Erişilebilirlik

Alman Bakan Türkiye’de


Sultanahmet’teki intihar saldırısı ile ilgili gelişmeler Almanya’nın en önemli gündemini oluşturuyor. Saldırıda yaşamını kaybedenlerden 10’unun Alman olmasının netleşmesinden sonra en çok tartışılan, terör eyleminde Almanya’nın ve Almanlar’ın kasıtlı olarak hedef alınmış olabileceği şüphesi.

Kesinleşen bilgilere göre yaralananlardan da 9'u Alman vatandaşı. Bugün İstanbul’a giderek Türk mevkidaşı Efkan Ala ile biraraya gelen Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, ”Bu saldırı insanlığa karşı yapılmıştır. Saldırının doğrudan Alman vatandaşlarını hedef aldığına dair hiçbir bulgu yok” şeklinde açıklama yaptı.

Alman medyasında dün akşamdan bu yana çıkan haberlerde, güvenlik birimlerinin elinde saldırının hedefinde Almanların olduğuna dair somut ipucu bulunmadığını yazılmıştı, ancak birçok yorumcu saldırıyla Alman ordusunun Suriye'de IŞİD'e karşı yapılan operasyonlara destek verme kararı arasında ilişki olduğu şeklinde iddialar öne sürmüştü.

Efkan Ala ile birlikte kameraların karşısına geçen Thomas de Maiziere, soruşturma konusunda büyük bir çaba gösteren Türk yetkililere teşekkür ederek, “Türkiye'nin teröre karşı mücadelesinde yanında bulunduğumuzu belirtmek istiyorum,” dedi. İçişleri Bakanı, Alman turistlerin planladıkları Türkiye seyahatlarının iptal etmesini gerektirecek hiçbir nedenin olmadığını ve Federal Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde bulunan kriz bölgeleri dışındaki yerlere rahatlıkla gidebileceklerini açıkladı. Federal Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını dünkü saldırı sonrası genişletmişti. Bakanlığın uyarısında, İstanbul’da bulunan Alman turistlerin büyük kalabalıklardan, meydanlardan ve turistik organizasyonlardan uzak durmaları istendi. Dışişleri yetkilileri, geçen yıl Temmuz ayında da Türkiye'nin hava operasyonları nedeniyle PKK'nın intikam eylemleri düzenleyebileceği belirterek, Türkiye'ye gidecek kişileri, İstanbul metrosu ve otobüs duraklarında saldırı düzenlenme olasılığına karşı uyarmıştı. Dün çeşitli Alman tur operatörleri, daha önceden yapılan rezervasyonların 18 Ocak tarihine kadar ücretsiz olarak iptal edilebileceğini duyurmuştu. Bu arada Federal İçişleri Bakanı de Maiziere İstanbul’da saldırı sonucu yaralanan Alman turistleri yattıkları hastanelerde ziyaret etti ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte patlamanın yaşandığı yeri ziyaret etti.

Öte yandan bugün Berlin Büyükelçiliği önünde olayda yaşamını kaybedenler için bir anma töreni düzenlendi. Berlin Türk Cemaati tarafından yapılan anmaya katılan yüzlerce kişi, Büyükelçilik binasının girişine karanfil bıraktı. Sosyal medyada ve bazı basın yorumlarında Almanya’nın ve Almanların İstanbul’daki terör saldırısına, örneğin Paris’teki saldırılar kadar duyarlı yaklaşmadığı şeklindeki iddiaları eleştiren Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, toplumların terör saldırılarına karşı ortak tepkisinin önemine vurgu yapıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG