Erişilebilirlik

Alabama'da 20 Yıl Sonra Demokrat Zafer


Demokrat Partili Doug Jones
Demokrat Partili Doug Jones

Amerikan Senatosu’nda Alabama’yı temsil edecek adayı seçmek için sandık başında giden seçmenler, yaklaşık 25 yıldır Cumhuriyetçi Parti’ye ait olan koltuğu Demokratlar’a teslim etti.

Alabama’da resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat Partili Doug Jones çok az bir farkla Cumhuriyetçi rakibi Roy Moore’u geçerek ABD’nin en muhafazakar eyaletlerinden birinin yaklaşık çeyrek yüzyıl sonra seçilen ilk Demokrat senatörü oldu.

Senatoda dengeler değişti

Bu sonuç, Cumhuriyetçiler’in Senato’da Demokratlar’a karşı 48’e 52’lik üstünlüğünü de değiştirdi ve iki parti arasındaki sandalye dağılım 51’e karşı 49 şeklinde oldu.

Cumhuriyetçi aday Roy Moore, 30’lu yaşlarındayken, biri 14 yaşında olmak üzere, bazı genç kızlara cinsel tacizde bulunmakla suçlanıyor. Moore suçlamaları reddediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, taciz iddiaları gölgesinde geçen seçim kampanyası sırasında Moore’dan desteğini hiç çekmedi. Trump son olarak seçim gününden bir gün önce yaptığı sosyal medya paylaşımında “Moore’un Senato'da oyuna ihtiyacımız var” dedi.

Doug Jones yerel saatle 23’te resmi olmayan sonuçların açıklanmasıyla zafer konuşması yaptı ve birlik mesajı verdi.

Roy Moore'dan itiraz: 'Sonucu kabul etmiyoruz'

Kısa süre sonra kameralar karşısına çıkan Cumhuriyetçi Roy Moore ise, “oyların bu kadar birbirine yakın olduğu zaman hiçbir şeyin bitmediğini söyledi ve sonucu kabul etmediklerini, oyların yeniden sayılması için Alabama eyalet sekreterliğine başvuracaklarını belirtti.

Alabama Cumhuriyetçi Parti adayı Roy Moore seçim sonuçlarını izliyor
Alabama Cumhuriyetçi Parti adayı Roy Moore seçim sonuçlarını izliyor

Alabama eyalet yasalarına göre, iki partinin oyları arasındaki var yüzde 0,5 ile yüzde 1 arasında olursa, oyların yeniden sayılması mümkün.

Yine eyalet yasalarına göre oy farkı bu denli az olmasa bile isteyen aday, belirli bir ücret karşılığında yeniden oy sayımı yapılması için başvuruda bulunabiliyor.

Ancak Alabama Eyalet Sekreteri John Merill CNN'e yaptığı açıklamada, sonuçların değişmesinin "hayli olasılık dışı" olduğunu belirterek, ilk oy sayım sürecinde "yapılan çok hata bulunmadığını" söyledi.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump da Twitter mesajıyla Demokrat Partili Doug Jones’u tebrik etti. Trump, “Bazı seçmenlerin oy pusulalarında adı geçmeyenleri pusulaya yazarak aday göstermeleri de önemli rol oynadı ama kazanmak, kazanmaktır” dedi.

"Haklı çıktım"

Trump bu sabah da konuyla ilgili Twiter üzerinden yeni yorumlarda bulundu. Başkan Trump mesajlarında, ön seçimlerde diğer Cumhuriyetçi aday adayı Luther Strange'i desteklediğini hatırlatarak, "Bunun nedeni olarak, Roy Moore'in genel seçimleri kazanamayacağını söyledim. Haklıydım! Roy sıkı çalıştı ama kartlar onun aleyhindeydi" ifadesini kullandı.

Trump bir başka mesajında da, "Dünkü seçimler şunu kanıtladı; Temsilciler Meclisi ve Senato'daki kıl payı farkları artırmak için harika Cumhuriyetçi adaylar çıkarmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Demokrat Parti: 'Alabama halkı Trump'a net bir mesaj verdi'

Alabama'daki seçim sonucuna ilişkin Demokrat Parti'den yapılan açıklamada da, Alabama halkının Trump'a "güçlü ve net bir mesaj verdiği" belirtildi.

Parti Başkanı Tom Perez açıklamasında, "Alabama halkı Donald Trump'a ve Cumhuriyetçi Parti'ye güçlü ve net bir mesaj verdi: Roy Moore gibi rezil adamları kabul ettiğiniz müddetçe kendinizi aile değerlerine önem veren bir parti olarak adlandıramazsınız" dedi.

Senato'daki yeni dağılım Cumhuriyetçiler'in ajandasını nasıl etkileyecek?

Jones'un Alabama'daki zaferiyle Senato'da iki parti arasındaki koltuk farkının daha da azalmasının Cumhuriyetçiler'in yasama gündemini nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

Amerikan Üniversitesi'nden Capri Cafaro'ya göre, Cumhuriyetçilerin yasama gündeminde bir yavaşlama olacak. Ancak Cafaro, Cumhuriyetçi senatörlerin zaten başlattıkları vergi reformu sürecini Noel tatilinden önce tamamlamak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Cafaro, "Çoğunluk partisinin bir koltuk kaybetmesi ve şimdi sadece bir koltuk üstünlüğüne sahip olmasıyla, Cumhuriyetçilerin şimdi bu süreci hızlandırmaya çalışmaları hayli muhtemel" dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG