Erişilebilirlik

Akıncı Üssü Davası’nda Sanık Savunmalarına Geçildi


Geçen yılki darbe girişiminin komuta merkezi olduğu gerekçesiyle Ankara’daki Akıncı Askeri Üssü adıyla anılan dava sürecinde, bugün savunmalara geçildi ancak diğer davalarda olduğu gibi savunma olarak her şeyin inkar edileceği görülüyor.

Ankara’daki Akıncı Askeri Üssü’nde 15 Temmuz gecesi darbe girişimini koordinasyonla suçlanan sivillerle, darbe girişiminde rol almakla suçlanan askerleri kapsayan davanın ikinci gününe savunmalara geçildi.

Dün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlayan dava nedeniyle Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki duruşma salonunda yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bugünkü ikinci duruşma gününde “sivil imam” olduğu belirtilen Kemal Batmaz’ın savunması alındı. Batmaz’ın savunması boyunca kamera görüntülerindeki şahsın kendisi olduğunu inkar ederek, kesinlikle darbe girişimiyle ilgisi olmadığını söylediği görüldü. FETÖ/PDY Genelkurmay Çatı Davası’nda da darbe gecesi orgeneral rütbesinde olan Akın Öztürk başta olmak üzere savunması alınan 58 sanık da kendileriyle ilgili tüm görüntüleri, belgeleri ve dolayısıyla da suçlamaları reddetmişti.

Akıncı Üssü Davası, geçen yılki darbe girişiminin askeri boyutu açısından ana dava olarak nitelendiriliyor ve 486 sanık yargılanıyor. İddianamedeki 1 numaralı sanığı ise, ABD’nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen. İddianamede, olay gecesi Akıncı’da yakalanan ancak arsa satın almak üzere orada bulunduğu beyanıyla serbest bırakıldıktan sonra halen yakalanamayan Adil Öksüz, 2 numaralı sanık olarak geçiyor. Dolayısıyla davadaki 1 ve 2 numaralı sanıklar firari durumda bulunuyor. İddianamede Öksüz gibi Gülen Cemaati içerisinde askerlerden sorumlu olduğu kaydedilen ve “sivil imam” denilen Kemal Batmaz ise 3 numaralı sanık olarak yer alıyor. Bu nedenle Salı günkü ilk duruşmada, siyasetçiler ve siyasi partilerden davaya müdahillik taleplerine yoğun ilgi oldu.

Bugünkü ikinci duruşmada savunmalara geçilmesine karşın Akıncı Üssü Davası’nın 1 aylık ilk dönem duruşmalarında tüm sanıklardan savunma alınamayacağı öngörülüyor.

Davada, iddianamedeki 486 sanıktan 461’i Sincan Cezaevi Kampüsü’nde tutuklu bulunuyor. Davadaki 18 kişi hakkında tutuksuz yargılama kararı mevcutken, Gülen ve Öztürk ile birlikte 7 sanık ise firari oldukları için haklarında yakalama kararı var. Diğer firariler arasında darbe hazırlıklarının yapıldığı söylenen Mebusevleri Mahallesi Anıt Caddesi'ndeki evi kiralayan Ahmet Sürmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişiminin sanıklarından ve Yunanistan'a kaçarak sığınma talebinde bulunan SAT komandosu eski Üstçavuş Fatih Arık ve eski Kıdemli Çavuş Halit Çetin ile darbeye hazırlık toplantıları için evleri kiralayan sivil sanık Serkan Aydın da bulunuyor.

Bu arada Mahkeme Başkanı Selfet Giray, daha 27 Mart 2017 günü ilk duruşması yapılan Ankara FETÖ/PDY Çatı Davası’nı yöneten isim. Bu davada, FETÖ/PDY’nin medya yapılanması da yargılanıyor.

İddianamede suçlamalar neler?

İddianamede, sanıklar hakkında “Anayasayı ihlal, Cumhurbaşkanına suikast, yasama organını ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütü yönetmek, askeri komutanlıkların gaspı, kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, mala zarar verme, kamu malına zarar verme, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, ibadethanelere zarar verme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” gibi çok sayıda suçtan cezala talep ediliyor.

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olaylar çerçevesinde, Akıncı Üssü Davası’ndaki sanıklara şu suçlamalar yapılıyor:

  • TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki köprülü kavşak ve otopark; Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Dairesi Başkanlığı ve Havacılık Daire Başkanlığı; TÜRKSAT tesisleri, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün uçakla bombalanması.
  • Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda darbeye teşebbüs eyleminin yönetilmesi.
  • Kayseri 12. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığı’ndan C160 tipi keşif uçağı ve askeri kargo uçakları; Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan F-16 uçaklarıyla; Adana/İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı’ndan tanker uçaklarıyla darbe girişime iştirak edilmesi,
  • Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı Muhabere Arama Kurtarma (MAK) timinden İstanbul'daki darbe karşıtı komutanların Ankara Akıncı Üssü'ne kaçırılması girişimi,
  • İstanbul Sualtı Taarruz (SAT) Komutanlığı’ndan, Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’na gelerek darbeye teşebbüs eylemine katılma.
  • Genelkurmay Karargahı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, İnsani Yardım Tugayı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Kara Kuvvetleri MEBS Komutanlığı ve diğer askeri birliklerden Akıncı Üssü'ne gelerek darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi.

İlk duruşma günü neler yaşandı?

Sincan Cezaevi Kampüsü alanında yoğun güvenlik önlemleri alınmış ve bariyerlerle bölümler oluşturulmuştu. Ancak geçmişteki farklı davaların aksine Akıncı Üssü Davası sanıkları, dışarıdaki kalabalık önünden yürütülerek duruşma salonuna getirildi. Bu durum nedeniyle onlarca sanık tek sıra halinde duruşma salonuna doğru yürürken, 15 Temmuz darbe girişimi mağdurları olduklarını belirten vatandaşlarca yuhalandı veya pet şişe atıldı. Sanıklara, vatandaşlarca “İdam istiyoruz” sloganlarıyla halat ipi atıldığı da görüldü.

Dünkü duruşmaya sanıklar getirildiği sırada, sonrasında rütbesi alınmış olmakla birlikte darbe girişimi gecesi itibariyle “orgeneral” olan ve dava dosyasındaki en üst düzey rütbeli asker konumundaki Akın Öztürk’ün; “sivil imam” Batmaz’ın arkasında yürütülmesi dikkat çekti. Akın Öztürk, darbe girişiminde 38 kişilik askeri koordinasyon ekibi olarak tanımlanan ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyeleriyle birlikte 221 sanıklı FETÖ/PDY Genelkurmay Çatı Davası’nda da yargılanıyor.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Selfet Giray, dünkü ilk duruşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat; Başbakanlık, TBMM ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de kurumsal başvurularını; ayrıca AK Parti, CHP ve HDP’nin müdahillik taleplerini okuttu. İçişleri Bakanlığı, Hazine, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli Savunma Bakanlığı da davaya müdahil olmayı talep etti. Bu kurumsal başvuruların yanı sıra çok sayıda kişisel başvuru da söz konusuydu. Örneğin, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı ile eşi Nursel Aksakallı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ gibi isimler de yazılı başvurularıyla kişisel olarak davaya müdahil olmak istedi.

AKP: “Hakettikleri cezayı alacaklar”

Sincan’da davayı izleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Darbe süreciyle alakalı çok önemli davalardan bir tanesinin bugün ilk duruşması yapılıyor. İsmi Akıncılar davası. Darbeciler hedefledikleri ile ilgili hemen hemen tüm çalışmaları burasını karargah belirlemek suretiyle sevk ve idare ediyorlardı. Bu davayla bağlantılı 444 müşteki ve müdahil var. FETÖ örgütünün başı birinci sırada sanık. İkinci sırada sanık --kaçırılan, firar eden her ne ise -- Adil Öksüz. Rütbeliler var, diğer askeri görevliler var. Tamamı 481. Her dava önemli. Elbette ki uluslararası hukukun kurallarını gözetmek suretiyle yargılamaları sürüyor. Davalar bitince sanıklar, darbeciler hakettikleri cezayı alacaklar” dedi.

CHP: “Adalet en kısa sürede işlemeli”

CHP Grup Başkanvekili ve Avukat Levent Gök de, davayı parti olarak avukatlarla takip edeceklerini açıkladı. Gök, “Bu davanın kısa sürede sonuçlandırılmasını arzu ediyoruz. Sonuçlandırılarak, savaşlarda dahi bombalanmamış Meclis'imizin kendi uçaklarımız ve pilotlarımız tarafından bombalanmasının vahametini ve onun ülkemize yaptığı travmanın ve ayrıca Meclis'in dışında da Özel Harekat'ın, Emniyet'in, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bombalanması hadiselerinin bir an önce sorumlularının ortaya çıkartılarak cezalandırılmasını talep ediyoruz. En ağır cezaların bunlara verilmesi gerekiyor. İnanıyorum ki adalet en kısa sürede işleyecektir. Bu konuda sorumlular hak ettiği cezaya çarptırılacaktır” diye konuştu.

Gök, idam cezası talepleriyle ilgili de olarak da bugün bu uygulama geri getirilse dahi Akıncı Üssü Davası gibi mevcut darbe girişimi sanıklarına hukuken uygulanamayacağını da anımsattı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG