Erişilebilirlik

AKPM'den Poliste Irkçılık Uyarısı


İngiliz parlamenter David Davies tarafından kaleme alınan "Polis İçindeki Irkçılıkla Mücadele" raporu AKPM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
İngiliz parlamenter David Davies tarafından kaleme alınan "Polis İçindeki Irkçılıkla Mücadele" raporu AKPM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

AKPM’de kabul edilen bir raporda, Avrupa’da polis içinde özellikle göçmenlere yönelik önyargılı tutumun kaygı verici boyutlara ulaştığı, ırkçılığa karşı önlem alınması gerektiği vurgulanıyor

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde kabul edilen bir rapor, çok sayıda Avrupa ülkesinde polisin ırkçı uygulamalarda bulunduğunu gözler önüne seriyor.

“Polis İçindeki Irkçılıkla Mücadele” başlığını taşıyan rapor ve ona bağlı kararda, Avrupa devletlerinden polis içindeki ırkçılığı kabullenme cesaretini göstermeleri ve ırkçılığın giderilmesi için gerekli önlemlerin alınması isteniyor.

AKPM’nin İngiliz üyelerinden David Davies tarafından kaleme alınan raporda, Avrupa’da özellikle göçmenlere yönelik önyargıların kaygı verici boyutlara ulaştığına dikkat çekilerek zihniyet değişikliğinin gerekliliğine vurgu yapılıyor. Raporda değişimin yaşanması için siyasi iradenin öneminin altı çiziliyor.

Polisteki dinsel, etnik ve cinsel çeşitliliği cesaretlendirme çağrısında bulunulan AKPM belgesinde, polisle ilgili yasal düzenlemelerde yer alan ve ırkçılığa neden olabilecek unsurların temizlenmesi talep ediliyor.
Siyasilerden ırkçılığın her türünü açıkça kınamalarını isteyen AKPM, ırkçı unsurlar içeren olaylar hakkında veri toplanması talebinde de bulundu.

Avrupa’da polisteki ırkçı uygulamalara devletlerin yaklaşımı farklılık gösterebiliyor. Bazı ülkeler polis örgütlerinde ırkçılık olduğunu açıkça kabul ederken bazıları açısından bu konu tabu olmayı sürdürüyor. AKPM raporunda, Avrupa ülkelerindeki yaklaşım ve uygulamalara örnekler de veriliyor.

Polis içinde ırkçılığın olduğunu kabul eden ülkeler arasında yer alan Avusturya’da yabancılar ve etnik azınlıkların polisten kötü muamele görme oranları Avusturyalılara oranla daha yüksek.

Fransa ise bu konunun tabu olmayı sürdürdüğü ülkeler arasında yer alıyor. Sivil toplum örgütleri, bu ülkede yapılan polis kontrollerinde Arap kökenlilerin ve siyahların daha fazla hedef alındığına dikkat çekiyor.

Fiziksel özelliklere ve etnik kökene dayalı kimlik kontrolü sorunu Almanya’da da yaşanıyor. İspanya, polisin kimlik kontrollerinde azınlık gruplarını hedef aldığı ülkeler arasında sayılırken Norveç de tipe göre kontrol yapılan ülkeler kategorisinde gösteriliyor.

Yunanistan özellikle son dönemde poliste ırkçı eğilimlerin en fazla artış kaydettiği ülkelerden olmasıyla dikkat çekiyor. İngiltere, yaklaşık 30 yıldır polisin kimlik kontrolü yaptığı kişilere belge verdiği ülke olarak ön plana çıkıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG