Erişilebilirlik

Aleviler Demokratikleşme Paketi’nden Rahatsız


“Ben 22 yıldır bu işin içindeyim. Her seferinde projeler, açılımlar hazırlanıyor ama Alevilerin statüsünde bir değişiklik olmuyor. Aleviler bundan sonra bunu kabul etmeyecektir.” Bu sert sözlerin sahibi birçok Alevi örgütü tarafından hükümete yakın durmakla eleştirilen Cem Vakfı Başkanı Prof. İzzettin Doğan.

İzzettin Doğan: Başbakan barış adamı değil savaş adamı arıyor

Demokratikleşme Paketi’nde Alevilerin beklentilerin hemen hemen hiç karşılanmadığını belirten Doğan, “Başbakan’a sözüm oydu, ben de bu işlerden çekileceğim. Çünkü Sayın Başbakan savaş adamı arıyor, barış adamı aramıyor" dedi ve son kararını vermek için birkaç gün düşüneceğini açıkladı.

Akil İnsanlar Heyeti’nde de yer alan Cem Vakfı Başkanı, Aleviler arasında en sözü geçen isimlerden biri olarak kabul ediliyor. Habertürk televizyonunda yayınlanan özel yayında konuşan İzzettin Doğan, hayal kırıklığını şöyle dile getirdi: " Hükümet stratejik bir hata yaptı. Aylarca milyonlarca insanı televizyona kilitleyip ardından tek kelime söylemezseniz bunun sonuçları olur. Hatalarını umarım telafi ederler. Yoksa Türkiye tatsız günlere gebe olabilir.”

Hüseyin Çelik: Hükümet Alevilerle ilgili hazırlıklarını sürdürüyor

İzzettin Doğan’ın bu açıklamaları yaptığı dakikalarda Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, hükümetin Aleviler konusunda son sözünü söylemediğini belirtti. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında bir heyetin Alevilerle ilgili düzenlemeler hakkında çalıştığını vurgulayan Çelik, “Türkiye’deki Alevi vatandaşlarımız çok parçalı ve çok yapılı bir kitleyi oluşturuyorlar. Hepsini aynı ortak paydada buluşturmak çok zor. Kısa bir süre önce Cemevi ile cami bir araya getirildi. İzzettin Doğan’ın başında bulunduğu Cem Vakfı bu işe öncülük etti ama bir başka Alevi grupları da gidip orayı sabote etmeye çalıştılar” diyerek Aleviler arasındaki yaklaşım farkına dikkat çekti.
Kemal Bülbül: Aleviler için inkar ve asimilasyon paketi

Ancak Demokratikleşme Paketi’nde Alevilerle ilgili sayılabilecek tek şeyin Nevşehir Üniversitesi isminin Hacı Bektaş-ı Veli olarak değiştirilmesinin olması yalnız hükümete muhalif Alevi örgütlerini değil Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan’ın da tepkisine neden oldu. Ancak diğer örgütler sözlerini daha sert biçimde dile getiriyor. Örneğin Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kemal Bülbül’e göre, demokrasi paketi Aleviler için inkar ve asimilasyon paketi haline geldi.

Başbakan Erdoğan’ın bu açıklamalarıyla Alevilere fiili meşru müdafaayı yükseltmekten ve mücadele etmekten başka yol bırakmadığını söyleyen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı, “ bu paketle her şeyi karikatürize ediyorlar. İşin özüne inmeden bir şeyleri yapıyormuş gibi görünerek sürekli talepleri savsaklıyorlar. Alevi toplumuna ilişkin Başbakan’ın siyasi partisinde karşılığın olmadığı da kanıtlanmış oldu” dedi.

Ali Balkız: Dağ fare bile doğurmadı

Aleviler’in bir diğer önemli ismi Alevi Bektaşi Federasyonu eski Başkanı Ali Balkız’a göre ise dağ fare bile doğurmadı. Din derslerinden, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapısına, Alevi dedelere maaş bağlanmasından, Cemevlerine dek hiçbir konuyla ilgili düzenleme yapılmadığını vurgulayan Balkız, Aleviler’in yine göz ardı edildiğini söyledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu ise bir açıklama yayınlayarak demokratikleşme paketinin de Aleviler’e yönelik ötekileştirme ve asimilasyonun önüne geçmediğini belirtti. Açıklamada, “demokratik Alevi hareketi taleplerini dillendirmeye devam edecek ve bu bağlamda da meydanlara inecektir” dendi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG