Erişilebilirlik

Akıllı Telefonlar Hayat Kurtarıyor


Akıllı Telefonlar Hayat Kurtarıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00
Akıllı telefon teknolojisi, yetkililere doğal afetler öncesinde ve sonrasında yardımcı olmada büyük fayda sağlıyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Steve Baragona, bu teknolojinin felaketleri önleme ve arama-kurtarma çalışmalarında nasıl etkili olabileceğini araştırdı.

Bir süre önce Amerika’nın ortabatısını vuran hortumlar Pazar günü birçok kişinin kiliselerde olduğu saatlerde meydana geldi.

Rahip Daniel Bennett de o saatlerde vaaz vermeye hazırlanıyordu. Bennett, hortumdan sonra Skype aracılığı ile konuştu: “Telefonların çaldığını, titrediğini duyuyorsunuz, insanların telefonlarına baktığını görüyorsunuz.”

Telefonların çalması, titremesi yaklaşan hortum için yapılan uyarılardı.

O gün hortum nedeniyle sekiz kişi hayatını kaybetti ancak Bennett’e göre durum çok daha kötü olabilirdi: “…..Can kaybı çok azdı. Bu da telefonlara gelen mesajlar sayesinde oldu. Mesajı alanlar, evlerindeyseler, bodrum katlarına inerek canlarını kurtardılar.”

Ulusal Telsiz Acil Uyarı Sistemi sayesinde birçok insanın hayatı kurtuldu.

Greg Likamelee, Virgina eyaletinin Fairfax ili mobil iletişim görevlisi: “Bu uyarılar bulunduğunuz bölgeye göre telefonunuza gönderiliyor. Eğer afetin olacağı bölgedeyseniz, hemen uyarıyı alıyorsunuz.”

Kısa bir süre önce insanlar haberlerini radyodan, televizyondan ya da masa üstü bilgisayarlarından alıyordu. Greg, akıllı telefonların uyarı sistemlerinde yeni bir çığır açtığını söylüyor.: “Günümüzde nerede olursanız olun, bilgi anında cebinize geliyor. Bu da çok büyük bir ilerleme.”

Şimdilerde birçok belediyenin kendi mesaj servisi var. Örneğin, yetkililer bu servisten faydalanmak için kayıt yaptıran bölge halkına sel konusunda uyarıda bulunabiliyorlar.

Greg, bu teknolojinin karşılıklı çalıştığını belirtiyor: “Orada yaşayan biri olarak, bu sayede siz de yerel hükümet yetkililerine yardımcı olabilirsiniz. Bize ne olup, bittiğini fotoğraf ve videolarla iletebilirsiniz.”

Sandy Kasırgası sırasında Fairfax ili halktan gelen bilgiler doğrultusunda yıkılan ağaçların, su altında kalan yolların ve elektrik kesintisi olan yerlerin haritasını çıkarmıştı. Bu bilgiler, yetkililere nerelerde yardıma ihtiyaç duyulduğunu göstermişti.

Greg, sosyal medyadan hergün benzeri konularda bilgi aldıklarını söylüyor: “Bu, bize birşeylerin gelişmekte olduğunu gösteriyor. Biz de durumu değerlendirip, diğer ilgili birimleri haberdar edip etmeyeceğimizi planlıyoruz.”

Rahip Bennett, bu teknolojinin yardım koordinasyonunda da son derece faydalı olduğunu söylüyor: “Bu teknoloji olmazsa herkes kendini daha yalnız hisseder oysa bu sayede herkesle iletişim içerisindeyiz.”

Akıllı telefonlar, felaketlerde daha çok can kurtaracağa benziyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG