Erişilebilirlik

Akın Ünver: ‘AKP İçin Revizyon Sinyali’


Kadir Has Üniversitesi’nden Doçent Akın Ünver’e göre, “Seçmen partilerin güçlenmesi yerine sistemin güçlenmesi yönünde görüş ortaya koyarak 4 partili bir meclis seçti. Barış süreci konusunda bu meclis yapısı daha iyi sonuç verir”

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doçent Akın Ünver, Amerika’nın Sesi’nden Hülya Polat’ın seçim sonuçlarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Ünver, seçmenin sağlam mesajlar verdiğini söyledi, siyasi partiler açısından seçim sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

“AKP için bir revizyon sinyali, CHP-MHP için Kürt siyasetini meclis dışında tutma politikasının sonu, HDP için de her kesime hitap eden bir koalisyonun, ülke genelinde kabul görebileceğini gösterdi seçim. En önemlisi, seçmen partilerin güçlenmesi yerine sistemin güçlenmesi yönünde fikrini ortaya koyarak 4 partili bir meclis yarattı. Türkiye'nin önceliği olan barış süreci konusunda bu meclis yapısının eskisinden daha iyi sonuç vereceğini düşünüyorum.”

Peki bundan sonrasıyla ilgili beklentiler neler? Akın Ünver’e göre ortaya çıkan senaryoların hangisinin işleyeceğini bekleyip görmek gerekiyor:

“Siyasal müzakere süreci bekliyor partileri. Acaba AKP tamamen resmin dışına mı itilecek, yoksa revizyon sinyali verip, koalisyon konusunda bir partiyi ikna edebilecek mi? HDP ve MHP bunu yapmayacaklarını belirttiler, CHP'nin de AKP ile koalisyona gireceğini düşünmek çok zor. CHP-MHP-HDP koalisyonunu olası görmüyorum, zira MHP-HDP ile aynı hükümet içerisinde bulunmak istemez. Bu noktada erken seçim fikri devreye giriyor, ama siyasal tarihimize baktığımızda erken seçim, onu isteyen hiçbir partinin yararına sonuç vermedi. Dolayısıyla AKP'nin erken seçimden daha yüksek oy ile çıkacağını düşünmüyorum. Bu noktada bir tahmin yapmak güç; hangi partinin kime ne teklif edeceği ve en iyi teklifleri kimin yapacağına bağlı bu müzakere süreci. Önümüzdeki günleri kestirmek çok güç.”

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG