Erişilebilirlik

Ali Babacan Eski AKP'lilerle Yeni Parti Kuruyor


Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeni partisinin kuruluş dilekçesini bugün İçişleri Bakanlığı'na sundu. Babacan, çoğu kendisi gibi AKP’den ayrılmış isimlerden oluşan 90 kişilik Kurucular Kurulu’yla Demokrasi ve Atılım Partisi'ni (DEVA) kurarak, mevcut iktidara alternatif olmayı hedefliyor.

Babacan’ın liderliğinde AKP’nin iktidarında bakanlık koltuğunda oturmuş eski Adalet Bakanı (61. Hükümet) Sadullah Ergin, Sanayi ve Ticaret Bakanı (60. ve 61. Hükümet) Nihat Ergün ile Devlet Bakanı (60. Hükümet) Selma Aliye Kavaf’ın yer aldığı Kurucular Kurulu adına bugün İçişleri Bakanlığı’na kuruluş başvurusu yapıldı. Böylece Babacan ismiyle birlikte dört eski AKP’li bakan, yeni partide kurucu oldu.

Ali Babacan Eski AKP'lilerle Yeni Parti Kuruyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Bugün sabah saat 11.00’de İçişleri Bakanlığı’na, AKP’nin 24. Dönem Çankırı Milletvekili İdris Şahin ve 23. Dönem Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen’le birlikte eski Denizli Valisi Hasan Canpolat kuruluş dilekçesini verdi. Siyasi Partiler Kanunu uyarınca İçişleri Bakanlığı’nın sadece eksiklik olmaması bakımından evrak incelemesi yapmasından sonra “Evrak alındı” belgesi teslimiyle siyasi parti kuruluşu tamamlanmış oldu.

FETÖ bağlantısı iddiasına yanıt: "Tanıtım toplantısı sonrasında soruları yanıtlayacağız"

İçişleri Bakanlığı’ndaki resmi kuruluş sürecini 90 kişilik Kurucular Kurulu adına İdris Şahin, Münevver Helün Fırat, Hatice Selvi Demirel, Nazlı Seda Vural, Hasan Canpolat ve Mehmet Emin Ekmen takip etti.

Şahin, İçişleri Bakanlığı’nda saat 15.00’te “Evrak Alındı Belgesi”ni aldıktan sonra kurucular adına yaptığı açıklamada, Ali Babacan’ın 11 Mart Çarşamba günü saat 11.00’de Ankara’da düzenlenecek tanıtım toplantısıyla yeni siyasi partiye ilişkin detaylı açıklama yapacağını söyledi. Şahin, “Kurmuş olduğumuz bu parti milletimize ve devletimize bir umut olacak. Herşeyden önemlisi kadınlarımıza, gençlerimize, çocuklarımıza aydınlık bir yarın hazırlayacak. Onlar adına umutluyuz ve mutluyuz” dedi.

Şahin, hükümete yakın medya kuruluşlarınca gündeme taşınmış olan yeni siyasi partiyle Fethullah Gülen cemaati arasında bağlantı olduğu iddialarıyla ilgili soru üzerine ise “Özellikle tanıtım gerçekleştirdikten sonra çok ayrıntılı olarak bunlara yanıt vereceğiz. Bugünden itibariyle yeniden 'Bismillah' diyerek yola revan olduk. İnşallah bu tür soru ve cevapları da ayrıntılı olarak vereceğiz, bundan şüpheniz olmasın” demekle yetindi.

AKP’den 12 eski vekil kurucu oldu

Şahin ve Ekmen’in yanı sıra yeni partide, AKP’nin gurbetçi oyları bakımından önemli ismi, 25. ve 26. Dönem İstanbul Milletvekili olarak görev alan ancak 30 Ekim 2019’da AKP’den ayrılan Mustafa Yeneroğlu de yer aldı. Yeni partide, 22. Dönem Adıyaman Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal, 22. ve 23. Dönem Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Müfit Yetkin’le 22. Dönem Bitlis Milletvekili Abdurrahim Aksoy, 22., 23. ve 24. Dönem Milletvekili Ahmet Edip Uğur’la 24. 25. ve 26. Dönem Rize Milletvekili Hasan Karal da yer aldı.

Kurucular Kurulu’nda Babacan’la birlikte böylece 12 eski AKP milletvekili yer almış oldu. Ancak Yeneroğlu’nun, mevcut 27. Dönem TBMM’de Bağımsız İstanbul Milletvekili olmasıyla itibariyle yeni parti bugün itibariyle TBMM’de 1 sandalye sahibi de oldu.

AKP dönemi bürokratları da yeni partide

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı ve Emekli Büyükelçi Abdurahman Bilgiç’in yanı sıra AKP iktidarı döneminde bürokraside görev almış Tarım ve Orman Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcılığı yapan Sedat Kadıoğlu’yla eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir de kurucu listesinde.

Babacan’ın bakanlık döneminde birlikte çalıştığı eski Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı ve eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş da kurucu isimlerden biri oldu.

MHP’li Ongun da savunma uzmanı Gürcan da kurucu

Yeni partide, Ülkü Ocakları eski yöneticisi ve Alparslan Türkeş’e yakınlığıyla tanınmış Ramiz Ongun da kurucu üye oldu. MHP’de Devlet Bahçeli’ye karşılık liderlik mücadelesi vermesiyle tanınmış Ongun, özellikle o dönemde AKP’ye muhalefet etmekte olan MHP’nin “hayır” oyu kararına rağmen 12 Eylül 2010’daki anayasa değişikliği referandumunda “evet” oyu lehine kampanya yapması ardından MHP’den ihraç edilmişti. Ongun, o dönemde AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yakın temas kurmuştu.

Son dönemde Türkiye’nin İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin can kayıpları yaşaması öncesinde sıkıntı yaşanabileceğini vurgulayan ve Suriye politikasına eleştirilerini ifade eden Metin Gürcan da kurucular listesinde göze çarptı. Gürcan, TSK’dan Binbaşı rütbesinde emekli ve sonrasında askeri strateji ağırlıklı akademik çalışmalar yürüttü.

Partide Kürt kökenli isimler de ön planda

AKP’nin Kürt politikasında “Açılım, çözüm” gibi eğilimler sergilediği ilk iktidar döneminde milletvekilliği görevini yürütmüş Ahmet Faruk Ünsal, Ahmet Müfit Yetkin ve Abdurrahim Aksoy’un yanı sıra Kurucular Kurulu’nda benzer şekilde Kürt kökenli isimler de dikkat çekti.

AKP’nin kuruluşunda yer almış ancak sonrasında Kürt politikasına ilişkin yaşadığı anlaşmazlıklar sonrasında HDP’ye geçmesiyle dikkat çekmiş Dengir Mir Fırat’ın kızı Münevver Helün Fırat da yeni partide kurucu üye oldu. Dengir Mir Fırat, Temmuz 2019’da vefat etmişti. Helün Fırat, babasıyla ilgili konuşmasında AKP’den ayrılışıyla ilgili “Kendisi bütün hayatı boyunca memleketine, insanlarına hizmet etmeye çalıştı. Memnun olanlar, olmayanlar oldu. 40 yıllık siyasi yaşantısı boyunca çok yüksek noktalara geldi. Hak edenleri, etmeyenleri beraberinde taşıdı. İnandıkları uğruna gün geldi en yüksek makamlardan vazgeçti” demişti.

Yeni parti belediye başkanlığı sahibi de olacak mı?

Bu arada yeni parti kurulan pati için çok yakında belediye başkanlığı da söz konusu. Helün Fırat’ın kuzeni İbrahim Yusuf Turanlı da, AKP’den Saadet Partisi’ne geçerek Adıyaman Kahta İlçe Belediye Başkanlığını yürütüyor. Turanlı’nın da yakın zamanda görüştüğü Babacan’ın partisine geçebileceği iddiası gündemde.

Kurucular Kurulu’nda ayrıca Türk-İş’e bağlı, Petrol-İş Genel Başkanlığı’nı Eylül 2019’da kaybetmiş olan Ali Ufuk Yaşar, gazeteci- yazar Gülay Göktürk, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER)’in eski başkanı Sanem Oktar da yer aldı.

Kurucular Kurulu’ndaki bazı isimler kim?

Ali Babacan: ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu. Fulbright bursuyla ABD’de Northwestern Üniversitesi Kellogg School'da İşletme yüksek lisansı yaptı. AKP’nin 2001’de Kurucular Kurulu üyesiydi. 22., 23. ve 24. Dönem Ankara Milletvekiliydi. 58. ve 59. hükümetlerde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı idi. 60. hükümette kısa süreli Dışişleri Bakanlığı yaptı. Sonrasında Başbakan Yardımcılığına getirildi. 61. ve 62. hükümetlerde Başbakan Yardımcısı’ydı.

Abdurrahman Bilgiç: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Dışişleri Bakanlığı mensubu. 2003-2005 dönemi Basın – Yayın Enformasyon Genel Müdürü. Ardından sırasıyla Münih Başkonsolosu, Tokyo Büyükelçisi, MİT Müsteşar Yardımcısı ve Londra Büyükelçisi oldu.

Ahmet Edip Uğur: İstanbul Kimya Mühendisliği Bölümü mezunu. AKP’de Balıkesir Milletvekilliği, Genel Başkan Yardımcılığı ardından 30 Mart 2014’te Balıkesir Belediye Başkanı seçildi. Erdoğan’ın talebi üzerine 30 Ekim 2017’de başkanlıktan istifa ettikten sonra ağlayarak yaptığı tehdit edilmesiyle ilgili açıklamayla dikkat çekti.

Ahmet Faruk Ünsal: İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü mezunu. İnsan hakları aktivisti kimliği ön planda. AKP’nin ilk döneminde milletvekilliği yapması itibariyle partiden 2007 sonrasındaki süreçte kısmen dışlanan isimlerden birisi.

Hasan Karal: İlahiyatçı. Mısır-Kahire El-Ezher Üniversitesi Din Bilimleri Fakültesi mezunu. Ensar Vakfı Rize Şubesi Eski Başkanı. Rize İmam-Hatip Lisesi mezunu ve mezunlar vakfı eski başkanı.

İdris Şahin: Hukukçu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Eski Çankırı Baro Başkanı. Türkiye’de 12 Eylül 2010’da “Yetmez ama evet” sloganıyla AKP’nin, Fethullah Gülen cemaatine yargıda güçlenme olanağı tanıdığı idda edilen anayasa değişikliği referandumunda öncü rol üstlenmesiyle dikkat çekmişti.

Mehmet Emin Ekmen: Hukukçu. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Batman Mazlum-Der Şubesi kurucusu.

Nihat Ergün: Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu. AKP kurucusuydu. 22., 23. ve 24. Dönem Kocaeli Milletvekiliydi.

Ramiz Ongun: Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunu.

Sadullah Ergin: Hukukçu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 22., 23. ve 24. Dönem Hatay Milletvekili. 2014’te AKP’nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayı oldu ancak kazanamadı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG