Erişilebilirlik

Akıllı Baston Amerika'da


Akıllı Baston Amerika'da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları sadece dünya liderlerini değil, birçok sivil toplum örgütünü ve geleceğin liderleri olabilecek gençleri de bir araya getiriyor. Türk gençlerine 2000 yılından bu yana verdikleri burs ve olanaklarla yeni ufuklar açan YGA da bu sivil toplum örgütlerinden birisi. YGA temsilcileri, görme engellilerin hayatlarına yeni bir boyut getirecek We Walk/Akıllı Baston isimli projelerini görme engelliler için değil, görme engelliler ile birlikte planlayarak da bir yeniliğe imza atmışlar.

YGA gönüllüsü Batuhan Demir, “We walk dünyanın en akıllı bastonu, birçok özelliği var, birincisi önündeki sensorla baş ve göz hizasındaki engelleri algılayabiliyor. İkincisi telefon ile entegre olabiliyor ve bizim baston üzerinden telefonu kontrol etmemizi sağlıyor, yani bir akıllı saat gibi çalışıyor, üçüncüsü biz We Walk’i açık bir platform olarak tasarladık, yani bütün uygulama geliştiriciler kendi uygulamalarını We Walk üzerinde çalışabilecek şekilde geliştirebilecekler, bu da bizim We Walk’a hayal etmediğimiz özellikleri getirmemizi sağlayacak,” diyor.

Görme engellere bağımsızlık sağlayacak olan akıllı bastonla ilgili olarak YGA gönüllüleri bir önceki ABD gezileri sırasında Harvard ve California üniversiteleri ile ortaklıklar yapmış. Bu yıl da Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile bir ortaklık kurmayı planlayan YGA, MIT’de lisansüstü eğitim alan öğrencilerle akıllı baston üzerinde çalışmaları için görüşmelerini sürdürüyor.

YGA İcra kurulu Üyesi Melike Aydın, “Bizim hayalinin ortağı olduğumuz Yunus Emre’nin çok güzel bir dörtlüğü var: Ben gelmedim kavga için, benim işim sevgi için. Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim, diyor Yunus Emre. Biz de birlikte başarmanın sırrına inanıyoruz, o yüzden Amerika’ya da ortaklık görüşmeleri için geldik,” diypr.

We Walk/Akıllı Baston’un Amerika’ya da uzanmasını amaçlayan YGA önümüzdeki yıl kitlesel fonlamaya açılmayı planlıyor. Bunun dışında Amerika’da olası ortaklıklar için New York Toplu Taşıma Kurumu MTA, Lighthouse Gill ve Boston’daki Perkins Görme Engelliler Okulu’yla da görüşmelerini sürdürüyorlar.

Batuhan Demir, “We Walk’u dünyadaki bütün görme engellilerle paylaşmayı planlıyoruz,” diyor.

Dünyada ilklere imza atan sosyal inovasyonlar üzerinde çalışan ekip sadece görme engelliler için değil, görme engellilerle birlikte çalışıyor. We Walk/Akıllı Baston’u Türkiye’de fonlayan organizasyon, en kısa sürede bastonu satışa sunmayı planlıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG