Erişilebilirlik

Almanya’da AK Parti’nin Müslüman ve Türk Dernekleri Üzerindeki Etkisi Tartışılıyor


AK Parti hükümetinin Almanya’daki Müslüman ve Türk dernekleri ile Almanya’ya gönderilen Türk öğretmenler üzerinde etkili olduğu yönündeki eleştirilerin dozu artıyor. İki ülke arasındaki ilişkileri gereceği tahmin edilen eleştirilerin odağında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve okullarda verilen Türk Dili ve Kültürü derslerinin öğretmenleri var. Alman medyasında yer alan iddialarda Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne bağlı olarak Almanya’da camilerde görevli imamların Fethullah Gülen Cemaati’ne yakın kişilere yönelik raporlar tutarak, Ankara'ya yolladığı öne sürülüyor. DİTİB Almanya’da Müslümanları temsil eden en büyük dini çatı örgütü olarak biliniyor. Kuruluş 15 Temmuz darbe girişiminden sonra da, Türk hükümetinin Almanya’daki uzantısı olduğundan, şehitliği öven kitapların dağıtımı yaptığı iddialarına kadar sert eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı.

Son olarak gündeme getirilen iddialara göre, DİTİB’e bağlı din görevlileri istihbarat elemanı gibi rapor hazırlayıp, Diyanet İşleri Başkanlığı’na gönderiyor. DİTİB'e bağlı imamların Türkiye’de Diyanet tarafından eğitildiklerini, belirli bir süre için Almanya'ya gönderildiklerini ve maaşlarının Diyanet tarafından ödendiğini öne süren haberler, söz konusu raporlarda ‘Fetöcü’ çevrelere yakınlığı olduğu bilinen isimlerle ilgili bilgilerin özetlenerek derlendiğini ve aktarıldığını öne sürüyor. Diyanetİşleri Türk İslam Birliği ise, camilerinde görevli din adamlarının bazı kişilerin listesini yaptığı iddiasını yalanladı. Yazılı açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında yer alan 'DİTİB imamları FETÖ ihbarcılığı yapıyor' şeklindeki haberlerle kurumumuz ilişkilendirilmek istenmektedir. Kurumumuz rapor talimatı vermemiştir. DİTİB siyaset üstü yapıya sahiptir ve hep bu prensibe uygun hareket etmiştir. Bir süredir kurumumuza yönelik oluşturulmaya çalışılan olumsuz algı çabalarının yeni bir halkası olan ve gerçekle bağdaşmayan bu asılsız iddiaları tümüyle reddediyoruz" şeklinde görüş belirtildi. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir DİTİB'e bağlı camilerin Türk hükümetinin siyasi propagandasını yaptığını ve daha sıkı denetlenmesi gerektiğini öne sürmüştü. DİTİB o dönemde de kendilerine yönelik suçlamaları haksız ve gerçek dışı olarak tanımlayarak, reddetmişti.

Türk kökenli öğrencilere ders veren Türkiye’den gönderilen öğretmenler de eleştiriliyor

Almanya'da Türk kökenli öğrencilere verilen Türk Dili ve Kültürü dersleri için Türkiye’den gönderilen öğretmenler de eleştiriliyor. Berlin’de çıkan Der Tagesspiegel gazetesinin ortaya attğı iddiaya göre, konsolosluklar bünyesinde çalışan öğretmenler öğrencilerine uyumu engelleyen veya siyasi propaganda içeren dersler veriyor. İddiaları doğrulayan Federal Meclis Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu, Berlin’deki Türkçe derslerinin mercek altına alınmasını istedi.

İki ülke arasındaki siyasi gerilimi artıracak bir diğer gelişme ise TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın Almanya'da uğradığı uygulamadan sonra, diplomatik pasaportlu Alman vatandaşlarının Türkiye’ye girişlerinin yavaşlatıldığı şeklindeki haberler oldu. Bahçekapılı, Almanya’dan Türkiye’ye dönerken Köln-Bonn Havalimanı’nda Alman polisleri tarafından kötü muameleye maruz kaldığını ve alıkonulduğunu söylemiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya tepki olarak "Misliyle karşılık veririz" şeklinde bir açıklama yapmıştı. Alman medyasında çıkan haberlere göre dün 4 Alman diplomat Atatürk Havalimanı'nda iki saat bekletildi. Türk yetkililer tarafından yalanlanmayan haberlere göre, Türkiye'ye gelen veya Türkiye'den çıkmak isteyen diplomatik pasaportlu Alman diplomatlar ayrıntılı inceleme ve araştırma nedeniyle bir süre bekletiliyor. Ankara'daki Alman Büyükelçiliği’nin devreye girdiği ve uygulamanın nedenini öğrenmek amacıyla Türk yetkililerle temas içinde olduğu da haber veriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG