Erişilebilirlik

AKP İstanbul’da Seçim Sonuçlarına İtiraz Ediyor


İstanbul seçimi ile ilgili belirsizlik devam ediyor.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven’in CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun yaklaşık 28 bin oy önde olduğunu açıklamasının ardından Anadolu Ajansı da seçim verilerini güncelledi ve CHP adayını AKP Adayı Binali Yıldırım’ın önünde olduğunu teyit etti.

Binali Yıldırım: “YSK kime mazbata verirse başkan o olacak”

Henüz oy sayımı sürerken “kazandık” açıklaması yapan Binali Yıldırım ise bugün yaptığı ikinci açıklamada CHP’li İmamoğlu’nun önde olduğunu kabul etse de henüz seçimin bitmediğini ve geçersiz oyların yeniden sayılması için itiraz edeceklerini belirtti.

Yıldırım, “İstanbul için henüz sayım devam ediyor. Şu an itibariyle 14 sandık daha sayılacak. Ve geldiğimiz noktada 25 bin civarında rakip İmamoğlu bizden daha fazla oy almış görünüyor. 319 bin 500 ihtar oyu var. Aradaki oy 25 bin. Yani aradaki farkın 10 katından fazla görünüyor. Bunun dışında yapılan bazı usulsüzlükler, hatalı girişler var. Şimdi ne olacak onu söyleyeyim şüphesiz YSK mazbatayı kime verirse başkan o olacak. Biz tebrik etmesini biliriz ama sürecin devam ettiğini söylemekte fayda var” dedi.

Bir gazetecinin “İstanbul’da yeniden seçim yapılma ihtimali var mı?” şeklindeki sorusuna “Böyle şeyler bizim takdirimizde değildir” yanıtını veren AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Adayı, bu seçimdeki itirazların 2014’teki seçimlerden farklı olduğunun altını çizdi ve ikisinin karşılaştırılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Yıldırım, “2014 seçiminde iptal oylar 440 bin, aradaki fark (AKP adayı Topbaş ve CHP adayı Sarıgül arasındaki) 660 bin idi. İptal oylarının tamamını kazanan adaya yazsanız bile yetmiyordu. Buradaki iptal oylar aradaki farkın 10 buçuk farkı. Bu sonucu çok değiştirebilir. 31 bin 136 sandık var her sandıkta bir tane oy yanlış yazılmış olsa bu 31 bin 136 eder ki bu da aradaki farktan daha fazla. Bu konunun da aydınlığa kavuşmasını istiyoruz. Çok güzel bir seçim kampanyası geçirdik. İstanbul halkının takdiridir” dedi.

AKP İl Başkanı: “Usulsüzlük var, elimizdeki verilere göre sonuç Binali Yıldırım’dır”

Daha sonra AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ise iki farklı oy dökümü örneği göstererek bunlarda usulsüzlük yapıldığını iddia etti.

Şenocak, “Tüm itiraz süreçleri tamamlandıktan sonra aslolan YSK’nın kesin sonuçlarıdır. Biz demokrasiye inanıyoruz, bu konuda büyük bedeller ödedik. Tüm kesimleri YSK’nın kesin sonuçlarını açıklamasını olgunlukla beklemeye davet ediyoruz. Biz başkaları gibi her seçimde mızmızlanan, hazımsızlıkla sağa sola saldıranlardan olmadık. Kimse seçmenimizin iradesine sahip çıkmaya çalışmamıza farklı anlamlar yüklemesin. Bizim elimizdeki verilere göre İstanbul’da sonuç, AK Parti ve Sayın Binali Yıldırım’dır” dedi.

İmamoğlu seçim zaferinden kuşku duymuyor

CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu ise kendinden gayet emin.

Twitter hesabındaki profilini “İstanbul Belediye Başkanı” olarak değiştiren Ekrem İmamoğlu, bugün onbirinci kez kameraların karşısına geçerek AK Parti’nin geçersiz oylar üzerinden başkanlık iddiasını “dipsiz kuyuda bir süreç arayışı” olarak niteledi.

CHP adayı, “Bugün itibariyle YSK'nın ara açıklamayla bizim de açıklamış olduğumuz giriş yaptıkları sonuçları toplumla paylaşmış olması demokrasimiz adına, bu sürece katkı sunması çok değerliydi. Sonucun birbirine bu kadar yakın olması sağlam bir veri tabanına sahip olduğumuzun bir göstergesi. O bakımdan YSK'ya çok teşekkür ediyorum. YSK'nın son girişiyle beraber 16 sandık kalmıştır. Yüzde 99.95'i girilmiştir. 4 milyon 168 bin 546 bize verilen oy, 4 milyon 142 bin 791 de rakibe verilen oydur. Aradaki fark 25 bin 755'tir” dedi.

İstanbul'da sandıkların yüzde 25'i henüz açılmamışken; Cumhur İttifakı'nın adayı Yıldırım'ın hem kişisel hesabından hem de iletişim ofisinden 'teşekkür konuşması hazırlığı pozu' paylaşılmıştı. Binali Yıldırım, İstanbul'da oyların yüzde 98.8'inin sayıldığı ve rakibi Ekrem İmamoğlu ile aralarındaki oy farkı 5 binin altına indiği sıralarda zafer ve teşekkür konuşması yapmıştı. Millet İttifakı'nın adayı İmamoğlu da aynı saniyelerde kameralar karşısındaydı. Yıldırım, "Sonuca göre İstanbul'da seçimi kazandık" diye konuşmuş; İmamoğlu da rakibinin açıklamasını 'manipülasyonun bir ayağı' olarak nitelendirmiş ve seçmenlere sandıkları terk etmeme çağrısında bulunmuştu.

Anadolu Ajansı, Yıldırım'ın önde olduğu bilgisini paylaştığı esnada gece 03:20 sıralarında veri akışını kesmişti.

Bugün ise Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, kendilerinin taramalara ve verileri sisteme girmeye başladıkları sırada AA'nın yüzde 90 oranında sandıkların açıldığı bilgisini paylaştığını ifade etti. "Anadolu Ajansı bizim müşterimiz değil" diyen Güven, AA'ya veri akışı vermediklerini söyledi.

Güven, "Ekrem İmamoğlu 4 milyon 159 bin 650 oy, Binali Yıldırım da 4 milyon 131 bin 751 oy almıştır" diye açıklamış, 84 sandığın itiraz nedeniyle girilmediğini kaydetmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG