Erişilebilirlik

Alaska’da 200 Milyon Yıllık Hayvan Bulundu


Alaska’da 200 Milyon Yıllık Hayvan Bulundu
Alaska’da 200 Milyon Yıllık Hayvan Bulundu

Amerika’nın en kuzey eyaleti Alaska’da 200 milyon yıl önce yaşamış bir sürüngenin fosili bulundu.

Deniz’de yaşadığı sanılan hayvanın fosili, Haziran ayında, Alaska’nın Tongass Milil Parkı’nda rastlantı sonucu bulundu. Haberlere göre gelgitin en düşük olduğu sırada başka bir amaçla kıyıyı taramakta olan bilimciler fosili bir kayada buldu.

Alaska’da 200 Milyon Yıllık Hayvan Bulundu
Alaska’da 200 Milyon Yıllık Hayvan Bulundu

“Thalattosaur” adlı hayvan kertenkeleye benziyor ve tüm dünyada 12 fosili var. Bilimciler hayvan öldüğünde cesedinin okyanus tabanına düştüğünü ve orada, sonradan kayalaşan kum tabakası içinde milyonlarca yıl gömülü kaldığını tahmin ediyor.

Alaska, 200 milyon yıl önce Triassic çağı olarak bilinen dönemde, şimdiki yerine kaymadan önce, ekvator yakınlarında tropikal bir bölgeydi. http://tr.wikipedia.org/wiki/Levha_hareketleri

Alaska’nın güneyinde, Kanada sınırı yakınlarında, Tlingit Ulusuna (Kızılderili kabilesi) ait bir köy yakınlarında bulunan fosil incelenmek için kuzeyde, Fairbanks’daki Alaska Üniversitesi’ne götürüldü.

Boyu 1 ile 3 metre arasında olan thalattosaur’ların gövdesinin üçte birini kuyrukları oluşturuyor. Alaska’da bulunan fosilde yumuşak dokuların da izlerinin bulunması hayvanın gerçek anatomisine önemli ışık tutacak.

Thalattosaur’ların, Triassic Çağın sonuna doğru, karadaki akrabaları dinozorların gelişmeye başlamasıyla nesillerinin tükendiği tahmin ediliyor.

Adam ile Havva’dan yaklaşık 200 milyon yıl önce yaşayan thalattosaur’ların daha önceki fosilleri Kuzey Amerika, Çin ve Avrupa’da bulunmuştu.

Alaska'da kuzey ışıkları:

XS
SM
MD
LG