Erişilebilirlik

Almanlar’ın Favorisi Obama


REUTERS/Jim Young
REUTERS/Jim Young
2008’deki Amerikan başkanlık seçimleri öncesinde Barack Obama’nın kamuoyundan en çok destek aldığı ülkelerden biri de Almanya oldu.

Barack Obama 2008 yılında Temmuz ayında Berlin’e gelmiş, burada 200 bin kişi önünde yaptığı konuşma sonrasında Alman kamuoyunun büyük bir bölümünün kalbini ve desteğini kazanmıştı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

Almanların Obama’yı başkan koltuğunda görmek için duydukları heyecan Başkan Bush döneminde soğuyan bağların yeniden kurulması, Amerika ile Almanya arasındaki ilişkilere eski ve geleneksel dostluğun hakim olması ve Washington’un Berlin’in görüşlerine kulak vermesi gerektiği yönündeki beklentilerden kaynaklanıyordu. Berlin’de siyaset çevrelerinde Barack Obama’ya yönelik iyimser ve umut dolu yaklaşımlar devam ediyor.

Nitekim Berlin Eyaleti başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti SPD’nin güçlü ismi Klaus Wowereit, Obama döneminin Almanya ile Amerika’yı yeniden yakınlaştıracağını söylüyor.

Ancak Federal Hükümet’den bakanların Obama ile ilgili değerlendirmelerinde son haftalarda bir soğuma olduğu da gözlemleniyor. Bunun başlıca nedeni Obama’nın Almanya’ya Afganistan konusunda verdiği mesajlar. Obama Almanya’nın, ülkedeki askerlerinin sayısını arttırması ve Afganistan’da sıcak çatışmaların yoğun yaşandığı güneydeki bölgelere göndermesi talebini daha önce birkaç kez dile getirmişti. Başbakan Merkel ise, Almanya’nın yoğun çatışma yaşanan bölgelere muharip asker göndermeyeceği görüşünü tekrarladı. Siyasi yorumcular, bu konunun Obama-Merkel ilişkisinde belirleyici olacağını, ancak Almanya Başbakanı’nın Federal Parlamento seçimleri öncesinde Afganistan’a daha fazla Alman askeri gönderme konusunda zorlanacağını belirtiyorlar.

Yapılan araştırmalara göre, kamuoyu bu plana çoğunlukla karşı çıkıyor, tam tersine oradaki askerlerin geri çekilmesini talep ediyor. Siyasetdeki mesafenin sokakdaki vatandaşın Obama’ya olan yaklaşımını da etkilediği dikkati çekiyor.

Bu arada Başbakan Angela Merkel’in Barack Obama’yı Almanya’ya davet ettiği ve ziyaretin zaman ve planının iki tarafın yetkilileri tarafından hazırlandığı açıklandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG