Erişilebilirlik

Albayrak: ‘AB ve Türkiye ABD Kaynaklı Türbülans Dönemi Yaşıyor’


Türkiye’nin AB Reform Eylem Grubu (REG), Brüksel’le özellikle ABD’ye karşı ekonomik çıkarlar üzerinden hareket etme görüşünü ortaya koyarken; Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ve AB’nin ABD kaynaklı “türbülans” dönemi yaşadığını söyledi.

AB Reform Eylem Grubu, Ankara–Brüksel hattındaki yol haritasını değerlendirmek üzere 2,5 yıllık aradan sonra bugün toplandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu AB için koordinasyon ve planlamayı ele aldı. Sonrasında 4 bakan ortak basın toplantısıyla Türkiye’nin görüşlerini dile getirdi.

Bakan Albayrak’ın mesajlarıyla Türkiye’nin AB’yle ABD’ye karşı ortak tutum alma kararlılığı REG’in ana gündem maddesi olarak ortaya çıktı. Albayrak, ABD kaynaklı olarak 10 Ağustos tarihiyle Türkiye’nin ekonomisinin hedef alındığını belirterek, “Gerginlik en üst seviyeye çıktı. AB, Almanya ve Fransa başta olmak üzere müttefiklik ruhuna uygun açıklamalar geldi. ABD'nin yaptırımları sonrası ülkemiz ekonomik anlamda çok fazla saldırıya uğrayan bir konumda yer aldı. Fransa, Almanya gibi ülkelerin siyasi desteğini aldık. Türkiye'nin ekonomik göstergeleriyle açıklanamayacak gelişmeler olduğu konusunda birçok kesim ile mutabık kaldık” ifadelerini kullandı.

REG toplantısı vesilesiyle bugün açıklanan ithalat ve ihracat rakamlarını anımsatmak istediğini kaydeden Albayrak, “Geçtiğimiz yılın dış ticaret açığından yüzde 33 gerileme görüyoruz. Bu önemli. Cari açığımızdaki iyileşme ekonomik dengelenme stratejimiz, realize olmaya başladı. Cari açığın düşmesinin yanında finansal iyileşme açısından bazı gelişmeler de oluyor ve olacak. Vergi barışı, bedelli askerlik, imar barışı açısından beklentinin üzerinde gelir elde edildi. 5,5 milyon mükellefimizden, 60 milyardan fazla rakama ulaşıldı” bilgisini aktardı.

ABD’nin tutumuna karşı yakın zamanda İngiltere ve Almanya ziyaretleri olacağını da açıklayan Albayrak, “AB, Türkiye hinterlandında ABD kaynaklı bir türbülans yaşıyoruz. Ekonomi merkezli, dolar merkezli tehdit edildiğimiz bir süreç yaşıyoruz. Bundan dünyadaki bütün ülkeler etkileniyor. Yeni bir süreci yönetme motivasyonu söz konusu. ABD'nin bu çıkışları, adımları Türkiye gibi, Avrupa içinde soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Bundan dünyadaki birçok ülke etkileniyor. Türkiye-AB açısından ciddi bir süreç. ABD'nin bu hamleleri Türkiye için olduğu kadar diğer ülkeler için de önem taşıyor. Yüzlerce yıllık bir geçmişi, diplomasi tarihi olan motivasyonu da beraberinde getiriyor. Bir tarafta irade var, bir tarafta yoksa çözüm olmaz. Ortak aksiyon konusunda önemli bir süreç yaşıyoruz. Gayet olumlu bir süreç devam ediyor” dedi.

Çavuşoğlu: "AB’den siyasi engeller çıkarılmasını istemiyoruz"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, “Vize serbestisi dahil çabalarımızın karşılığını AB'den almak istiyoruz ve siyasi engeller çıkarılmasını istemiyoruz. Önümüzdeki süreçte yargı ve temel haklar, özgürlük ve güvenlik alanlarındaki başlıklara tüm kurumlarımız olarak ve AB Başkanlığı olarak odaklanacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde daha az bürokrasi ile daha hızlı adımlar atılacağını savunan Çavuşoğlu, “AB ile ilişkilerimizde öncelikle devam eden ve sonuç alabileceğimiz konulara odaklanacağız. Bu konulardan bir tanesi Gümrük Birliği müzakerelerinin tekrar başlatılması ve vize serbestisinin hayata geçirilmesi. Vize serbestisi konusunda 7 kriter vardı, şimdi 6'ya düştü. Bu konuda AB kurumlarıyla ve tüm komiserlerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geriye kalan 6 kriter konusunda kendi içimizde de tüm bakanlıklarımızla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Teknik heyetlerimiz 31 Mayıs’ta Ankara'da bir araya geldi. Bundan sonra da görüşmelerimizi, ortak çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız” dedi.

Ancak Çavuşoğlu, Avusturya’nın dönem başkanlığında Türkiye’nin yeni fasıl açılmasını beklemediğini de belirterek, sonuç alıcı başlıklara odaklanmak istediklerini ifade etti. Çavuşoğlu, bir sonraki REG toplantısının ise Adalet Bakanlığı ev sahipliğinde 11 Aralık’ta yapılacağını duyurdu.

Gül’den yargıda 1 Ocak’ta yenilenme dönemi sözü

Adalet Bakanı Gül de, AB ile ilişkiler bakımından yargı süreçlerine değinerek, “Yargıda hedef süre uygulamasının pilot uygulamalarını pazartesi günü başlatacağız. 1 Ocak'tan itibaren bu uygulama hayata geçecek. Ayrıca AİHM nezdinde Türkiye'nin şikayet edildiği, insan hakları ihlalleri anlamında yapılan müracaatlar son 15 yıl için en düşük oranda. Türkiye’nin yoluna evrensel hukuk çerçevesinde devam ettiğini gösteriyor” görüşlerini dile getirdi.

Soylu’dan “çifte standart” vurgusu

İçişleri Bakanı Soylu ise, AB’ye yönelik daha eleştirel tutumuyla dikkat çekti. Türkiye’nin terör açısından kritik bir bölgede yaşadığını söyleyen Soylu, “Yeni dünya nizamında şunu görüyoruz, ülkelerin iç güvenlik meseleleri başka ülkelerin merkezinde başlıyor. Londra'da ağır silah taşıyan Özel Harekatçılar rahatça dolaşıyorsa 21. asır bize bir şeyleri dayatıyor demektir. Suriye'yi, Irak'ı biliyoruz. Gerek ülkemiz sınırlarının içine veya başka noktalara gitmek isteyenleri biliyoruz. Bir takım farklılaşmalar yaşadığımız apaçık ortadadır. FETÖ konusunda maalesef AB'den aynı samimiyeti göremiyoruz. AB ile işbirliğimiz devam etmektedir. Bunu görmemiz gerekir, bugün oluşan durum milyonlarca insan bir yerden bir yere göç etti. Bu insanların birçoğunun kimliğini, kim olduğunu bilemiyoruz. DEAŞ konusunda Türkiye görevini fazlasıyla yerine getirmiştir. Terör sadece bizim değil, herkesin sorunudur. Türkiye düzensiz göçte nasıl başarı ortaya koyuyorsa, terörle mücadelede de hukuka bağlı mücadele sürüyor. Yoksa bizi linç ederlerdi çok açık ve net. Çifte standartla karşı karşıyayız. Mücadelemiz uluslararası alanda devam etmektedir” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG