Erişilebilirlik

'AKP'de Erdoğan'ın Kontrolu Sürüyor'


Uzmanlar, AKP'nin son kongresinden çıkan sonucun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parti üzerindeki kontrolünü arttırması olduğu görüşünde. Birçok kişi parti liderliğinin Erdoğan’ın çevresinde oluşmasından ve yalnızca cumhurbaşkanına yakın isimlerin önemli görevlere getirilmesinden rahatsız.

Türkiye’de uzmanlar, geçen hafta yapılan AKP kongresinden çıkan sonucun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın parti üzerindeki kontrolünü arttırması olduğu görüşünde

Birçok kişi parti liderliğinin Erdoğan’ın kişi kültünün çevresinde oluşmasından ve partide yalnızca cumhurbaşkanına yakın isimlerin önemli görevlere getirilmesinden rahatsız.

Erdoğan’ın rakiplerinin AKP merkez yönetim kurulundan temizlenmesinden sonra, parti kurucularından eski Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, partilerinin kuruluştaki “biz” ruhunun “ben”e dönüştüğünü söyledi.

İzmir Gediz Üniversitesi’nde Türkiye’deki İslami hareketler üzerine çalışan İştar Gözaydın, Eylül kongresinin, partideki dönüşümü tamamlar nitelikte olduğunu söylüyor.

Partiden ilk olarak liberallerin dışlandığını söyleyen uzman, bunun ertesinde farklı İslami grupların temizlendiğini ve sonuç olarak yalnızca Erdoğan’a çok yakın isimlerin kaldığını belirtiyor.

Gözaydın, AKP’nin seçim başarısının geniş çıkar gruplarını birleştirmede yattığına dikkati çekiyor. Birçok uzman, AKP’de şikayetleri olan seçmenin döneceği bir kapı olmadığını düşünüyor.

Yapılacak 1 Kasım seçimlerinden önce gücünü arttırmak isteyen AKP’nin diğer İslamcı partilerle seçim ittifakları kurmaya çalıştığı konuşuluyor.

Ancak Cumhuriyet ve Al Monitor yazarı Semih İdiz, AKP’nin seçimlerde tek başına iktidar olmayı başaramaması durumunda parti içindeki çatlakların daha da belirgin hale geleceğini düşünüyor.

Partinin geleceğini kestirmenin zor olduğunu söyleyen uzman, seçim sonrası bir kriz yaşanmasının olasılıklar dahilinde olduğunu ifade ediyor ve ülkede partinin içten bölünmesiyle yeni bir parti kurulmasının konuşulduğuna dikkati çekiyor. Ancak tüm bunlar 1 Kasım seçiminin sonucuna bağlı.

Anketlerin büyük bir çoğunluğu 1 Kasım seçimlerinin, Haziran seçimlerine benzer sonuçlar doğuracağına işaret ediyor. Uzmanlar, 1 Kasım’ın, Tayyip Erdoğan’ın siyasi kariyerinin en zor dönüm noktası olacağının altını çiziyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG