Erişilebilirlik

Alman Bakan İslam Konferansı’nda Konuştu


Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin Almanya İslam Konferansı’na yeni çehre kazandırılması yönündeki açıklaması ve bunun için Müslüman kuruluşlarla biraraya gelmesi ülke gündemine oturdu. Almanya’da yaşayan Müslümanları temsil eden örgütlerin temsilcileriyle Berlin’de buluşan de Maiziere, Alman İslam Konferansı’nı son yıllardaki tartışmalardan dolayı şimdiye kadarki şekliyle sürdürmek istemediğini duyurdu. Bakan de Maiziere‚ “Müslümanlar Almanya'nın bir parçasıdır” şeklinde bir açıklama yaptı.

Almanya İslam Konferansı ilk defa 2006 yılında Başbakan Angela Merkel’in inisiyatifiyle dönemin Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble tarafından düzenlenmişti. Konuyla ilgili federal bakanları, Müslüman kuruluşları ve çoğu Türk lobi örgütlerini yılda iki kez bir araya getiren konferans kapsamında, Almanya’daki Müslümanların uyum sorunlardan daha çok, güvenlik ve radikalizm konularının ele alınması ve bazı toplantılara İslam karşıtı isimlerin de davet edilmesi tartışma ve eleştirilere neden olmuştu.

Mart ayındaki konferansın gündemi ve yapısı farklı olacak

Bugünkü buluşmada taraflar konferansın yeni bir forma sokulması konusunda ortak karar aldı. Buna göre ilki gelecek Mart ayının ortasında yapılacak konferansta taraflar bundan sonra sadece iki konuya yoğunlaşacak, bunlar Müslümanların dini yaşamının düzenlenmesi ve kurumsallaşarak sosyal konularda sorumluluk üstlenmeleri olacak. Ayrıca bundan sonraki konferanslara sadece bakanlık yetkilileriyle İslami kurumları temsil eden kişiler katılabilecek, bireysel katılımcılar iştirak edemeyecek.

Bu arada Müslüman kuruluşlar geçmişte kendi öneri ve taleplerinin gözardı edildiğini, bundan sonra konuları ve kuralları belirlemede daha etkin olmayı arzuladıklarını da belirttiler. Toplantıya Almanya Müslümanlar Konseyi, Almanya İslam Konseyi, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ile İslam Kültür Merkezleri Birliği örgütleri katıldı. DİTİB Sözcüsü Bekir Alboğa bakanın diyalog arayışına girmesini memnuniyetle karşıladıklarını, Müslümanların uyumu konusunda ilerleme için görüşmelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

‘Kurban Bayramı resmi bayram ilan edilsin’

Öte yandan Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, toplantı öncesinde yaptığı bir açıklamada, Alman ordusunda imam görevlendirilmesi gerektiğini söyledi, ayrıca Kurban Bayramı’nın Almanya'da dini bayram olmasını istedi. DİTİB Sözcüsü Bekir Alboğa, bu talebe destek verdiklerini, ancak Alman kurumlarının da böyle bir uygulamanın gerekliliğini kavramalarının şart olduğunu açıkladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG