Erişilebilirlik

AKP Kongresi'ne Erdoğan Damgası


Amerika'nın Sesi'ne akreditasyon verilmeyen AKP 5. Olağan Kongresi'nde, Ahmet Davutoğlu yeniden genel başkan seçildi. Parti yönetimine de kurucu lider Recep Tayyip Erdoğan'a yakın isimler getirildi.

Türkiye'de 14 Ağustos 2001'de kuruluşundan sonra Kasım 2002'den beri iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), altıncı kez kongre gerçekleştirdi. Anımsanacağı gibi, 10 Ağustos 2014'te o dönemki Recep Tayyip Erdoğan’ın 12. Cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine AKP, 27 Ağustos günü 1. Olağanüstü Kongresi’ni gerçekleştirilmişti. Kuruluşundan o güne liderliği üstlenmiş Erdoğan, o gün genel başkanlık koltuğunu tek aday olarak gösterilen Ahmet Davutoğlu’na devretmişti. 28 Ağustos’ta Erdoğan, 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den yeni görevini teslim almış ancak aradaki süreçte hem Başbakanlık hem siyasi parti genel başkanlığı görevlerini vekaleten başka isimlere bırakmaması hukuki tartışma yaratmıştı. Kongre tarihini Eylül yerine birkaç hafta geriye çekme durumu ise, “AKP’nin kurucularından Gül’ün adaylık yolunu kapatmak” olarak yorumlanmıştı.

AKP, bugün ise parti tüzüğünce belirlenmiş takvim gereği 5. Olağan Kongresi’ni Ankara’da gerçekleştirdi. Kongre sonucunda partiyi 1 Kasım Genel Seçimleri’ne taşıyacak en üst karar organı Merkez Karar ve Yürütme Kurulu’na 29 yeni isim katıldı.

Bu arada geçtiğimiz yılki kongreyi izlemiş ve 7 Haziran Genel Seçimleri arifesindeki günlere değin AKP’nin etkinliklerini takip etmiş Amerika’nın Sesi adına görevli Ankara muhabirine, yabancı basın kuruşları çerçevesinde kongreye akreditasyon başvurusuna ret yanıtı verildi. Aynı statüde yabancı basın kuruşlarına adına Türkiye’de sözleşmeli personel olarak görevli pek çok basın mensubuna akreditasyon imkanı sağlanırken; Amerika’nın Sesi’ne yönelik tutum anlaşılamadı.

AKP’nin Türkiye’deki medya kuruluşları arasında muhalif olarak gördüğü Sözcü, Evrensel, Birgün gazeteleri ile Halk TV, Ulusal TV gibi kuruluşlar başlattığı akreditasyon engeli geçen yıl genişlemişti. AKP, muhalif gördüğü medya kuruşları yanı sıra Fethullah Gülen Cemaati bağlantılı olarak kabul ettiği Zaman, Bugün gibi gazeteler ile Kanaltürk TV, Bugün TV, Samanyolu TV’nin yanı sıra Cihan Haber Ajansı’na da akreditasyon engeli getirmişti.

Bu yıl Amerika’nın Sesi’nin başvurusuna ret yanıtı verilmesi süreciyle birlikte uyguladığı ‘akreditasyon engeli’ kapsamına artık yabancı medya kuruluşları da alınıyor izlenimi yarattı. Geçmiş yıllarda akreditasyon engeline takılmış Cumhuriyet Gazetesi ise, geçen yılki kongrede olduğu gibi bu yıl da davet edildi.

Medyaya yönelik tutuma ilişkin bir başka dikkat çekici gelişme ise, İstanbul’da Hürriyet Gazetesi’ne yönelik ilk saldırıda, ön saflarda olması ve sosyal medyadan medyayı hedef göstermesi nedeniyle eleştirilen AKP İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın’ın Divan’da olmasıydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı ve Eski AKP milletvekili Bekir Bozdağ’ın başkanlığı üstlendiği ve tek liste olarak seçimi yapılan Divan Başkanlığı kürsüye gelişi sırasında ise, Boynukalın’ın salondan yoğun alkış aldığı gözlendi.

‘Erdoğan ekibi’ mi MKYK listesinde?

Ankara Arena Spor Salonu’ndaki bugünkü kongrede, geçmiş yıllardan farklı olarak ilk kez Kurucu Lider Erdoğan salonda değildi. Ancak kongre öncesindeki hazırlık sürecinde ve kongre sonucu belirlenen 50 kişilik Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) listesinde, “Erdoğan’ın belirleyici rolü” olduğu yorumu yapıldı. Kongrede, tek liste üzerinden yapılan seçim sonucu oluşan yeni MKYK listesinde eski üyelerden sadece 21 isim yerini koruyabildi.

AKP’nin 13 yıllık iktidarı boyunca sağladığı ekonomik istikrar tablosundaki en önemli aktör olarak kabul görmüş Ali Babacan, genç bir isim de olmasına karşın parti yönetiminden uzaklaştırılmış oldu. Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanlığıyla birlikte Parti Sözcüsü olmuş Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay’ın da liste dışı kaldığı MKYK da, yönetim kadrosundan Hüseyin Tanrıverdi, Yasin Aktay, Nurettin Nebati, Ekrem Erdem ile Haluk İpek de yer alamadı. Bu isimlerden Ekrem Erdem, parti kuruluşundan bugüne örgütlenme konusundaki kapalı kutu isim olarak biliniyordu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de alınmadığı MKYK listesinde, partide en başından beri etkin olmuş Hüseyin Çelik ile Sadullah Ergin de yoktu. Geçmişte AKP hakkındaki kapatılma davasında “kapatılmaması gerektiği yönündeki raporuyla” dikkat çekmiş o dönemki Anayasa Mahkemesi Raportörü ve sonrasında akademisyen Osman Can ise, son yıllarda partide etkin genç kadrodaydı. Ancak Osman Can’ın yerine MKYK’ya anayasa konusunda profesör ve 7 Haziran’da milletvekilliği sona ermesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı olan Burhan Kuzu listede yer aldı. Bu isimler yanı sıra Abdülkadir Aksu, Ahmet Demircan, Bülent Arınç, Betül Birer, Emine Çift, Fazilet Dağcı Çığlık, Hasibe Özlem Çepni, Lale Ersoy, Mazhar Bağlı, Mustafa Akiş, Necla Hattapoğlu, Ömer Bolat, Reha Denemeç, Salih Kapusuz, Sema Kırcı, Şuay Alpay, Zelkif Kazdan ve Zeynep Karahan Uslu; yeni MKYK’ya giremedi.

Ankara kulislerinde, MKYK listesi gerilimi yaşandığı yönündeki bilgiler ise günlerdir medyada yer alıyordu. Davutoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da danışmanlığını yürüten Binali Yıldırım’ı, kendi hazırladığı liste taslağında yer vermemesiyle birlikte sıkıntı çıktığı gündeme taşındı. Yıldırım’ın genel başkanlık için aday olabileceği ve bu yönde parti delegeleri arasında nabız yoklaması yapıldığı iddiası gündemde iken geçtiğimiz hafta içerisinde Davutoğlu – Erdoğan görüşmesi gerçekleşti. Sonrasında tek liste ile kongrede seçim yapılacağı açıklamasıyla birlikte kulislerde, Erdoğan’ın yeni MKYK’sını bizzat belirlediği konuşuldu. Parti Sözcüsü Beşir Atalay ise, dünkü açıklamasında, dedikodu ve spekülasyonlara cevap vermeyeceğini belirterek, Binali Yıldırım’ın adaylık ihtimali, liste gerilimi gibi konularda yorum yapmadı.

Sonuçta, bugünkü kongrede AKP’nin en üst düzey karar organı MKYK’sında şu isimler yer alabildi:

“Abdülhamit Gül, Ali Aydınlıoğlu, Alev Dedegil, Arzuhan Erdoğan, Ayhan Sefer Üstün, Ayşe Nur Bahçekapılı, Aziz Babuşçu, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Binali Yıldırım, Bülent Gedikli, Burhan Kuzu, Cemil Çiçek, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Efkan Ala, Faruk Çelik, Fatih Şahin, Fatma Betül Sayan Kaya, Galip Ensarioğlu, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Mehmet Mendi Eker, Mehmet Ali Şahin, Mehmet Babaoğlu, Mehmet Doğan, Kubat, Mehmet Erdem, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Muş, Mehmet Özhaseki, Metin Doğan, Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Ataş, Mustafa Şentop, Naci Ağbal, Nihat Zeybekçi, Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli, Nükhet Hotar, Ömer Çelik, Öznur Çalık, Revza Kavakçı, Recep Akdağ, Selçuk Özdağ, Selçuk Öztürk, Süleyman Soylu, Vedat Demiröz, Yalçın Akdoğan, Yaşar Karayel ve Zeki Aygün"

MKYK’da ilk kez görev alacak isimler arasında kuşkusuz en dikkat çekici isim Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak oldu. AKP İstanbul Milletvekili olarak 7 Haziran’da siyasette aktif rol alan Albayrak’ın, kongreye eşi Esra Albayrak ile baldızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte katıldığı belirtildi.

Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek yeniden parti yönetiminde yer alırken, başörtülü olarak seçilmiş milletvekili kimliğiyle Türkiye siyasi tarihinde yaşanan kriz ile anımsanan Merve Kavakçı’nın kardeşi ve yeni AKP’li vekillerden Revza Kavakçı da yönetime girdi.

Abdullah Gül mesaj gönderdi

Son olarak 14 Ağustos’ta gerçekleştirilen AKP’nin kuruluş kutlamasına davet edilmediği ortaya çıkmış parti kurucularından Abdullah Gül, bu sefer kongreye bizzat Genel Başkan Ahmet Davutoğlu tarafından telefon ile çağrıldı. Ancak Gül, şahsen katılmadığı kongreye yazılı mesaj iletti. Mesajında AKP’nin kurucusu kadrosundaki isim, ilk Başbakanı ve ilk Cumhurbaşkanı olduğunu vurgulayan Gül, “İnanıyorum ki bu olumsuz şartlar karşısında, AK Parti, kuruluşundaki kimliğinden ve ideallerinden kopmadan, hak ve hukuktan uzaklaşmadan, erdem ve vefa temelinde, ortak akılla hareket ederek milletimizin sorunlarının çözümü olmaya devam edebilecektir” dedi.

Davutoğlu yeniden seçildi

AKP 5. Olağan Kongresi'nde 1360 delege katılımıyla yapılan genel başkanlık seçiminde ise, Ahmet Davutoğlu, geçerli oyların tamamı 1353'ünü alarak yeniden seçildi.

Davutoğlu, teşekkür konuşması sırasında AKP’nin aynı salonda 22 Eylül günü milletvekili aday tanıtım toplantısı yapacağını da kamuoyuna açıkladı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG