Erişilebilirlik

Akşener: ‘Devletin Tapusu Vatandaşlara Aittir’


Meral Akşener
Meral Akşener

İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı adayı Meral Akşener, “İlk amacımız insan ve devlet arasındaki uçurumu kaldırmaktır. Devlet hizmet eşitliğini sağlamakla yükümlüdür” diyerek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin devletin tapusuna sahip olduğunu söyledi.

Akşener, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda ekonomi programı hakkında Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’la birlikte açıklamada bulunmuştu. Akşener, bugün ise Cumhurbaşkanlığı Seçimi için “seçim manifestosu”nu ATO Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuna açıkladı. Akşener’in temel sloganı ise, “Yüzünü güneşe dön Türkiye” olarak duyuruldu. Toplantı başında Akşener’in hayatını anlatan bir tanıtım videosu da gösterildi.

Cumhurbaşkanlığına karar verdiğinde aklında devlet ile millet arasında uçumu kaldırma düşüncesi olduğunu söyleyen Akşener, AKP iktidarına ilişkin mesajını, “Gittikçe artarak hırpalan insanlarımıza ‘yalnız değilsiniz’ diyoruz. Ben bugün sizlere 16 yılını yaşamakta olan iktidarı eleştirmek için konuşmayacağım. Buna lüzum olmadığı için değil. Bir parti 16 yılın ardından özgürlük adı altında manifesto yayınlamaya ihtiyaç duyuyorsa kendi tükenmişliğini itiraf ediyordu. Artık bu yorgun ve yıpranmış defterin kapanması gerekir” sözleriyle verdi. Konuşmasına başladığında devlet ile millet arasında uçurum oluştuğunu vurgulayan Akşener, konuşmasını sonlandırmadan önce salondaki tüm katılımcılardan kimliklerini çıkarmasını rica etti. Kendi kimliğini de eline alan Akşener, “Türkiye Cumhuriyetinin tapusu budur reisi budur ağası da budur” diyerek, Cumhurbaşkanı seçilirse tüm yurttaşlara eşit davranacağını sözünü verdi.

Akşener: ‘Devletin Tapusu Vatandaşlara Aittir’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Devlet yapısı – yönetim vaadi: Devlet adaletli olacak, kandırılmayacak

Meral Akşener, diğer muhalif adaylar gibi “parlamenter sisteme dönüş” vaadini yineledi. Akşener, “Parlamenter sisteme dönüş için bir geçiş süreci planlamaktayız. Hiçbir zaman kaosa yer vermeyeceğiz. Kaostan beslenen bir hükümet olmayacağız. İnsanlar krizlerle boğuşmaktan yoruldu” mesajını dile getirdi.

Millet açısından devletin temel özelliğini adil olması olarak açıklayan Akşener, “Adaletten uzak yönetimler korkak yönetimlerdir. Ülkemizde hukukun üstünlüğünü sağlamak zorundayız. Ülkeyi yönetenler kendi adaletini ayrı, milletin adaletini ayrı dağıtamazlar. İçinde adalet olmayan adalet saraylarına ihtiyaç yok. Bizim için muteber olan ‘Devletin dini adalettir’ sözdür” görüşünü aktardı.

Akşener, AKP adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Gülen hareketi konusunda yaptığı “Kandırıldık” açıklamasına da isim vermeksizin tepkisini ifade etti ve devlet yönetiminde buna izin vermeyeceğini kaydetti. Akşener, “Devlet hiçbir terör örgütü tarafından aldatılamaz. Hiçbir terör örgütüyle pazarlık yapmaz yapamaz. İster PKK ister FETÖ herhangi bir kendi çıkarları için kullananlar acz içindeki cahillerdir” ifadelerini kullandı.

Dış politika vaadi: Suriye’de 2019’da Suriyelilerle iftar yapacağız

Dış politikada mağlubiyet yaşandığını ve bunun faturasını Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ödemek zorunda kaldığını söyleyen Akşener, ABD ile ilişkilerdeki gerginliği de anımsatarak, dış politikaya ilişkin özetle şunları ifade etti:

“Bizler parmak sallayarak yenilmek değil, şeffaflıkla konuşarak kazanmak isteyen bir dış politika uygulayacağız. Bir devletin uluslararası ilişkileri ciddiyet ister. Ekran önünde ayrı, kapı arkasında ayrı konuşarak milletinizi aldatamazsınız. Devlet gibi davranırsanız, Afrin olmaz ve mülteci dalgası altında kalmazsınız. Son yıllarda Türkiye-ABD ilişkileri çift yüzlü yorgana dönmüştür. Dışarda başka şey söylenmekte, içerde başka şey olmaktadır. Devletlerle ilişkilerimizi başka devletlerin politikalarına terk edemeyiz, etmemeliyiz. Güç saygınlıktadır. Devlet olmak insanların ölmesi üzerine değil yaşaması üzerine politika yürütmektir. Devlet olursanız Afrin olmaz ve mülteci dalgası ile karşı karşıya kalmazsınız. Herkes kendi vatanında mutludur. 2019 Ramazan’ında bizim olarak misafir olacağımız Suriye’de iftar yapacağımız bir politika izliyoruz. Devlet gibi olursanız 5 milyon Suriyeliye milyon dolarlar harcamak zorunda kalmazsınız. Türkiye’nin gücüne milletin aklını ve bilincini katmak gerekiyor. Türkiye’de devlet anlayışı mızıkçı ergen anlayışıyla yapılamaz. 200 milyon Türkçe konuşan insanın kalbidir Türkiye. Müslüman aleminin yüzünü döndüğü bir ülkedir ve bu hep böyle olmuştur. Türkiye hem de Avrupa’dır bu yüz yılardır böyleydi.”

Eğitim vaadi: YÖK kapatılacak, üniversiteler bölünmeyecek

Akşener, devletin bekasını çocuklar ve gençler olarak gördüğünü de belirterek, son dönemde Türkiye kamuoyunda eleştirilen ve aralarında İstanbul, Gazi’nin de bulunduğu 13 üniversite hakkında alınan bölünme kararına tepki gösterdi. Akşener, “Üniversiteler tarihiyle, bilimsel çalışmalarıyla bir birikimin üzerinde yükselen kurumlardır. Üniversiteleri her ne şekilde olursa olsun bölmek, bir ülkenin geleceğine yapılmış en büyük ihanetlerden biridir.’ Cumhurbaşkanı olduğum ilk gün üniversiteleri bölmek için alınan bu kararın iptal sürecini başlatacağımızı buradan ilan ediyorum” vaadini açıkladı.

Hak ve liyakatten uzak yönetimi korkakça bulduğunu da söyleyen Akşener, “Ülkemizde bilimin gelişmesinin önündeki en önemli engellerden olan, üniversite camiasının kamburu olmaktan öteye işlevi kalmamış YÖK’ü tarihin sayfalarına göndermek bize nasip olacaktır” dedi.

Akşener, ayrıca 2016 yılında darbe girişi gerekçesiyle kapatılan askeri liseleri yeniden açacağını da belirterek, “Gözbebeğimiz Türk ordusunun beşiği, Kuleli ve Işıklar Askeri liselerini yeniden açacağız” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG