Erişilebilirlik

AKP Hükümetinde 2013'te İkinci Revizyon


Revize edilmiş kabinesini açıklayan Başbakan Erdoğan
Revize edilmiş kabinesini açıklayan Başbakan Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2013 yılı içinde ikinci kabine revizyonuna imza attı ve Türkiye'deki yolsuzluk-rüşvet operasyonu gölgesinde 10 bakanı değiştirdi

Başbakan ile birlikte 26 kişilik AKP Hükümeti'ndeki değişiklik, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak hayata geçti.

Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda yerel seçimler için Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i Hatay'a, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ı İzmir'e ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'i Gaziantep'e belediye başkanlığına aday göstermişti. Bu nedenle günlerdir kabine revizyonu yapılması bekleniyordu. 17 Aralık sabahı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile birlikte soruşturma kapsamında bakan oğullarıyla ilgili işlemler yapılması gözleri revizyona çevirmişti. Ancak Başbakan Erdoğan'ın, operasyonda adı geçen bakanlarına sahip çıkan açıklamaları üzerine kabine revizyonunda erteleme olacağı iddiaları gündeme gelmişti.

Türkiye'de kamuoyunda ise, operasyonda adı geçen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve rüşvet aldığı iddia edilen AB Bakanı Egemen Bağış'ın istifası talep edilmeye devam etti. Gözler Başbakan Erdoğan'da iken son dakika gelişmesi ise dün sabah önce Zafer Çağlayan'ın, ardından Muammer Güler'in istifa kararlarını peş peşe açıklamasıyla geldi. En şaşırtıcı istifa açıklaması ise, Erdoğan Bayraktar'ın açıkça kendisine Başbakan Erdoğan tarafından istifa etmesi yönünde baskı yapıldığını ifade ettiği sözler oldu. Böylece Çağlayan, Güler ve Bayraktar'ın da istifa kararı vermesi, kabine revizyonunu sıcak gündem haline getirdi.

Gün boyunca Ankara'da Başbakanlık Resmi Konutu ile Çankaya Köşkü önünde gazeteciler nöbet tutarken, beklenen revizyon açıklaması günün bitişine yakın geldi. Cumhurbaşkanı Gül ile görüştükten sonra Başbakan Erdoğan, yeni 10 bakan ismini açıkladı.

Erdoğan'ın açıkladığı kabine revizyonu şöyle gerçekleşti:

Başbakan Yardımcılığı: Bekir Bozdağ yerine Emrullah İşler

Adalet Bakanlığı: Sadullah Ergin yerine Bekir Bozdağ

İçişleri Bakanlığı: Muammer Güler yerine Efkan Ala

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: Fatma Şahin yerine Ayşenur İslam

AB Bakanlığı: Egemen Bağış yerine Mevlüt Çavuşoğlu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Erdoğan Bayraktar yerine İdris Güllüce

Ekonomi Bakanlığı: Zafer Çağlayan yerine Nihat Zeybekçi

Gençlik ve Spor Bakanlığı: Suat Kılıç yerine Akif Çağatay Kılıç

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı: Binali Yıldırım yerine Lütfü Elvan

Yeni İçişleri Bakanı Efkan Ala (soldan üçüncü) Başbakan Erdoğan'ı yeni kabinenin açıklanması sırasında dinleyenler arasındaydı
Yeni İçişleri Bakanı Efkan Ala (soldan üçüncü) Başbakan Erdoğan'ı yeni kabinenin açıklanması sırasında dinleyenler arasındaydı
Yukarıdaki bu isimler arasında en dikkat çekici isim, İçişleri Bakanlığı'na, milletvekili olmamasına rağmen getirilen Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala oldu. Ala'nın kabine revizyonunda İçişleri Bakanlığı’na getirilmesi Gezi eylemleri sürecinde de doğrudan polis müdahalesini yönlendirdiği iddiasıyla birlikte tartışma yaratmıştı.

Adalet Bakanlığı döneminde çözüm sürecinde Barış ve Demokrasi Partisi ile Başbakan Erdoğan arasında köprü vazifesi kurduğu kaydedilen Sadullah Ergin'in yerine getirilen Bekir Bozdağ'ın ise, çözüm sürecinde 'yapıcı' rol üstlenemeyebileceği ve yargı üzerinde baskı kurulacağı iddiaları da gündeme geldi.

Başbakan Erdoğan'ın, gün içerisinde AKP İl Başkanları toplantısında sarf ettiği "Bu süreç yeni Türkiye'nin istiklal mücadelesidir" sözleri nedeniyle bu yeni AKP Hükümeti içinse "savaş kabinesi" yorumları da yapıldı. Erdoğan'ın, Ala ve Bozdağ ile birlikte “hem polis hem de yargı üzerinde baskıyı arttıracağı” iddiası da bu yoruma gerekçe gösterildi.

Erdoğan'ın bugün açıkladığı 10 kişilik bu kabine revizyonu ile birlikte AKP Hükümeti, 2013 yılında ikinci kez değişiklik yaşamış oldu. Erdoğan, AKP Hükümeti'nde 24 Ocak 2013 tarihinde dört bakanlıkta değişiklik yapmıştı.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG