Erişilebilirlik

Alman Basınından Türk Siyasetine Karamsar Bakış


Türkiye’de AKP-CHP arasındaki koalisyon arayışlarının sonuç vermemesi, Alman basınında da çok geniş yer buldu. Yorumlar genellikle koalisyonunun oluşumunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arzulamadığı ve Türkiye’yi zorlu bir dönemin beklediği şeklinde.

Die Zeit gazetesinde ‘Türkler ne yapmak istiyor?’ başlıklı haber yorumda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’nin tek başına hükümette kalmasına alternatif görmediği öne sürülüyor ve olası erken seçim ‘amaç için araç’ olarak tanımlanıyor. Yorumda Türkiye’de 2014 Nisan’ından bu yana dört seçim yapıldığı, insanların seçim yorgunu olduğu ve siyasette huzur arzuladığı savunuluyor ve bu nedenlerle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin erken seçimlerde çoğunluğu sağlama hedefinin tutmayabileceği de belirtiliyor.

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetesi Handelsblatt konuyla ilgili yorumunda, koalisyon arayışlarının sonuç vermemesi üzerine bakışlar kasım ayında yapılması beklenen erken seçime çevrildiğini, siyasi belirsizliğin Euro ve Dolar’ın YTL karşısında tarihi zirveye çıkmasına neden olduğunu ve bunun tüketicinin günlük yaşamı olumsuz etkilerken, turistler açısından ülkeyi cazip kıldığını aktarıyor.

Geçen günlerde Alman basınında Türkiye ile ilgili çıkan yorumlarda PKK’nın terör eylemleri ve Türk ordusunun PKK mevzilerine saldırısı sonrasında durum ,'iç savaştan önce' olarak değerlendirilmiş, ülkede şiddetin her geçen gün artmasının Almanya’da da kaygı yarattığı belirtilmişti.

AB temasları çerçevesinde Berlin’e gelen Türkiye'nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır Alman siyasetçilerle temaslarında ana konulardan birinin PKK terörü olduğunu ve PKK'nın silah bırakması ve sınır dışına çıkması gerektiği mesajını verdiği açıkladı. Bozkır teröre karşı mücadele konusunda Avrupa Birliği ülkelerinden ‚Türkiye ile birlikte hareket etmelerini‘ beklendiklerini söyledi.

AB’den sorumlu Federal Devet Bakanı Michael Roth ve Türk-Alman Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Michelle Müntefering ile bir araya gelen Volkan Bozkır, temaslarında HDP ile bağlantılı soruları da cevapladığını da bildirdi.

Volkan Bozkır Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama konusunda çalışmaların devam ettiğini, ancak erken seçim ve koalisyon tartışmalarında dış ülkelerden gelebilecek baskılara karşı tavır koyacaklarını da söyledi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG