Erişilebilirlik

Akraba Ekonomisine Kaç Milyar Dolar Gidiyor?


Akraba Ekonomisine Kaç Milyar Dolar Gidiyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

2013 yılında göçmenler, birçok ülkeye yapılan yardımdan daha fazlasını; dört yüz milyar dolar döviz havale etti. Bu durum, havalelerin sadece ailelerin değil, ülkelerin de ekonomisine katkıda bulunup bulunmadığı sorusunu gündeme getirdi

Birçok göçmen ülkelerindeki yakınlarına para gönderiyor. İki yüz milyondan fazla uluslararası göçmen olduğu düşünülürse bu büyük bir miktar anlamına geliyor. 2013 yılında göçmenler, birçok ülkeye yapılan yardımdan daha fazlasını; dört yüz milyar dolar döviz havale etti. Bu durum, havalelerin sadece ailelerin değil, ülkelerin de ekonomisine katkıda bulunup bulunmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Jean Claude Kazadi ve eşi Meryem Kongo’dan Amerika’ya geldikten sonra, geride kalan yakınlarına yardım amacıyla ülkelerine para göndermeye başlamışlar.

Doktor Jean Cluade Kazadi, “Biz böyle yetiştik. Birbirimize hep destek oluruz; özellikle anne, babamıza ve kardeşlerimize her zaman yardım ederiz,” diyor.

Jean Claude Katolik bir sivil toplum kuruluşunda Aids üzerine çalışan bir doktor. Sık sık Kongo’ya giden Claude, çalışmalarının Afrika halkına yardımcı olduğunu umuyor. Her ay ailesine gönderdiği dört yüz doların onlar için çok önemli olduğunu söylüyor: “Biz bir şey yapmazsak, hükümet aileme destek verir mi? Elbette hayır, hükümetin umurunda bile değil.”

IMF ekonomisti Adolfo Barajas, göçmenlerin gönderdiği havalelerin ekonomiye katkısını araştırıyor: “1990’dan 2010 yılına, havale oranı yedi kattan fazla artmış durumda.”

Barajas, artan göçmen sayısının buna katkıda bulunduğunu, ancak bu işin kötü tarafının, yüklü miktarda para yardımı alan devletlerin daha az etkili olduğunu söylüyor.

Ekonomistler, havalelerin ailelere önemli katkısı olduğu görüşünde. Ancak bazı uzmanlar, bu durumun ülkelerin para değerini arttırıp, fiyatları yükselteceği, özellikle de ihracatta dezavantajlı bir duruma yolaçacağı görüşünde.

Barajas dahil birçok ekonomist ülke dışından gönderilen paranın ekonomiye olumlu katkısı olduğuna inanıyor. Dilip Ratha, Dünya Bankası uzmanı.

Dilip Ratha, “Gelir sağlıyorlar, insanlar için geçim kaynağı oluyorlar, yoksulluğu azaltıyor, eğitim, sağlık gibi alanlarda yatırım için kaynak sağlıyorlar,” diyor.

Ekonomistler, Doktor Jean Claude’in ülkesi Kongo Cumhuriyeti’nde olduğu gibi, bir çatışma yaşandığında yatırımcıların kaçtığını, ancak bu boşluğu dışardan gönderilen paranın kapattığını söylüyor.

Dilip Ratha, “Bu durumda geride kalan ailelerin ihtiyaçları artıyor, artan ihtiyaçlar da göçmenlerin gönderdiği havalelerle karşılanıyor,” diyor.

Meryem ve Jean Claude Kazadi için ülkelerine havale göndermenin amacı, uzakta olsalar bile ailelerini unutmadıklarını göstermek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG