Erişilebilirlik

AKP İçinde NATO’ya Karşı Tepkiler Yükseliyor


Türkiye’de 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası NATO’ya yönelik artan tepkiler devam ediyor. Darbe girişimi sırasında İncirlik Üssü’nden kalkan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir tanker uçağın havada ikmal yapmış olması da Türkiye’deki NATO algısını olumsuz etkiledi.

NATO’ya yönelik AKP kanadından son eleştiri Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar’dan geldi.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Milat gazetesinden Özlem Doğan’a konuşan AKP milletvekili Tayyar, NATO’nun da IŞİD, PKK ve FETÖ gibi Türkiye için terör tehdidi olduğunu iddia etti.

Şamil Tayyar: “NATO terör örgütü haline geldi”

Türkiye’nin 1951 yılında NATO'ya girdikten sonra darbelere maruz kalmasına dikkat çeken Tayyar, “Ülkenin başına gelen kirli ve kanlı işlerin içinde hep NATO oldu. 1960 darbesi İngilizlerin, 1971 muhtırası CIA'in, 1980 darbesi ise NATO'nun gerçekleştirdiği darbedir. Kendine yeni bir yol çizen NATO'nun planına göre, ‘Erdoğanlı bir Türkiye olmamalı’. Tüm terör örgütleriyle bölgeyi dizayn etmeye çalışan NATO artık Türkiye için bir tehdit haline geldi. DEAŞ, PKK ve FETÖ'nün yanına NATO'yu da ekleyebilirsiniz. Çünkü bir terör örgütü haline geldi’ dedi.

Hükümeti NATO’ya karşı tedbir almaya çalışan Tayyar’a göre, ilk önlem “İncirlik Hava Üssü'nü kapatmak olabilir.”

Şamil Tayyar: “Gülen iade edilmezse ve Suriye’deki PYD desteği son bulmazsa Türkiye NATO’dan çıkmalı”

Ancak AKP milletvekilinin asıl önerisi bu değil. AKP Gaziantep milletvekiline göre, ABD’nin Fetullah Gülen’i iade etmemesi ve Suriye’de PYD’ye verdiği desteği çekmesi halinde Türkiye NATO’dan çıkmalı.

“Bu isteklerimiz yerine getirilmezse ilişkiler en alt seviyeye düşürülmeli ve Şangay Beşlisi gibi yeni siyasi birlikler kurulmalı. Ayrıca NATO'dan da çıkılmalıdır. NATO zaten bir soğuk savaş dönemi ürünü olarak dünyanın hayatında. Türkiye'yi koruyup kollayan değil, tehdit eden bir yapıya dönüştüğü için NATO'da kalmamız artık gereksiz.”

Türkiye’nin NATO’dan ayrılmasını savunan Şamil Tayyar, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesinden sonra Adana’da yayınlanan Koza Tv’de katıldığı bir programda da “bu işin arkasında NATO vardır, bu bir NATO operasyonudur” demişti.

Bir süredir Batı blokuyla sorun yaşayan, darbe sonrası başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere AB ve NATO ülkelerinin tutumlarını eleştiren Türkiye, Rusya’yla ilişkilerinde bahar yaşadığı şu günlerde AKP milletvekili Şamil Tayyar’ın dile getirdiği pozisyona geçer ya da en azından NATO üyeliğini gözden geçirebilir mi?

Doçent Akça: “Türkiye’nin şu konjonktürde NATO’dan kopması kolay değil”

Doçent Evren Balta Paker ile birlikte Türkiye’de Ordu, Devlet ve Güvenlik Siyaseti kitabını yazmış olan Doçent İsmet Akça’ya göre, bunları tartışmak için henüz çok erken.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan siyaset bilimci, “Öncelikle şunu unutmamak gerekiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde başkan değişimi oldu. Türkiye’nin bir süredir ilişkilerinde zorluk çektiği Obama yönetimi gitti ve yerine Ankara tarafından tercih edilen Donald Trump geldi. Türkiye, yeni ABD Başkanı’nın Türkiye ve Ortadoğu politikalarını görmek isteyecektir. Ama Trump’tan tam istediği yanıtları hızlı bir şekilde alamasa da NATO’dan kopuş hiç kolay değil. O nedenle bu tür ifadeler daha çok propaganda amaçlı gibi duruyor. Politik dengeleri bir anda değiştirmek çok olası değil” dedi.

Türkiye’nin bir süredir milli savunma sanayine ağırlık verdiğine dikkat çeken Doçent Akça, ancak Türkiye’nin şu aşamada savunma sanayisini yerli sanayi üzerine oturtmasının mümkün olmadığını ifade etti. Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi, hem Suriye’de hem yurt içindeki askeri yoğunluğun sürdüğü bir dönemde böyle bir karar alınmasını olası görmüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG