Erişilebilirlik

Akşener’e Göre Dış Politikada ‘Erdoğan Tehdidi’ Var


İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidar partisi AKP Genel Başkanlığını yürüten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı dış politika konusunda eleştirerek, “Siz ise halen Ortadoğu’nun parmak sallayıcısı olmak derdindesiniz. Sizin en temel dış politika kuralından bile haberiniz yok ki devletler, kişiler üzerinden ilişki yürütmez, devletin muhatabı yine devlettir. Ülkemizin bekasını tehdit altına alan sizsiniz” dedi.

Akşener, İYİ Parti 1. Olağanüstü Kongresi’ndeki konuşmasında, gelecek genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için iddialı şekilde hazırlandıklarını vurguladı. İYİ Parti’nin kuruluşunda Cumhurbaşkanlığı adaylığını da açıklamış olan Akşener, olağanüstü kongre kapsamında Cumhurbaşkanlığı seçiminde rakibi konumundaki Erdoğan’ı hedef alan muhalefet çizgisini sürdürdü.

Akşener, dış politika ve Türkiye’nin geleceği açısından ‘Erdoğan tehdidi’ bulunduğu görüşünü ortaya koydu. Akşener, “21. Yüzyılda, enerji politikaları ve coğrafyası da değişiyor, değişecek. Petrol dönemi bitiyor. Siz ise halen Ortadoğu’nun parmak sallayıcısı olmak derdindesiniz. Sizin en temel dış politika kuralından bile haberiniz yok ki devletler, kişiler üzerinden ilişki yürütmez, devletin muhatabı yine devlettir. Ülkemizin bekasını tehdit altına alan sizsiniz, yaşadığı çağı ve coğrafyayı kavrayamayan da sizsiniz!” diye konuştu.

Suriye’deki iç savaş ortamını Türk dış politikasındaki en acil sorun olarak tanımlayan Akşener, Suriye’de mutlaka Türkiye gibi ülkelerde yaşayan mültecileri de kapsayacak şekilde seçim yapılması gerektiğini ve bu seçim sonucunda kim üniter Suriye’nin temsilcisi olursa Türkiye’nin de onunla işbirliği yapmasını istedi.

İYİ Parti olarak “Türkiye Cumhuriyeti, yalanlar cumhuriyeti olmaktan kurtulsun diye siyaset yapıyoruz” diyen Akşener, Türkiye’nin bugünkü yöneticileri için kendi makam ve ikballeri söz konusu olunca herkesi vatan haini, düşman ilan ettiklerini söyledi. Akşener, “Bugün kendi ikbal ve makamlarını korumak için yapamayacakları hiçbir şey yoktur. Ölçüleri makam ve mevkilerini korumak olunca her şey kutsal, her şey milli. Makam ve mevkilerine dokunan herkes düşman onlar için. Yüze gülümseyip arkadan malı götüren tosunlarınız var sizin. 28 Şubat'ta yağlı kazıkla tehdit edilirken dik duran karakterimiz var bizim. 15 Temmuz’da uçaklarla kaçıp, güvende olduğunu anlayınca kahramanlık taslayan lideriniz var sizin” dedi.

Erdoğan’a “ittifak” soruları sordu

Akşener’in, ayrıca İYİ Parti’nin CHP, HDP gibi parlamentodaki diğer partiler ile AKP–MHP ittifakına karşı ittifak kuracağı iddialarına tepkisi de konuşmasına yansıdı.

AKP’nin, MHP ile kurduğu ve ayrıca Büyük Birlik Partisi’nden (BBP) de destek aldığı seçim ittifakına Saadet Partisi’ni de dahil etmeye çalıştığını anımsatan Akşener’in, seçim ittifakı konusunda adeta doğrudan Erdoğan’a hitap ederek konuşması dikkat çekti. Akşener, Erdoğan’a hitaben ittifak meselesine ilişkin özetle şunları dile getirdi:

“İYİ Parti’nin halktan bulduğu destek siyasetteki tüm dengeleri alt üst etmiştir. Sayın Erdoğan’ın engin ittifak tecrübesi derhal devreye girmiştir. Neydi o engin ittifak tecrübesi? Bunlar millet unuttu sanıyor ama bu millet unutmaz. Önce BOP, Büyük Ortadoğu Projesi ittifakını kurdular. Sonra Dolmabahçe’de, PKK ile çözüm ittifakı diyerek ‘çukur ittifakı’ yaptılar, Ankara-İmralı arasında mekik dokudular. FETÖ ile yargısıyla, eğitimiyle, ordusuyla tüm devleti ‘paylaşma ittifakı’nı ise çoktan kurmuşlardı. Allah’ın işine bakın ki şimdi de Balgat (MHP’nin genel merkez adresi nedeniyle MHP’yi kast ediyor) ile ittifak kurdular. Halkımız onlara hemen isimlerini verdi, ‘çıkar ittifakı’ dedi. Seni çıkar ittifakı telaşına düşüren nedir? Seni Saadet Parti ile ittifak yapmaya zorlayan ne? O olmayınca Erbakan soyadına muhtaç ettiren ne? Açıkla da millet öğrensin. İYİ Parti'nin yükselişinden korkuyorlar. Dün FETÖ’ye dediğin gibi bugün ittifak yaptıklarına da ne istiyorsanız verelim dediniz mi? Çıkar ittifakı tezgahlarını görüyoruz. Bize her gün bir partiyle ittifak kurduruyorlar. Dürüst olun. Kim kiminle ittifak yaparsa yapsın, biz milletimizle ittifak yapıyoruz.”

Akşener, Erdoğan’ın darbe girişi süreci konusunda da “FETÖ beni aldattı” ifadesi yerine gerçek millet sevgisi sahibi olsaydı istifa etmesi gerektiğini de söyledi. Akşener, Erdoğan’a hitaben, “Başkanlık rüyalarını görmeye devam etmek yerine, bizler bugün bile istifa etmenizi bekliyoruz. Hainlerle dostluğunuzu herkes unutsa bile biz, unutmayız, unutturmayız!” diye konuştu.

Akşener, Erdoğan’ın, İstiklal Marşı’nın bestesiyle ilgili değiştirilmesini savunması ve İslam dini ile ilgili “güncelleme” şeklindeki ifadelerine de tepki gösterdi. Akşener, “Niçin Türkiye Cumhuriyeti'ni kuranların, bu memlekete emek verenlerin yakasını bırakmıyorsunuz? Hangi cüretle İstiklal Marşı'nı değiştirmeye kalkıyorsunuz?” diye sordu. İstiklal Marşı konusunda değiştirilmesi teklifi nedeniyle salondakilerce “yuhalama” yapıldığı da görüldü. Bunun üzerine Akşener, salondakilere “İyiler partisinde böyle yapmıyoruz” diyerek yuhalamayı sonlandırdı. Akşener, ayrıca İstiklal Marşı’nın ilk ifadesi “Korkma” diyerek milletten İYİ Parti’ye oy vermelerini de talep etti.

Ekonomideki tabloyu da eleştirdi

Akşener, AKP Hükümeti’ne yönelik ekonomik tablo nedeniyle de eleştirilerde bulundu. Akşener, “Hükümetler doğru planlama yapmak ve gerçekçi hedefler belirlemekle yükümlüdür. Bizdeki durum ne? Hükümet 2013’de ‘2018 yılı sonunda dolar 1.97 TL olacak’ dedi. Ne oldu, hesabı hükümete göre yapanlar battı. Şimdi dolar, 3 lira 96 kuruş. Biz buna 4 lira deyince, algı operasyonu diyorlar. Hükümetin faizde hedefi yüzde 5’ti. Peki durum nedir? Hazinede yüzde 15, mevduatta yüzde 20, 10 bin lira tüketici kredisi için bankada yüzde 27 faiz uygulanıyor. Faiz yüzde 27 ama memura 2018 farkı maaş zammı yüzde 4 artı yüzde 3.5 yaptılar. Öğrenci harçlığından bile vergi alıyorlar. Lüks konutta, pırlantada, mücevher alımında olmayan ÖTV, buzdolabında, çamaşır makinasında var” dedi.

Akşener, TÜİK’in geçen gün açıkladığı yüzde 7.4’lük ekonomik büyüme oranı rakamını da eleştirerek, dış borç ve döviz kurunda böylesi hızlı artış yaşanırken rakamlarla oynanarak ekonomik büyüme olduğu iddiasının ortaya atıldığını söyledi.

Akşener, Türkiye’nin 22 ülkeden et, 26 ülkeden canlı hayvan ve buğday, pirinç ile tahıl ithal eder hale getirildiğini de anlattı.

İYİ Parti’nin kuruluş ilkelerini anımsattı

Akşener, ayrıca Türkiye genelinde kısa zamanda parti teşkilatı yapılanmasını sağladıkları için il ve ilçe başkanları ile yöneticilerine teşekkür etti.

Neden Türkiye’de İYİ Parti’ye ihtiyaç duyulduğu konusunda ise parti ilkelerini anımsatan Akşener, “Bir, Hiç kimse milletten büyük değildir. İki, Adalet herkes içindir ve hukuk kurumları herkese eşit uzaklıktadır. Üç, Cumhuriyet ve demokrasi tek kişinin eline bırakılamayacak kadar değerlidir, o değeri taşıyacak olan da parlamenter sistemdir. Dört, Ülkenin tüm kaynakları ırk, din, mezhep, dil, cinsiyet, politika ayrımı yapılmaksızın herkese eşit dağıtılmalıdır. Beş, Güçsüz ve korunmaya muhtaç herkes devlete emanettir. Altı, İnsanın iyiliğini, devletin güvenliğini önde tutmayan hiçbir plan ve projenin altına imza atılamaz. Yedi, Ahlak, bilim ve hesap verebilirlik insan olmanın temel değerleridir. Sekiz, İnanç özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve teşebbüs özgürlüğü hukukun güvencesi altında olmalıdır” ifadelerini kullandı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG