Erişilebilirlik

Albayrak’tan Özel Bankalara Fahiş Maliyet Uyarısı


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sosyal medya platformu Twitter'dan açıklamalarda bulundu
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sosyal medya platformu Twitter'dan açıklamalarda bulundu

Türkiye’de Corona virüsü salgını sırasında kredi kullandırma hacmi daralan, kredi borçlarını ötelemede yüksek maliyet çıkaran özel bankalara tepkiler artıyor.

Bugün sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, mevduatını bozduran ya da kredisini yapılandırmak isteyen mudilere fahiş maliyetler çıkaran bankaların üzerine gidileceğini duyurdu.

Aslında özel bankalara yönelik eleştirilerin işaret fişeğini, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu ateşlemişti.

Hisarcıklıoğlu: ''Şirketlerimiz bankalar tarafından 'Limit bitti' denip başvurusu dahi alınmadan geri çevriliyor''

TOBB Başkanı 7 Nisan’da yaptığı açıklamada, bankaların hem ‘Limit bitti’ diyerek şirketleri geri çevirdiğini hem de karlılıklarını düşündüklerini iddia etti.

Hisarcıklıoğlu, ''81 ilden oda ve borsalarımıza gelen şikayetler, bu kredilerin bankalar tarafından finansman sıkıntısı çeken firmalarımıza ulaştırılmasında sıkıntılar yaşandığını gösteriyor. Şirketlerimiz bankalar tarafından 'Limit bitti' denip başvurusu dahi alınmadan geri çevriliyor. Hatta Corona virüsten olumsuz etkilenen firmalarımızın değil de kredibilitesi yüksek büyük firmalara kredi kullandırıldığı yönünde de eleştiriler var. Buradan tüm bankalara seslenmek istiyorum. Bu dönem karlılık düşünecek, şirket seçecek dönem değil. Hepimiz aynı gemideyiz. Reel sektör olmazsa bankacılık kesimi de olmaz'' dedi.

Akben: ''Özel bankalarımızın toplam kredi hacminin yaklaşık 5 milyar TL daraldığına şahit olduk''

Geçtiğimiz Pazar günüyse Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, ''Özel bankalarımızın toplam kredi hacminin yaklaşık 5 milyar TL daraldığına şahit olduk'' diyerek TOBB Başkanı’nın açıklamasını bir anlamda doğrulamış oldu.

Akben, ''Tüm bankalarımızı müşteri odaklı davranmaya, kredi kanallarını açık tutmaya, kurumumuz ve sektör birlikleri tarafından alınan kararlara uymaya davet ediyorum'' diyerek özel bankaları kredi kullandırmaları konusunda teşvik edici bir tutum takındı.

Özel bankalara bir tepki de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Dün açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı, bankaların bu süreçte kötü bir sınav verdiğini dile getirdi.

Erdoğan, ''Salgın sebebiyle dünyada yaşanabilecek tarım ve gıda ürünleri sıkıntısından Türkiye'nin etkilenmemesi için tüm tedbirleri alıyoruz. Kamu olarak tüm sektörleri desteklemek için tüm imkanlarımızı seferber ederken maalesef özel bankalar bu süreçte hiç de iyi bir imtihan vermiyorlar. Özel bankaların da üzerlerine düşenleri yapmasını bekliyoruz'' diye konuştu.

Albayrak: ''Mevduatını bozdurana, kredisini yapılandırmak isteyene fahiş maliyetler çıkarıldığını duyuyoruz''

Vatandaşları sık sık sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarla bilgilendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugünkü açıklamalarında da özel bankaları uyardı.

Albayrak, ''Vatandaşlarımızın özel bankalarla yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz. Bu dönemde vatandaşlara destek olmayı geçtik. Mevduatını bozdurana, kredisini yapılandırmak isteyene fahiş maliyetler çıkarıldığını duyuyoruz. Bu asla kabul edeceğimiz bir şey değil. Bu konunun titizlikle üzerine gideceğimizin bilinmesini isteriz. Özellikle bu dönemde, kimlerin özel bankaların avukatlığına soyunduğunu görmenizi istiyoruz'' dedi.

Albayrak: ''2,1 milyon aileye 1000’er lira ulaştırdık''

Uluslararası kurumlardan yardım isteme ve fazla para basmanın gündemlerinde olmadığını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı, nakdi yardımlar ve Halkbank tarafından kullandırılan kaynak hakkında güncel bilgileri de paylaştı. Bakan Albayrak, ''Nakdi yardımlarımız başladı. 2,1 milyon ailemize 1.000 TL yardımı ulaştırdık. İnşallah çok yakın zamanda 4,4 milyon ailemizin tamamına yardımlar ulaşacak. Vatandaşlarımız temel ihtiyaçları için devreye aldığımız 10 bin limitli tahsislerin Cuma günü başladığını ifade etmiştim. Bugün itibariyle 2,1 milyon vatandaşımıza toplamda 12,1 milyar TL'lik kaynak tahsis edildi. Halkbank’ımız da hız kesmiyor. 25 bin TL'lik esnaf destek finansmanına başvuran esnaf sayımız 412 bin 714 oldu. Bu kapsamda süreci tamamlanan esnaf sayımız, 256 bin 959'a çıktı. Esnafımız için tahsis edilen toplam finansman rakamı ‘Parafcard’la birlikte 6 milyar 737 milyon TL’yi buldu. Kobilerimize ve sanayicilerimize sunduğumuz ‘İş'e Devam’ desteğine başvuran sayısı, 67 bin 229 oldu. Bu firmaların 31 bininin süreçlerini neticelendirdik. Sanayicimize 36 milyar 326 milyon lira kaynak tahsis etmiş olduk’’ dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG