Erişilebilirlik

Alman Basını Manşetten Duyurdu


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm AKP milletvekillerinin imzasıyla 12. Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi Alman medyasında geniş yankı buldu.

Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in AKP’nin Cumhurbaşkanı adayını açıklamasını ve ardından Erdoğan’ın konuşmasını televizyondaki haber kanalları, ajanslar ve basın kuruluşları son dakika bilgisi olarak geçerken, günün akışında adaylıkla ilgili ilk yorumlar da yayınlandı.

Ülkenin en çok satan bulvar gazetesi Bild, internet sitesinde ilk sırada verdiği haberde, Erdoğan'ın “Cumhurbaşkanı olarak da Türkiye’nin kaderini belirlemeyi sürdüreceğini, şimdiye kadar sembolik olarak tanımlanan bu makamın yetkilerini genişlemeyi planladığı” değerlendirmesine yer verildi.

Der Spiegel dergisinin internet sayfasında, yapılan anketlerde Erdoğan’ın ilk turda seçimleri kazanabileceğinin ortaya çıktığı belirtildi. Haberde CHP ve MHP tarafından aday gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu’nun kamuoyu tarafından Erdoğan’a kıyasla “daha az karizmatik” olarak algılandığı kaydedildi.

Alman devlet televizyon kanalı ARD’deki yorumda ise, Başbakanın “görev değiştirerek, kalıcı olmayı hedeflediği” öne sürüldü. Erdoğan’ın Türkiye’de son yıllarda ekonominin ilerlemesi ve ülkenin modernleşmesi konularında büyük başarıları olduğu belirtilen yorumda, buna karşın AKP liderinin giderek “otoriterleştiği, ayrıca devleti laik çizgisinden uzaklaştırarak toplumu İslamlaştırdığı” yönünde eleştirilerin arttığı vurgulandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı Almanya’da yaşayan Türkiye kökenliler arasında da günün konusu. AKP’ye yakınlığı ile bilinen ve Başbakan Erdoğan’ın konuşmacı olarak katıldığı son Düsseldorf, Viyana ve Lyon toplantılarını organize eden Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin Genel Başkanı Süleyman Çelik, Erdoğan’ın, 10 Ağustos’ta yapılacak olan seçimlerin ilk turunda sandıktan zafer ile çıkacağını ve bunun yurtdışında yaşayan Türkiye kökenli göçmenler için olumlu değerlendirilmesi gerektiği görüşünde.

Sosyal demokrat çizgideki Halkçı Devrimci Federasyonu HDF Onursal Başkanı Ahmet İyidirli ise Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ayrıştırıcı bir politika izleyeceğini savunuyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG