Erişilebilirlik

YSK Oyların Sayımını Durdurma Kararını İptal Etti


Yüksek Seçim Kurulu, İstanbul İl Seçim Kurulu'nun CHP'nin başvurusu üzerine geçersiz oyların sayımını durdurma kararını iptal etti.

YSK, AKP'nin itirazı üzerine olağanüstü toplandı ve geçersiz oylar da dahil AKP'nin talebi doğrultusunda İstanbul'daki söz konusu 7 ilçede tüm oyların tekrar sayılmasına karar verdi.YSK'nın parti temsilcileri katılımıyla yaptığı olağanüstü toplantı saat 02.00'de sona erdi. YSK, çuvallar açıldığı gerekcesiyle yeniden sayımı sonuçlandırmak gerektiğine hükmetti. YSK, İstanbul İl Seçim Kurulu'nun tedbir değil ancak esastan karar alabileceğini ve bu nedenle de ilçelerdeki yeniden sayımı durduramayacağına karar verdi.

İlk olarak CHP'nin İstanbul İl Seçim Kurulu'na yaptığı başvuru sonrası AKP'nin talebiyle bazı ilçe seçim kurullarınca "geçersiz oyları yeniden sayma kararı alınması ve sayıma başlanması" İstanbul İl Seçim Kurulu tarafından durdurulmuştu.

CHP Şile, Bayrampaşa, Ataşehir, Ümraniye, Beykoz, Fatih ve Gaziosmanpaşa'da ilçe seçim kurullarının aldığı yeniden oy sayım kararına itiraz etmişti.

AKP ve CHP arasında itiraz polemiği sürüyor

İstanbul ve Ankara’da büyükşehir belediye başkanlıkları başta olmak üzere yerel seçim sonuçlarına yönelik yasal itiraz süreci devam ederken AKP ile CHP arasında kimin adayının kazandığına ilişkin polemik yaşanıyor.

Türkiye’deki seçim mevzuatı uyarınca 31 Mart Pazar günü yapılan yerel seçimlerin sonuçlarına ilişkin bugün saat 15.30’da ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz başvuruları süreci sona erdi.

Ülke genelinde siyasi partiler veya adaylar, sıkıntı olduğunu düşündükleri sandık sonuçlarına ilçe seçim kurulları nezdinde itirazda bulundu. Bu itiraz sürecinde, sandık başlarında hazırlanmış olan ıslak imzalı sandık tutanakları ve sayım-döküm cetvellerinde hatalı sonuç olduğu gerekçesiyle başvuru yapılması esas kabul ediliyor.

Şimdi ilçe seçim kurulları, eğer kendilerine yapılan itiraz başvurularını “usul yönünden” kabul ettilerse bu itirazları iki günlük süre içerisinde karara bağlamak durumundalar.

İlçe seçim kurullarınca verilmiş kararlar, eğer siyasi partiler ve adayları tatmin etmezse il seçim kurullarına itiraz yapılabilecek. İl seçim kurullarının da itiraz başvurularını değerlendirmek için iki gün süreleri var. Ardından itirazlar konusunda yetkili son merci olan Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) vereceği kararlaraysa itiraz yolu kapalı.

YSK’nın en geç 13 Nisan Cumartesi günü itirazlara ilişkin nihai kararlarını vermesiyle birlikte yerel seçim sonuçları kesinlik kazanacak. Bu arada itiraz yapılmayan seçim bölgelerinde kazanmış belediye başkanları il veya ilçe seçim kurullarından mazbatalarını alarak görevlerine başlayabilecek.

Şimdilik İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Bursa, Mersin, Balıkesir gibi illerde itirazlar söz konusu olduğu için kesin olmayan sonuçlar itibariyle yerel seçim yarışını önde tamamlanmış belediye başkan adayları mazbata alamadıkları için görevlerine başlayamayacak.

AKP ile CHP arasındaysa İstanbul ve Ankara’daki sonuçlara ilişkin tartışma devam ediyor. Bugün parti yönetimleri nezdinde karşılıklı sert açıklamalar yapıldı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul’da yaptığı açıklamada, 31 Mart Yerel Seçimleri için “Gerçekten demokrasi tarihimizin en büyük şaibelerinden biridir bu seçim dersem herhalde fazla abartmış olmam” sözü dikkat çekti. Yavuz, büyükşehir belediye başkanlığını Binali Yıldırım’ın kazanacağını iddia ederek, CHP’li Ekrem İmamoğlu’nu hedef aldı. Yavuz, “Biz rakamlarımıza güveniyoruz dedik. Bakınız YSK verilerine göre 29 binlere kadar fark çıktı. Ama şu anda ne kadar biliyor musunuz? Şu an itibarıyla düşüyor, düşmeye devam edecek; 20 bin 509” dedi.

Parti görevlilerince sandık başlarından seçim günü veriler temin ettiklerini anlatan Yavuz, YSK verileriyle kendi verileri arasındaki uyuşmazlık gerekçesiyle ciddi hatalar olduğunu öne sürdü. Sadece hatalı sonuçlar için değil “geçersiz oylar” için de itirazda bulunduklarını açıklayan Yavuz, AKP’nin İstanbul’daki tüm ilçelerde sadece hatalı olduğunu iddia ettikleri sonuç tutanaklarını değil geçersiz oyları da incelettirme talebi olduğunu kamuoyuna ilan etti.

Yavuz’un, İstanbul’da Sancaktepe İlçe Seçim Kurulu’nu hedef aldığı da görüldü. Yavuz, bu ilçe seçim kurulunun “geçersiz oyları yeniden sayma talebine ret yanıtı” vermesini “ilginç” olarak değerlendirdi.

CHP: ‘Geçersiz oyları yeniden saydırtmak YSK kararına aykırı’

CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise, AKP’nin geçersiz oylar için yaptığı itiraz başvurularını “hukuksuz ve YSK kararına aykırı” olarak değerlendirdi.

Erkek, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un “Demokrasi tarihindeki en şaibeli seçim” açıklamasına da tepki göstererek, “Asıl şaibeli seçimler eşit olmayan, olağanüstü hal koşullarında yapılan seçimlerdir. Bu koşullara karşın İstanbul, Ankara, Adana, Antalya’da birçok yerde kazandık. Demokratsanız olgunluk gösterirsiniz. İmamoğlu kazanmıştır. Demokrat olmak bu sonuca saygı göstermeyi gerektirir. İktidarın gücünü kullanarak sandıkta kaybedilen seçimi masada kazanmaya çalışmak Türkiye’ye en büyük kötülüdür” dedi.

AKP’nin İstanbul’da yürüttüğü itiraz sürecinde sandık sonuç tutanaklarına ilişkin başvurularını değil geçersiz oyları yeniden saydırma girişimini eleştirdiklerini vurgulayan Erkek, bazı ilçe seçim kurullarınca YSK’nın “dayanaksız itirazlar kabul edilemez” kararına rağmen AKP’nin talebiyle geçersiz oyları yeniden sayma kararı almasını “hukuksuz” olarak niteledi. Erkek, “İstanbul’da bazı ilçe seçim kurulları YSK kararı rağmen, delilsiz, dayanaksız itirazlara karşın geçersiz oyların sayılmasına karar veriyorlar. Yangından mal kaçırır gibi. İktidar adaletin üzerindeki baskıya son vermeli. Bir geçersiz oya sandık başında itiraz etmiyorsanız seçim kurulana itiraz edemezsiniz. Bu YSK kararıdır. 31 bin 186 sandığın da ıslak imzalı tutanakları sistemimizde. Bunların tamamı YSK verileriyle örtüşüyor. Sadece somut itirazlar varsa, sandık bazında itirazlar varsa tabi ki bakılacaktır. Onlara bakıldığında ise farkın büyüdüğünü de görüyorsunuz” diye konuştu.

Erkek, 2014’teki yerel seçimlerde CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ın itiraz girişimlerini anımsatarak, “O seçimde Ankara’da 30 bin fark vardı, 124 bin ise geçersiz oy vardı. Yavaş’ın geçersiz oyların yeniden değerlendirilmesi taleplerini tüm ilçe seçim kurulları reddetti. İl seçim kurulu da reddetti. YSK da ‘delilsiz gerekçesiz itirazlar reddedilmelidir’ diye karar verdi. Şimdi bazı ilçe seçim kurulları delilsiz itirazları kabul ediyorlar. YSK’nın 9 Nisan 2014 tarihli 1203 sayılı kararında “delilsiz, gerekçesiz mesnetsiz itirazlar reddedilecektir” diyor. Siz geçersiz oya sandık başında itiraz etmiyorsanız, ilçe seçim kuruluna itiraz edemezsiniz. YSK’yı göreve davet ediyoruz” dedi.

Erkek, ayrıca Ankara’da ilçe seçim kurullarınca şu ana değin AKP’nin başvurularına ret yanıtı verildiğini belirterek, zaten Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde Yavaş’ın lehine olan farkın kolaylıkla kapanamayacağını da söyledi.

Bahçeli’nin yerel seçim sistemi değişikliği önerisine tepki

CHP’li Erkek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yerel seçim sisteminde büyükşehirlerde büyükşehir belediye başkanı ve ilçe belediye başkanlarının aynı partiden olmasını sağlamak amacıyla değişiklik yapılması önerisine de tepki gösterdi.

Erkek, “İsterseniz büyükşehir belediye başkanlarını da Cumhurbaşkanı atasın! Yerel demokrasiye uygun değildir. İlçe belediye başkanlarının atanması yerel demokrasiye uygun değildir. Herhalde her yerde tek adam istiyorlar” ifadesini kullandı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG