunda parlamentoya yanlış bilgi verdiği ve bu konuda haberlerin yapılmasını engellemek için geçen Aralık ayında Bild gazetesinin genel yayın yönetmenini telefonla tehdit ettiği ortaya çıkan Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, istifa etmeyeceğini açıkladı.

ARD ve ZDF adlı Alman kamu televiyonlarında eşzamanlı bir programda iki gazetecinin soruların cevaplayan Wulff, tehdit olayının büyük hata olduğunu kabul etti ve gazetenin genel yayın yönetmeninden özür dilediğini söyledi. İki yıl önce cumhurbaşkanı seçilmesinin kendisi için sürpriz olduğunu ve bu göreve tam anlamıyla hazırlanamadığını belirten Wulff, şimdi tecrübe edindiğini ve hatalarından ders çıkardığını savundu.

Basın özgürlüğünün kendisi için bir vazgeçilmez olduğunu ifade eden Wulff, istifa etmeyi düşünmediğini, kamuoyunun ve siyasi çevrelerin kendisine destek verdiğini de öne sürdü. Ancak konuşmadan sonra yapılan yorumlarda Wulff'la ilgili tartışmaların ve istifa taleplerinin sona ermeyeceği vurgulandı. Wulff'un kendisiyle ilgili suçlamalara açıklık getirmek yerine, sadece kendisini haklı göstermeye çalıştığını savunan yorumcular, cumhurbaşkanının inandırıcılığını ve güvenilirliğini yitirdiği konusunda birleşiyorlar.

Berlin'deki genel kanıya göre, özellikle Başbakan Merkel, bir önceki Cumhurbaşkanı Köhler'in de görevinden istifa etmiş olması nedeniyle Wulff’un tüm suçlamalara rağmen göreve devam etmesi konusunda ısrar ediyor. Wulff'un olası istifasının, Euro krizi nedeniyle zaten yeteri kadar sorunla karşı karşıya olan Merkel'in Alman siyasetindeki gücüne olumsuz etki yapabileceği kaygısıyla böyle davrandığı şeklinde yorumlar yapılıyor. Ancak son olarak Bild gazetesi Wulff'un telefonla yaptığı tehdidin içeriğini açıklayacağını duyurdu. Gözlemciler bu durumda Wulff'un durumunun yeniden zorlaşacağını ve konuyla ilgili son sözün henüz söylenmediğini belirtiyorlar.

XS
SM
MD
LG