Erişilebilirlik

AKP ‘Toplumda Dilsizleşme’ mi İstiyor?


Onur Kılıç (solda), Turgay Oğur (sağda)
Onur Kılıç (solda), Turgay Oğur (sağda)

Türkiye’de ifade özgürlüğü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret gerekçeli yargı süreçleriyle tartışılmaya devam ederken 14 gündür tutuklu olan Onur Kılıç serbest bırakıldı. Ancak “AKP toplumda dilsizleşme istiyor” diyen Kılıç’ın özgürlüğüne kavuştuğu sırada Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun koruma ekibine yönelik eleştirel Twitter mesajı paylaştığı için Turgay Oğur ayaküstü sorguya alındı.

Türkiye’de toplumsal bir eylemde “Hırsız Katil Erdoğan” diye slogan attığı gerekçesiyle hakkında henüz savcılık iddianamesi hazırlanmadan tutuklanan Onur Kılıç’ın yaşadıkları gelecek günler açısından dikkat çekti. Bugün serbest kaldıktan sonra neler yaşadığını Amerika’nın Sesi’ne anlatan Kılıç, tutuklanma gerekçesini şöyle yorumladı:

“14 gün önce terörle mücadele ekiplerince göz altına alındım savcıya ifade vermem istendi ve hemen tutuklandım. Katalog suçlardan birisi olduğu yazıldı hakkımdaki tutuklama kararına ama ben bir siyasi parti genel merkez yöneticisi olarak kaçma şüphem yokken tutuklanmam istendi. Hakkımdaki tutuklama kararını da hiçbir zaman hukuki olarak görmedim. Bu yaşananları tamamıyla müsamere olarak görüyorum. Bunun ilk perdesi bugün tamamlandı. Kamuoyu desteği, ünlü, ünsüz herkesten olumlu yaklaşımlar, avukatlarımızca gösterilen çaba sonucunda 14 günlük süre sonunda tahliye olabildim. Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’na göre değil siyasi talimat doğrultusunda, siyasi ihtiyaç için hakkımda böyle bir işlem yapıldığını ifade ediyoruz. Gezi protestolarında öldürülen insanlar nedeniyle polis memurları ceza aldı. O polislere talimat verdiğini söyleyen ise Erdoğan’dı. Biz de kendisine (Erdoğan) katil dememizi bu şekilde gerekçelendiriyoruz. 17 Aralık’tan sonra ise yolsuzluk soruşturmalarıyla pek çok bilgi ortaya çıktı. Hırsız ifadesini de buna dayandırıyoruz. Dolayısıyla söylediğim sözün hakaretten öte yaşanan gerçekliğin ifadesi olduğunu düşünüyorum.”

Onur Kılıç iktidara karşı destek istedi

Şimdi Kılıç hakkındaki yargılama süreci devam edecek. “Umarım bu yargılama süreci hukuki ilkelerle yapılabilir. Siyasi hesaplaşma olarak süreç işlemez” diyen Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret olarak savcılıkça suç sayılan slogana milyonlarca insan tarafından sahip çıkıldığını kaydetti. Türkiye’de artık büyük bir muhalif aile oluştuğunu belirten Kılıç, eğer bu muhalif aile üyesi tanımadığı onlarca kişi, yaşananlara karşı çıkmasıydı daha uzun süre tutuklu kalacağını düşündüğünü de söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin “Bu 14 gününüzü hapiste geçirdikten sonra yeniden hapsedilmekten, cezalandırılmaktan korkmuyor musunuz?” sorusu üzerine Kılıç, “Benim kişisel olarak korkum diyemem ama Türkiye’deki gelişmeler kaynaklı endişem diyebilirim. İç Güvenlik Paketi mesela. Meclis’teki manzara AKP’nin paketi döve döve geçireceğini gösterdi. Paket ile polise-valiye hakim yetkisi tanımasıyla Türkiye’de faşizm yasası olacağını düşünüyorum. Eğer seçimlerde barikat kurulmazsa Türkiye’yi karanlık gelecek beklemektedir. Bu kadar zalim yapı karşısında buna karşı mücadele etmeliyiz” dedi.

‘Toplumda dilsizleşme istiyorlar’

Son olarak 2006 Türkiye Güzeli manken Merve Büyüksaraç hakkında da Instagram paylaşımı nedeniyle iddianame hazırlandığını ve Gazeteci Sedef Kabaş’ın Twitter mesajıyla yargılandığını anımsattığımız Onur Kılıç, ayrıca gazetecilere yönelik soruşturmaları da hatırlattığımızda, ifade özgürlüğü açısından yaşananları şöyle özetledi:

“Toplumda dilsizleşme istiyorlar. En ufak siyasi eleştiriyi dahi hazmedemiyorlar. AKP elinde iktidarı sürdürecek enstrüman kalmamış durumda olduğunu fark etti. Sansür ve baskı yöntemleriyle iktidarını sürdürmeye çalışıyor. Sözüm ona demokratik usuller ile iktidara gelmiş AKP’nin faşizan yöntemlerle sürdürmesi çürümüşlüktür. En ufak mizahi unsur dahi eleştiri, hakaret olarak yorumlanıyor. Karşımızda kibirli bir diktatör var ama biz buna şaşırmıyoruz. Seçim öncesinde bu dönemi böyle ilerletecekler.”

Eski AKP destekçisi de Twitter mağduru mu?

Onur Kılıç, AKP’ye muhalif bir siyasi kişilik ancak bugün bir başka isim de ifade özgürlüğü açısından sıkıntı yaşadı. Genç Siviller Hareketi’nin kurucusu ve AKP’nin politikalarını destekleyen isim Turgay Oğur, Twitter’da bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun korunma biçimini eleştirince adeta ayaküstü sorguya çekildi.

Amerika’nın Sesi’ne neler yaşadığını anlatan Oğur, ‘Sultanahmet'e yürüdüm. Cuma namazı için camiye girdim. Önlerde saf tutmuşken polisler tam bulunduğum noktadan geçen bir koridor açtı. Başbakan ve bakanlar korumalar eşliğinde içeri girdi. Korumalar arasında polis kıyafetli iki kişide ağır makineli tüfek vardı. Kanas tipi olduğunu zannettiğim bu silahlarla cami içerisine girilmesini yadırgadım ve bu düşüncemi Twitter’da paylaştım. “Tıka basa dolu camiye iki ağır makineli tüfekle giren başbakan. Hayırlı cumalar”diye twit attım’ dedi. Twitter mesajını paylaştıktan sonra namaz bittiğinde cami kapısında bir sivil polis tarafından koluna girildiği belirten Oğur, polislere neler olduğunu sorduğunu ancak yanıt alamayınca sesini yükselttiğini kaydetti. Kapıda Başbakan’ı takip eden gazeteciler ve diğer vatandaşlarca duruma ilgi gösterildiğini söyleyen Oğur, “Herkes yanımıza yaklaşınca Başbakan’ın Danışmanı Osman Sert geldi. Eğer zaten Twitter’ın veya Emniyet’in hangi noktadan tweet atıldığını gösteren özel bir sistemi yoksa beni camide Osman Sert tanımış ve polislere işaret etmiş. Polisler beni gerekçe göstermeden götürmeye çalıştıkça tartışma büyüdü ve sonunda krizi yönetemeyeceklerini anlayarak beni bıraktılar ve öncesinde kontrol için istedikleri kimliğimi de geri verdiler” diye konuştu. Sultanahmet Camii’nden ayrıldıktan sonra uzun süre takip edildiğini belirten Oğur, Twitter’daki mesajı üzerine bu yaşadığını anlayamadığını söyledi.

Turgay Oğur: ‘Film artisti olacağız diye kandırılmış gibiyiz’

Kendisine Genç Siviller olarak AKP’yi desteklediklerini anımsattığımız Oğur, “Aslında AKP’yi değil ama geçmişte yürüttüğü Avrupa Birliği, demokrasi ve sivilleşme politikalarını destekledim. Türkiye’nin demokratik bir ülke olmasını desteklediğimizi zannederken, İstanbul’a ilk kez adım atmış, Haydarpaşa Tren İstasyonu’nda merdivenlerde film artisti olacağını düşünürken kandırılmış genç gibiyiz” dedi.

Uzun süre AKP iktidarını Türkiye’de demokratikleşmeyi hayata geçirmekle başarılı olarak yorumlayan isimlerden birisi olan Turgay Oğur, şimdi ise muhalif Onur Kılıç ile hemfikir noktasında gelmiş görünüyor.

Geçmişte niyet okumadığını ve AKP’nin kamuoyuna verdiği mesajlar üzerinden yorum yaptığını kaydeden Oğur, “AKP kibirli, nobran bir iktidara dönüştü. Üniversitedeki işimi kaybetmem de bu eleştirel görüşlerimi dile getirmem üzerine gerçekleşti’ değerlendirmesinde bulundu. Şimdi İç Güvenlik Paketi yasalaştıkça ve henüz bugün paket yasalaşmadan yaşadıklarını düşününce endişelendiğini kaydeden Oğur, “Peki başına daha kötüsü gelebileceğinden korkuyor musunuz?” sorumuz üzerine şunları dile getirdi: “Su içinde balık gibiyiz ama biz artık korku denizinde yaşıyoruz. AKP’nin değişimini güç ile ilişkili görüyorum. Bugün benim yaşadığım olay ise Sayın Erdoğan ile Sayın Davutoğlu’nun yaklaşım farkı olmadığını gösterdi. Öyle görünüyor ki Sayın Davutoğlu’nun da bize sunduğu aynı Türkiye” diye konuştu.

Oğur, AKP’yi desteklemeye devam eden ve Türkiye Gazetesi yazarı Yıldıray Oğur ile ilgili ise yorum yapmak istemedi. Oğur, sadece kardeşi Yıldıray Oğur ile aile içerisinde siyaset konuşmadıklarını kaydetti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG